carew Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 Witam, zakupiłem 3x10W diody, podłączyłem szeregowo ( bez lutowania ), diody zaczynają migać. Co może być powodem ? Sprawdzałem zasilacz na diodzie 20W i świeci bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 A co to za zasilacz? Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Miałem to samo, miało jak stroboskop. Kolega z forum polecił mi zewrzec kawałkiem drucika bieguny na każdej diodzie po kolei. Jeśli diody przestaną migac znaczy że dioda uszkodzona. tym sposobem znalazłem 3 uszkodzone diody, po ich wymianie migotanie ustalo, były to diody 3w Na drugiej nice na diodach 10w przyczyną migania był uszkodzony wspólny zasilacz, kupiłem zasilacze do każdej diody oddzielnie i jest spokój Edytowane 25 Lutego 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carew Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 Zasilacz : http://led-byt.pl/pl/p/Zasilacz-stalopradowy-900mA-18-40V/573 Doradził sprzedawca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 połącz SZEREGOWO a nie równolegle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carew Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 Połączenie wg Twojego schematu wyeliminowało miganie, jednak diody świecą bardzo słabo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 A jak to podłączyłeś "bez lutowania" ? Może w tym problem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 Pewnie diody poleciały przez to migotanie, jak mi migotalo to blask był kilkakrotnie większy niż normalnie świecąca dioda no chyba że zasilacz padł, ale jak 20 tka świeci normalnie to znaczy że dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carew Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 Zlutowane świeca słabo. Spróbowałem połączyć 2 szt. szeregowo - zaczął migotac. Napisałem emaila do sklepu zobaczymy co odpiszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 najlepiej jutro zadzwoń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Ten zasilacz (nie wiem które masz dokładnie diody ale większość ma napięcie pracy 9 - 11V) powinien działać podłączony do 2 , 3 lub 4 diód 10W (steruje napięciem od 18 do 40V) więc albo znów coś źle podłączyłeś albo ... raczej dioda która była za pierwszym razem najbliżej zasilacza - już się sfajczyła (dostała za duże napięcie) 2 następne powinny ocaleć Edytowane 26 Lutego 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carew Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 No może tak być jak piszesz. Ale nawet jak podłącze 2 diody szeregowo wg twojego schematu obydwie migaja. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) ten zasilacz jest tylko do szeregowego połączenia tych diod, jak kolega się pomylił i podpiąć inaczej (np.równolegle ) to wszystkie dostały po dupsku Ale nie ma tego złego co by . ..itd Podepnie se ten stroboskop pod auto i przetrzepie kilku kierowców na drodze co by się koszty zwróciły Edytowane 26 Lutego 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carew Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 Heh Kurde najgorzej ze u siebie nie dokupie tych diod. Musze poczekać do przyszłego tyg. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 jak masz jakiś zasilacz z innych urządzeń(może akurat dopasujesz) to sprawdź pojedynczo te diody dla pewności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 Ano takie są uroki ... pomyłek - za pierwszym razem też 10W podłączyłem równolegle ... szybko się zorientowałem i świeci do dziś volf - zgadza się, ale często leci tylko ta pierwsza (dostaje full napięcie) a reszta jest jeszcze kilka chwil OK ... nie wyłączysz dość szybko i wtedy lecą wszystkie - jak domino Do testów najlepszy jest zasilacz antenowy z regulacją - kosztuje "toto" kilka zł a uratował mi już kilka projektów (o mierniku wogóle nie wspominam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) ładowarka do lampy garażowej np pasuje, ma 12v 900 mA albo coś podobnego edyt.kolega Gothmog widzę podgląda, może coś doradzi Edytowane 26 Lutego 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 ale to 900mA raczej nie jest stałe ... żeby odpalić czy świeci tak - ale do gotowego projektu się nie nada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 no nie,chodzi tylko żeby diody sprawdzić czy świecą, bo może akurat zasilacz być walniety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carew Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 Zasilacz jest ok bo sprawdzałem na diodzie 20W. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregu Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 Pod jakikolwiek zasilacz 12 V 1A podłącz diodę poprzez rezystor 2,2 ohma 2W i sprawdź czy świeci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 Pozostaje sprawdzić każdą z diod pojedyńczo, bo może być tak jak Sivla pisze ze poszła jedna a potem kaskadowo nastęne. Te ledy mozesz zamówić i przyślą z Led-byt, nie trzeba do nich jechac:) Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carew Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 Sprawdziłem na innym zasilaczu. 2 diody są ok. Ale jak je podłącze szeregowo migaja. Podłączyłem do nich jeszcze 20W i to samo. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 pokaż fotkę jak to łączysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
carew Zgłoś Napisano 26 Lutego 2016 Dałem 1x10W i 1x20W i teraz świeci bez migania. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach