erem88 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Witam Wszystkich Od dłuższego czasu używam soli Fauna Marin professional sea Salt. Zauważyłem że w wiadrze w którym przygotowywuję solankę na ściankach zbiera mi się brązowy osad. Sól rozpuszcza się dobrze, korale zadowolone, tylko ten osad mnie ciekawi. Ktoś się jeszcze z tym spotkał? Pozdrawiam Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 też tak mam... - i nie wiem czy to nie problem w kolorze acr Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Miałem to samo , zużyłem dwa wiadra wiec mogę sie chyba wypowiedzieć , pompa i beczka ulepione brązowym grubym nalotem , pisałem zdaje sie o tym w Lutym albo w Marcu . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Zużyłem kilkanaście wiader FM i nie widziałem nigdy żadnego osadu, tyle że od kilku miesięcy stosuje AF. Może jakaś trefna partia tak jak z rok temu zapomnieli coś dodać i się zbrylało całe wiadro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 No właśnie już nie pierwszy raz słyszę o tym dlatego chciałem sprawdzić opinie innych użytkowników... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert2678 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2016 Używam tej soli i nie widzę z nią problemów nic się nie osadza ,raz był problem ze zbrylaniem i to wszystko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 9 Lutego 2016 To przypomina osad w pojemniku Ballinga na Mg. Moze sprawdz pozim Mg w rozrobinej solance. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 9 Lutego 2016 a robisz testy świeżej solanki. jak byś zrobił standardowe testy na mg,ca,kh. może coś z tego się wytrąciło Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2016 W niedziele będę przygotowywał wodę to zrobię testy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 9 Lutego 2016 ja też Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 9 Lutego 2016 co prawda w innej soli bo RC trochę osadu zostawało ale parametry solanki się nie zmieniły, a z kolei jak się pojawił osad w soli Preis to kh solanki poleciało do 4,5 Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2016 Może to przez duża zawartość mikro? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2016 Może to przez duża zawartość mikro? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Brawo !!! Przecież zawsze jak przesadzimy z podaniem do akwarium dobrych rzeczy bo uważamy , że tak bedzie lepiej to nam sie coś osadza na szybach , na piachu , pompach. Wszędzie jest zielono lub brązowo. Z tego co słyszłem od fachowców ;/ wystarczy krócej mieszać sól . Nie koniecznie 24h. Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 ja tam sól mieszam 15 minut postoi potem z godzinkę i siup do akwa. Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach