Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej byłoby poczekać bo z pewnością przenoszenie będzie utrudnieniem. Ale to jeszcze pół roku i kichy będzie skręcać.

Jeżeli już to ja bym postawił kostkę na jakąś grubą dechę większa od zbiornika. Spokojnie niech sobie dojrzewa. A przy remoncie złapać za dechę i przenieść. To tylko 30l ze skałą nie przekroczy 40kg. A jak decha będzie duża to albo 2 chłopa albo ze 3 osoby i spokojnie można całością manewrować.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak zdecyduję się na czekanie. Za bardzo obawiał bym się przenoszenia że coś wyjdzie nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie zastanawiam się również czy nie kupić refraktometru. Czy moglibyście mi doradzić czy warto już na początek kupować i jeśli tak to jaki byście polecali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponawiam

Tak przyda Ci sie do rozrabiania solanki chyba że będziesz używać gotowej oceanicznej wody. Może być nawet najtańszy spławik wtedy nie zapomnij o kalibracji w innym już działającym zbiorniku - lubi przeklamywac. Ja używam wody oceanicznej ale mimo wszystko posiadam refraktometr wiadomo daleki z ręki podmiana wody zawsze ten parametr może się zmienić. Ja kupiłem soczewkowy z myślą o tym że wprzyszlosci wystartuje z większym zbiornikiem ale tak jak pisałem wyżej wystarczy zwykły splawikowy i też da radę:-) pozdrawiam

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Zapomniałem dodać jakbyś się zdecydował kiedyś na wodę oceaniczna to ma inne zasolenie (1,027)

Edytowane przez Maras323 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodę będę robił u sb z własnego Ro/Di i soli AF RS

Posiadam 2 hydrometry takie coś po jakieś 20zł

Ale mimo to zastanawiam się czy będą dawały ok wynik (po sprawdzeniu z refraktometrem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wodę będę robił u sb z własnego Ro/Di i soli AF RS

Posiadam 2 hydrometry takie coś po jakieś 20zł

Ale mimo to zastanawiam się czy będą dawały ok wynik (po sprawdzeniu z refraktometrem)

Jeśli masz możliwość sprawdź u kogoś w juz działającym zbiorniku i będziesz wiedział jeśli oszukuje to ile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie to czy jeśli nawet przekłamuje i zaznaczę sb na ilu pokazuje mi ok to czy mimo to stale będzie przekłamywał o tyle samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zastanawia mnie to czy jeśli nawet przekłamuje i zaznaczę sb na ilu pokazuje mi ok to czy mimo to stale będzie przekłamywał o tyle samo?

Dlatego ja kupiłem refraktometr optyczny, trochę więcej kasy ale kalibracje możesz wykonać na swojej czystej wodzie robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakiego konkretniej używasz? I czy mógłbyś go polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jakiego konkretniej używasz? I czy mógłbyś go polecić?

Refraktometr lunetkowy ATC zamawiałem na allegro jeśli dobrze pamiętam 116zl był to najtańszy i wskazuje idealnie zbiornik mam zalany gotową wodą Nutri seawater i po kalibracji wskazanie było idealnie 1,027 a ta woda właśnie ma takie zasolenie także uważam że jest precyzyjny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://allegro.pl/refraktometr-cukromierz-balingometr-0-32-brix-atc-i6029612988.html

Chodzi o coś takiego?

I jeśli tak to czy ma tam skalę jaka nas interesuję czy inną i trzeba zamieniać?

Ten masz na brix. Patrz żeby była skala na zasolenie. Piszę z telefonu a nie bardzo umiem wsadzić link ale jest na allegro za 115zl zdjęcie z blazenkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisuje w allegro "Refraktometr ATC" i nie znalazlem żadnego ze zdjęciem z błazenkami

A jednak mam tylko inaczej wpisałem teraz :D

O ten chodzi?

http://allegro.pl/refraktometr-lunetkowy-tester-zasolenia-wody-0-10-i6367682175.html

I czy warto go kupić? I czy będzie działał jak inne te za 200zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wpisuje w allegro "Refraktometr ATC" i nie znalazlem żadnego ze zdjęciem z błazenkamiA jednak mam tylko inaczej wpisałem teraz :D

O ten chodzi?

http://allegro.pl/refraktometr-lunetkowy-tester-zasolenia-wody-0-10-i6367682175.html

I czy warto go kupić? I czy będzie działał jak inne te za 200zł?

Tak ja mam właśnie ten i działa bez zarzutu. Skalibrowalem go czysta woda ro i zbadalem zasolenie gotowej wody i wskazał idealnie. Moim zdaniem nie warto przepłacać za firmowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeśli zdecyduję się na refraktometr to pewnie będzie to ten :)

Mam też pytanie do korali czy przy miekkich i ewentualnie kilku Lps da radę bez dozowania niczego dodatkowego do wody? Czy jednak coś musi być? I jeśli tak to co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy miękasach spokojnie wystarczą same podmianki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też. Tylko systematycznie dla jednych i drugich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmianka raz na tydzień powinna wystarczyć? Czy może lepiej co 2?

Jaki sprzęt itd. w 1 poście jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robię podmiany wody co 10 dni i jest o.k., a nie mam odpieniacza tylko panel z DSB i refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest odpieniacz

I jeszcze poruszę temat karmienia (wcześniej trochę było ale nie wszystko wiem)

Więc tak najpierw może to co ma być z obsady:

-Korale miekkie i ewentualnie kilka LPS

-Kilka ślimaków jako ekipa czyscząca

-2 błazenki

I mianowicie:

1 Czy dla ryb powinienem podawać same mrożonki czy dodatkowo np. jakiś suchy pokarm?

2 Jeśli jakiś suchy pokarm to jaki

3 Jakie mrożonki najlepiej podawać? (Najlepiej coś co będzie ogólnodostępne niestety nie mam sklepu z morskimi u sb i muszę raczej do Krakowa jechać)

4 Jak odpowiednio przygotować mrożonki? (W przypadku słodkowodnego wyparzałem wrzątkiem, ale jak powinno się to robić w morskich to nwm)

5. Czy ślimaki powinienem jakoś dokarmiać? Wydaje mi się że pewnie nie skoro mają być jako ekipa czyszcząca ale wole zapytać

6. Czy muszę dokarmiać korale? Miekkie i Lps (Nie chodzi czy można tylko czy trzeba lub czy należy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli czytałeś tematy ludzi o podobnym litrażu, to oni robią podmiany co 7 dni. Ja sobie ustaliłem co 10 dni bo tak mi jest wygodniej i jest dobrze. I większość akwarystów z podobnym litrażem nie ma odpieniacza i tak jak ja DSB i refugium.

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli czytałeś tematy ludzi o podobnym litrażu, to oni robią podmiany co 7 dni. Ja sobie ustaliłem co 10 dni bo tak mi jes wygodniej i jes dobrze. I większość akwarystów z podobnym litrażem nie ma odpieniacza i tak jak ja DSB i refugium.

U mnie postawiłem na taką metodę i ogólnie pytam o to ponieważ nie raz w podobnych tematach czytałem zdanie typu "Podmiana raz na tydzień i da radę bez odpieniacza" I zacząłem się zastanawiać czy przy odpieniaczu raz na tydzień będzie dobrze czy powinno być inaczej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1- ja daje wieczorem mrożonki i około 12-14 suchy, 2-JBL kryl i 3 algea Tropicala i też mam dwa błazenki, 3- musisz sam sprubować bo moje najlepiej jedzą artemię, a lasonogi nie specjalnie, 4- ja rozmrażam w wodzie RO w małym pojemniku i podaje strzykawką z przyczepioną rurką od balonika, 5- ślimaki same coś sobie znajdą, 6- i można i trzeba zależy jakie.

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.