Skocz do zawartości
Adam Rybowski

galaxea & sex

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ją z 5 lat, jest wielkości głowki 2-letniego dziecka, wypuszcza parzące polipy na 15-20 cm wokół siebie.Jej toksyczność jest większa od ukwiałów i powoli zacząłem się zastanawiać nad pozbyciem się jej.Aż tu taka niespodzianka.O 21.30 zauważyłem białe kulki pływające w akwarium.W pierwszej chwili pomyślałem sobie ,że to żona wsypała proszek do prania do akwarium ,chcąc zwrócić na siebie uwagę, ale chyba to nie tu-już przecież przywykła.Uff..to tylko galaxea salwami wypuszczała spermę i komórki jajowe.Odchować się pewnie nic nie odchowa ,ale miło, że się zdarzyło

702-gal1.jpg

702-gal2.jpg

702-gal3.jpg

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ja gadam .... sex i to wyuzdany..

3-cia fotka to pokazuje, skubańce puszczają kółka ze spermy:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie :)

Ładne fotki

BTW zrób entery po każdej fotce to będą jedna pod druga i lepiej się będzie oglądało i pisało

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie sprobowac odchowac? Na calym swiecie jest ostatnio boom na plciowe rozmnazanie korali, niedawno bylo wydanie Coral/Koralle poswiecone temu zagadnieniu, powinienes przeczytac - jest tam opisane dosc dokladnie w jaki sposob ulatwic "polipowi pierwotnemu" (tak to jest po niemiecku) osiedlenie sie i dalszy rozwoj.

No i oczywiscie wielkie gratulacje, jesli Ci sie plciowo korale i Tridacny rozmnazaja to musisz miec fantastyczne warunki w tym akwarium!

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ AquaManiac -Coral/Koralle czytam.Polipom pierwotnym ułatwiłem osiedlenie się zmniejszajac pracę odpieniacza i spowolniłem przepływ wody przez sump.Akwarium zasilane jest również regularnie glonami jedokomórkowymi.To wszystko co w tej chwili mogę dla nich zrobić ,dalej muszą radzić sobie same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam to zwierze; moja rozmnaza sie wyrzucajac kawalek siebie - wyglada to jak pochodnia z zielonymi polipami, kto widzial galaxieje to wie o co chodzi, dodam, ze te kawalki zyja juz od miesiaca i nie tylko w moim baniaku, takze wypuszczaja biale nitki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zizi-masz może jakieś zdjęcie tej "pochodni"?Zupełnie nie kojarzę tego co opisujesz.Chyba ,że masz na myśli rozmnażanie na zasadzie" topienia się świecy",byłoby to wtedy rozmnażanie wegetatywne a nie płciowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie jak napisal lukasz, po prostu oddzielil sie fragment od drzewka a wygladem przypomna pochodnie, dlugosc okolo 5-8 mm; to jest takie pojedyncze gniazdo z zionymi polipami

zdjecia niestety nie mam

u mnie byla az 3 razy przesadzana, od jakiegos czasu siedzi praktycznie pod sama aktynika, caly czas dreczy mi xsenie ale innego miejsca nie mam, co ciekawe xsenia lapie koncowki bialych nici byc moze to jest przyczyna, ze w kazym krzaczku xseni brakuje kilku koncowek

Adam mozesz napisac jakie Twoja galaxeja ma warunki oswietlenbiowe i prad wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zizi galaxea nie ma pokroju drezwka - to musi być inny zwierzak.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zizi- koral jest w samym rogu akwarium.Tylko tam straty wynikające z jego toksyczności są akceptowalne. Najbliższa lampa /400W/ jest nad nią w odległości 100cm i 50 cm w bok.Jest więc na granicy kręgu światła."Dmuchają na nią dwie pompy - w sumie ok 12000 litrów tyle ,że ich wyloty są oddalone od korala o 200cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info Adam

Qbab to jest dokadnie glaxieja i wyglada dokladnie jak adama na zdjeciach i innych zdjeciach na necie i wyglada jak drzewo - szczegolnie gdy schowa polipy, co trudno zauwazyc poniewaz u mnie caly czas ma wysunite, ale poniewaz ja 3 razy przesadzalem to sie przyjzalem jak byl koral zestresowany; na codzien wyglada jak kula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ były wątpliwości co do wyglądu opisywanego korala-oto galaxea w akcji "oczyszczania" terenu wokół siebie.Jej toksyna jest bardzo toksyczna, miękki jakoś sobie radzą ale twarde to już wymiękają na śmierć.702-d2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie straszcie mnie :D Moja jest jeszcze malutka ale juz potrafi czasami pokazac pazurki, z tym ze cyrkulacja jest tak ustawiona ze na razie nie ma szans poparzyc zadnego korala, siedzi sobie w kąciku przeznaczonym specjalnie dla niej.

720-galax1.jpg

720-galax2.jpg

720-galax4.jpg

720-glax3.jpg

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja wyglada troche inaczej masz 5 sztuk (u mnie tworza kule - dziesiatki), tak jak pisalem wyzej co jakis czas potrafi taka wyrzucic z siebie jeden taki element, za to wici wygladaja identycznie :D

masz chyba inne oswietlenie, bo moje wygladaja tak samo jak u Aama, a moze troche inny gatunek, u mnie nici maja do 20 cm, tak wiec laczny zasieg to srednicca 0,5 metra wliczajac srednice korala :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.