Skocz do zawartości
adrian2301

Akwa 54l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, zrodził się u mnie pomysł założenia akwarium morskiego z czesciowych akcesoriow z obecnego, tzn akwarium 54l, belka oswietleniowa 2x24w t5, grzalka aquael 50w z termostatem. Pytania moje do was sa nastepujące glównie o sprzęt.

Czy ta belka bedzie ok? Czy wartoby zmienić jedną swietlówkę na niebieską? Nie mam wyobrażenia jak to będzie świecić.

Co z grzałką? Do tego chciałbym wykorzystać moje akwa 30x25x25 jako sump, w nim odpieniacz i reszta. Co do odpieniacza jeszcze nie wiem jaki nie orientowalem się, może ktoś coś poleci do tego litrażu?

ea1f6667d0041b07cd7dddee4a2430aeu1278a1123.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz przy regularnej podmianie w takim litrażu ci malo potrzebny. Jak trzeba bedzie to dokupisz np Resun SK-300. Zamiast sumpa możesz powieśić kaskadę np FZN-3 Aquaela tam wepchać grzałkę i miedia a i nawet odpieniacz się zmieści jak trzeba będzie.

2x24w na początek wystarczy u siebie mam w 52l tak samo aczkolwiek teraz zrobiłbym lampę pewnie na 3x24w. Świetlówki np. jedna 10000k jedną aktyniczną.

Edytowane przez k0k0z (wyświetl historię edycji)

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezaloby mi na tym zeby nie wieszac nic na akwarium wolałbym sumpa w szfce. Czy w takim litrazu odpieniacz nie wpływa na dzialanie akwa? Co ze swietlowkami zmieniac czy zostawic tak jak bylo oryginalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile ludzi tyle opinii. IMHo w takim małym litrażu odpieniacz ci nie będzie potrzebny. O świetle poczytaj, dobre światło i odpowiednia barwa to podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

będzie lub nie będzie - zależy co tam chce mieć - nie zapominajcie że odpieniacz to też napowietrzacz

ja tam wole SK-300 od "byle brzęczyka"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będzie lub nie będzie - zależy co tam chce mieć - nie zapominajcie że odpieniacz to też napowietrzacz

ja tam wole SK-300 od "byle brzęczyka"

A to trzeba brzeczyk jak nie ma odpieniacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowalem sie jednak na kaskade. Co myslicie o ponizszym zestawieniu? Jest mozliwy sukces :)?

Kaskada fzn-3

Resun sk-300

Aquael 50w

2x koralia nano 900

Zywa skala 6kg

Zywy piasek 4,5kg

Ati blueplus 24w t5

Ati aquablue special 24w t5

Edytowane przez adrian2301 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie taki sam zestaw, tylko jeden cyrkulator sicce. dwa to moim zdaniem za dużo, kaskada i odpieniacz tez robią ruch. I nie jestem pewna czy mam fzn 3 czy 2. Do 3 mieści się resun w komorze.

swietlowki miałam na początku 2 actynic, ale koszmar patrzeć w akwarium, oczy bolały, fotki okropne. po miesiącu wymieniam 1 na białą i jest git. może dobrze jest mieć na początku 2 niebieskie, chyba wtedy mniej glony rosną. U mnie glonów nie było wcale.

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A to trzeba brzeczyk jak nie ma odpieniacza?

nie trzeba - ale Ty też nie musisz oddychać "pełną piersią"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resun świetnie natlenia a mniej odpienia :) Ja na początku wyłączałam go na noc bo urobku żadnego nie było, prawie czysta woda, ale docenilam jego moc natleniania. Woda przejrzysta, zadnych filmów na powierzchni, glony nie rosną, korale tez zadowolone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

resun działa jak należy dopiero po kilku dniach. Dodam, że każde jego wyłączenie działa na niego negatywnie, tzn. wali bąble i mało pieni, ale po tych 2-3 dniach działa jak ta lala :) tylko trzeba być przy nim cierpliwym i go co chwilę nie przestawiać :)... Wiem, bo mam, używam i jestem zadowolony :) powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie nie przeszkadza, że wali bable. Owszem na początku puszczał ich mocno w nadmiarze, aż ryby się wystraszyly, ale po tygodnou włączanie i wyłączanie nie miało już wpływu na ich ilość. Chodzi o to, że jego urobek to prawie czysta woda. duże zewnętrzne odpieniacze wywalaja brązowa breje, a mój resun w kubku ma zwykle tylko lekko zielonkawa wodę. Kubek przepełnia się szybko, ale prawie czystą wodą. Moze nie umiem ustawic. Ale na pewno rewelacyjnie natlenia. woda kryształ i obraz w HD, choć no3 wysokie. g51Svye.jpg

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że w tym temacie.

Czy cyrkulator jvp 3000l/h będzie ok do kostki 35x35x35cm czy raczej za mocny będzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw Resun poniżej minimum żeby dolny otwór tafla wody przykrywała z 1 do 2 mil.i będzie ci kubek napełniał brudnej wody od 2 do 3 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.