krzysiekmazi Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 odnośnie teksu Dawida ja jak szukałem dawkowania wszędzie bylo opisane ze ludzie dają po 100ml na 100l wody albo i więcej, ale bylo tez napisane ze bezpieczna dawka to 0,5ml na 1litr wody. Ja dalem dawkę 0,3 ml/l rozlozona na kilka razy w ciagu kilkudziesięciu minut. W slodkiej stosowalem bez problemu . Ale tu chyba ja zawalile bo ze względu ze niemam obecnie sumpa to lałem bezpośrednio i pewnie poszlo bezpośrednio na te korale.ale jak to mówią za niewiedze i glupote trzeba płacić. Ale człowiek uczy sie na bledach. Ale woda zaczyna się klarować Tak ze zaczynam sluchac ludzi którzy sa dluzej w tej branży i wiedza co robią.a nie będę cudowal i kombinował .bo słuchając rad udalo mi się uniknąć początkowych kłopotów ze startem(no oprócz tego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Zmętnienie w Twoim przypadku jest wynikiem padnięcia jakiegoś życia i jeśli dobrze wyczytałem to masz amoniak (post 9)w wodzie i przy wysokim ph jest on toksyczny dla zwierząt. Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drummer152 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 Widzę że masz ukwiała , one czasami lubią coś puścić do wody . Niedawno miałem zmętnienie wody 100 razy gorsze od twojego . Dałem watę filtracyjną , węgiel i po 3 dniach nie było zmętnienia . Tak naprawdę nie wiem co było powodem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Witam Ja miałem to samo po starcie akwa 200l (sucha skała, żywy piach, świeża solanka 80%) woda kryształ przez 1-1,5 miesiąca po czym bum woda mętna unosiły się w niej jakby chmury białego pyłu (nie drobinek) walczyłem z tym 6 miesięcy przestałem absolutnie dozować bakterie, pierwiastki, pokarmy w płynach, do akwa doszedł filtr z gąbką czyszczoną codziennie, flizelina pomiędzy przegrodami w sumpie odpieniacz na maxa, preparat na klarowanie wody i NIC w końcu odpuściłem (w międzyczasie byłem na wyjeździe i jeszcze akwa dopadła plaga okrzemek przez co starciłem wszystkie korale które miałem). Wszystko wyczyściłem żywy piach zmieniłem na żwirek( w razie gdyby babka miała piachem żucać po całym akwa), cała świeża solanka zero dozowania bakterii jedynie 15l wody z drugiego akwa w którym trzymam ryby i zobaczymy jak będzie teraz, chociaż już widzę różnicę bo jeszcze tak klarownej wody nie miałem ale to dopiero 3-tydzień. Zapomniałem napisac że parametry w akwa utrzymywały się na stalym poziomie: temp=25, ph=8, kh=7,5-8, ca=430, mg=1280, no2=0, no3=5, po4=0, dens=1024 podmiany co 2-tyg 10%, przez ostatnie 3miesiace węgiel w sumpie wymieniany co 2-tyg, w międzyczsie wymienione zostało 70% wody na świeżą i też nic to nie pomogło chyba ze biorąc poprawę na 3 dni dobrym znakiem. Tak więc myślę że mógł to byc zakwit bakteryjny aczkolwiek podawane były bakterie i pożywka AF według wskazań 2 krople na 200l a w sumie dodam jeszcze ze dojrzewania praktycznie nie było parametry w/w ustabilizowały się po 3-4 tyg. Nie próbowałem w zasadzie tylko ozonu i lampy UV mozliwe ze to by pomogło ale po starcie korali i tak nie miałem chęci inwestować w lampę. Pozdrawiam i życzę poprawy. Edytowane 5 Lutego 2016 przez Jimbim (wyświetl historię edycji) Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ronin000 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2016 Do Stani podmiankę 20% zrobiłem zaraz gdy zauważyłem pierwsze objawy zmętnienia, zazwyczaj podmieniam do 10%. Ostatnie info z pola walki podmianki napowietrzanie nic nie pomogło połowa obsady matrwa nawet xenia, poszedłem na całość i spróbowałem dać chemiclean po nocce zauwazalna większa przejrzystość wody zwięrzęta przestały umierać to było 3 dni temu, wczoraj podmieniłem 20% wody tak jak to zalecają po użyciu chemicleana sytuacja zaczyna się stabilizować co ciekawe żaden ukwiał nie ucierpiał a mam ich 9 . Do petrus1 napisłem że parametry w normie czyli mg, kh itd jest ok, więc po co ci te info. To był ewidętny problem bakteryjny tylko nie wiem skąd się wzieły może coś było w zamrożonym pokarmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 6 Lutego 2016 Z bakteriami jak widać też można przedobrzyć. Jakkolwiek jesli miałbyś wydajniejszy odpieniacz to nie doszłoby możliwe do takiej przyduchy. Słaby odpieniacz, słaba cyrkulacja, dużo bakterii i pożywki dla nich zrobiło swoje. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekmazi Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 Witam u mnie sytuacja trochę się ustabilizowała ale była tragedia z białej woda zrobila sie zielona jak w chodowli fitoplanktonu ale nawet filtry tego nie wylapywaly a wlozylem wklady takie ze powinno wylapywac większość. Ale kupiłem lampę uv-c 3w, chodzi na okrągło w ciagu tygodnia zrobiłem w sumie podmiankę polowy wody nasoli obecnie woda sie znacznie wyklarowała. Filtry wylapuja więcej syfu. Wszystkie miękasy odżyły. Zoa i parazoa również, ale aiptasia sie za to namnozyla mocno. Parametry wracają do. Normy. Dodatkowo węgiel nadal i dodatkowo dorzuciłem phos guard. Zobaczymy co dalej będzie Przepraszam za pisownie o błędy ale pisałem z telefonu i slownik mi trochę namieszał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach