Skocz do zawartości
tasiu

Pierwsze morskie akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, to mój pierwszy temat na forum. Nazywam się Mateusz, jestem z Rybnika. Od dłuższego czasu planuję postawirnie morskiego akwarium, mam jednak kilka pytań. Moje doświadczenie to jedno małe 60l akwarium kilkanaście lat temu, słodkowodne oczywiście.

Na ten moment orientowałem się w cenie szkła, znajomy szklarz może mi zrobić akwarium ze szkła optiwhite o wymiarach 120x40x50 za 730zl. Cena chyba ok. Czy te 240l na początek będzie wystarczająco? Jestem dość cierpliwy, więc żeby ograniczyć koszty planuję kupno kilku kg żywej skały + resztę suchej i czekanie aż życie ją zasiedli. Czy wymiary zbiornika są optymalne? Nie mówiłem szklarzowi o kominie, a rozumiem że w akwarium o tej wielkości to podstawa, podobnie jak sump. Pozostaje kwestia mojej przeprowadzki w przeciągu ~pół roku. Brać się za to teraz, czy poczekać? Docelowo chcialbym mieć korale, kilka rybek, to wszystko. Narazie żadnych twardych, chcę się oswoić z tematem. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaraj się zrobić akwa jak najszersze/głębokie - przy tej wielkości minimum 50cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komin musi być "od razu", czy można go wkleić później? Nie mam pojęcia jak zaprojektować sump. Mam jedno stare 120l akwarium, nada się pod tego sumpa? Poluję na używany sprzęt, może na targowisku ktoś będzie miał do sprzedania odpieniacze etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komin najlepiej zrobić od razu wewnętrzny lub zewnętrzny z 3 otworami rewizja i spływ 32 powrót 25 lub z dwoma otworami rewizja ,spływ 32 a powrót zrobisz tam gdzie ci będzie pasował. .Stare jak najbardziej się nada tylko trzeba wkleić przegrody odpowiednio do danego odpieniacza. Co do akwa ja robiłem nie dawno w Erybce 85/55/55 240l a więc podobny litraż przód i bok z opti reszta float z kominem zapłaciłem 530zł więc jeśli znajomy to cena d...y nie urywa :) O sumpie i o reszcie poczytaj troszkę bo mam wrażenie że po prostu wczoraj zdecydowałeś się na akwa i zaczynasz działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez myślę że cena bez komina i otworów nie jest atrakcyjna. Z różnych dostawców na Śląsku zdecydowałam się kleic i akwarium i sump w erybce. wiedzą, jakie otwory, w jakiej odległości i potrafią kleic silikonem transparentnym. Masz też chyba 2 lata gwarancji. U mnie wyszło niecale 1200 zl za: zbiornik 360l 60 cm wysoki z kominem i 3 otworami, wzmocnieniami, transparentny silikon, przod i boki opti, 10mm szklo plus sump 95x35x35 z 4 komorami.

Jeśli Twój znajomy szklarz nie ma doświadczenia w klejeniu zbiornikow, to wyobraź sobie 200l wody na podlodze, martwe korale i ryby... zal zwierzat i kupa kasy w bloto

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gwarancji na akwa ja dostałem 5 lat .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alternatywą dla komina są pudełka przelewowe ale są dość drogie więc jeśli i tak "kleisz" baniak od nowa to na pewno warto zainwestować w komin .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zamierzasz sie przeprowadzać to sobie poczekaj na docelowe albo zacznij teraz od 60l :)

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam codziennie od kilku tygodni. grzegorz.k podsunął mi dobry pomysł chyba, zacznę teraz w jakimś małym litrażu, np 60l w kostce i zobaczę czy to "sport" dla mnie. Rozumiem że 60l da radę bez sumpa? Wiem że ciężej utrzymać parametry, ale znowu nie wydałbym od razu grubych tysięcy.@edit Znalazłem na "pooularnym serwisie aukcyjnym" akwarium ze szkła OW o wymiarach 60x40x40 za 270zł, z 5 letnią gwarancją. Rozumiem że dam radę wystartować bez sumpa. Pomożecie mi dobrać sprzęt?@editWyszukałem odpieniacz Aqua Medic Miniflotor, pompa JVP102, Filtr RO 75gpd. Warto szukać używek?

Edytowane przez tasiu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Określ się co do wybranego litrażu - 60 litrów spokojnie pociągnie nawet bez odpieniacza na samych podmianach , natomiast akwarium o jakim Piszesz to już prawe 100 litrów ( 96) i tu już odpieniacza ciężki temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump nie koniecznie podstawa. Bardziej kwestia wygody. u mnie w 200 L nie ma sumpa i daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.