Kompletowanie skały jak i cały restart został odłożony w czasie. Z akwarium wyleciało refugium. Zamiast glonów w sumpie stoi teraz reaktor na biopellety od Twistmana, siporax i skała. Dokupiłem kolejny akumulator do UPS. W filtrze przepływowym na razie trochę phosguardu profilaktycznie. Zrobiłem sobie prezent na nowy rok i sprawiłem sobie lampę ATI Sunpower 8x39w t5. Zastąpiła moją składaną z odpadów metali lampę. Stara lampa miała przebicia i czasami kopała prądem co mogło się źle skończyć, poza tym odbłyśniki zaczęły rdzewieć. Wygląda to teraz estetyczniej. Na razie świecą świetlówki ATI 6x Blue plus i 2x Coral plus. Pewnie zaraz zmienię 2 niebieskie na Actinic i Aquablue Special. Będę kombinował. Uzupełniłem obsadę o kilka nowych ślimaków, babkę kopiącą, kolejną rozgwiazdę piaskową i dwie krewetki czyszczące. W ubiegłym miesiącu Kh poszło w górę i poleciała mi piękna duża niebieska acropora. Parę dni temu wyblakła mi duża Stylophora milka- zrobiła się biało-różowa. Podejrzewam wypranie wody przez biopellets. Zacząłem już więcej karmić ryby i korale - może pomoże. Raczej żadne niedobory nie wchodzą w grę. Parametry stabilne. Podmiany wody co tydzień, a w w ballingu leci SBS.