Pajutoja Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Witam Mam pytanie jak mogę dobrze zabezpieczyć zbiornik przed wyskakiwaniem ryb ? Zbiornik 30l , Kaskada Aquael Fzn 3 , Lampy Aquael . Problemy jakie widzę to : - Szyba nakrywowa - W mieszkaniu zazwyczaj jest ciepło i w tym przypadku woda mogła by się przegrzewać - Korona - Problemem jest kaskada - Siatka - nie wiem jak zrobić aby była estetyczna dobrze zabezpieczała i łatwy dostęp . Potrzebny jest łatwy dostęp do kaskady ( w niej będzie odpieniacz i do czyszczenia potrzebuję dostęp ) Akwarium jest w trakcie kompletowania sprzętu . I chciałbym już wcześniej przygotować coś na wyskakiwanie niż puźniej jak by już było za puźno . Pozdrawiam Paweł Edytowane 14 Lutego 2016 przez Pajutoja (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 np. w ogrodniczym - siatka plastikowa (zielona) jest na tyle sztywna że powinna sama się utrzymać , ewent jakaś listewka czy coś na bokach , tniesz nożyczkami , koszt jakieś 4 zł metr rożne rozmiary oczek do wyboru minus - trochę ogranicza światło , ale to norma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 przy słodkowodnym dawałem siatkę z ogrodniczego , samo rozwiązanie nie było złe ale estetyka :/ myślałem nad zrobieniem z plexi , plastik lub coś takiego ( płaskie żeby było ) i zrobić coś na tym korony ( z miejscem na kaskade i resztę sprzętu a na górze siatka . co o tym myślicie ? i jak z realizacją ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 Plexi ciete laserowo. Cos ala korona w ksztalcie litery u. Tyl tam gdzie kaskada nie potrzeba. Montaz na dwustronnej tasmie:) mam tak w swoich 800litrach przod i jeden bok reszta sciany:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 a jakie koszty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 Zalezy od grubosci... allegro ci pomoze. I telefon do sprzedajacego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 A czy spienone PCV się nada ? I jeśli tak to na jaką wysokość robić i czy siatke dawać na góre ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 Mi wystaje 5 cm nad aqwarium i nie trzeba siatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 A spienione Pcv się nada ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 Wzerknij na ostatnie zdjecie w tym temacie:)) http://nano-reef.pl/topic/82227-ukwial-quadricolor-czerwony-zielony-slask/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 jak zrobić to technicznie mam już pomysł nie wiem jeszcze tylko jak z materiałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 Wszystko sie nada co nie chlonie wody i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 a czy przy kaskadzie zostawić pusto czy robić jakoś nad ? przeoczyłem , już widzę że pisałeś że nie trzeba wcześniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Lutego 2016 5cm korona na 30l to nie będzie ciekawie wyglądało ... to ma być cały komplet "znanej firmy" ? to tam jest przecież "dedykowana przykrywka" z wycięciem na kaskadę itp. dać inne narożniki żeby podnieść szybkę trochę wyżej i tyle a do chłodzenia http://nano-reef.pl/topic/78619-mocowanie-wentylatora-80mm-by-magu-from-orbit/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 to nie będzie gotowy zestaw sam składam , zbiornik o wymiarach 40x25x30h cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 u mnie zabezpieczyłem wokół kaskady i odpieniacza wiszącego na ściance akwa siatką z linku: https://www.google.pl/search?q=siatka+do+styropianu&biw=1280&bih=700&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRlpuo6vnKAhWsNJoKHcn5BeUQ_AUIBigB Plus taki że przepuszcza powietrze, nie wilgotnieje i da się dowolnie wyciąć, ale estetycznie to nie wygląda Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 zastanawiam się jak to zrobić żeby było - estetycznie - skutecznie - łatwy dostęp do zbiornika (dolewanie , podmiana wody , karmienie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 A co jeśli mamy koronę (10cm)? Wtedy też musimy zabezpieczyć górę ? W starym akwa miałem szybę i nie raz słyszałem jak ryba wyskakując z wody pukała w szybę . Teraz mam większe akwa , ryb jeszcze nie wpuściłem ale zastanawiam się czy to jakoś zabezpieczyć. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 15 Lutego 2016 Jak widziałem w galerii handlowej akwa z 2000l to na górze korona i jeszcze siatka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Czym mogę kleić spienione PCV ? ( aby w kontakcie z wodą było ok i trzymało mocno ) klej na ciepło będzie ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Ja nie wiem, czy w tak małym zbiorniku 5 cm korony wystarczy. Babki potrafią wysoko skakać. Może ryba w wielkim zbiorniku ma mniejsze powody do skakania? Gdzieś Tester pisał, że kiedy tymczasowo przełożył ryby do małego akwarium zbierał je kilka razy z podlogi, na szczęście w porę. A po przełożeniu do dużego zbiornika przestały skakać. Ja mam w małym 54l sporo łez wylanych po rybach, które wybrały wolność i wyskoczyly mimo, że akwarium było przykryte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Przemyślałem i raczej zrobie pokrywe według własnego projektu z wentylatorami i wywietrznikami i nwm czym kleic spienione PCV czy klej na ciepło nie będzie wydzielał nic do wody ? i czy dobrze sklei spienione pcv ? lub czym innym kleić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Do PCV będzie dobry taki sam klej jak do hydrauliki albo np kropelka w zelu Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 a jaki klej do hydrauliki ? jakiś konkret Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Taki, jaki kupisz w markecie budowlanym na dziale z rurami, kolankami. Klej uniwersalny do pvc. Ja mam akurat klej w niebieskiej buteleczce z polskiej firmy z Jaworzna Chemistik. Dystrybutor USTM. Szybko łapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach