robkon3 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Witam poiadam w moim baniaku Acanthastrea i myślałem nad zrobieniem jakiś szczepek do nowego zbiornika tylko nie wiem jak się za nią zabrać. Może ktoś już to robił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Ja, kiedy szukalem, znalazlem kiedys tylko lub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robkon3 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Czyli tnie się normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kazool Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Choć nie mam dużego doświadczenia - dzieliłem swoją tylko raz i drugi raz kiedy jedna szczepka złapała jakąś infekcję to powiem Ci - że przy odrobinie wprawy można to zrobić nawet dobrze naostrzonym nożem, ale "profesjonaliści" polecają narzędzie modelarskie piłkę tarczowa - tzw. Dremmel. Chałupniczo zawsze jest większe ryzyko, że uszkodzisz bardziej tkankę i możesz część szczepki i matecznika stracić. Sam stosowałem skalpek chirurgiczny z dodatkową rękojeścią (żeby mieć porządny uchwyt całą dłonią i starałem się trzymać krawędzi 'głowek' i było dobrze. Po cięciu fragmenty dezynfekowałem w roztworze do usuwania pasożytów jednej z popularnych marek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach