Skocz do zawartości
Agasza

Glony w akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczesniej podjęlam temat dojrzewającego zbiornika. Dziś chciałabym kontynuować wątek ponieważ stan akwa nie wygląda zachęcająco. Poza mnóstwem wieloszczetów, wormsów oraz rozgwiazd w szybkim tempie akwa obrasta glonem. Próbowalam znaleźć info na ten temat lecz nie o wszystkich glonach udało mi się doczytać. Chciałabym mieć pewność, że niektóre z nich nie są z kategorii plag i nie zagrażają akwa. Fotka chyba nic tu nie da bo niewiele da się już zobaczyć ale może pokrótce opisze chociaż kolorystykę. Tak więc przeważają glony zielone podobne do włosów, jasno fioletowe, różowe aż do tych, które mnie niepokoją czyli brunatno- czerwone . Tych ostatnich jest przeważająca część również na ścianach akwarium i w piasku.I tutaj moje pytanie czy mam powód by się martwić. Dodam, że skala dojrzewa w osobnym zbiorniku niż docelowy i nie mam w nim krabów, krewetek czy innych czyścicieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli baniak jest pusty ?

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

8744f73183d58f0a59fb88f54dc034b6u1589a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o coś z ekipy czyszczącej to można powiedzieć, że tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W Bielsku jest przecież taki fajny sklep (chyba wiesz który) albo może któryś ze znajomych zaproś kogoś niech zerknie/zrobi testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz w akwarium masz tylko piasek i pelno glonow?

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

może np. za dużo/długo świecisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz w akwarium masz tylko piasek i pelno glonow?

Wiec tak by nie pozostawić żadnych watpliwości zsumuję "inwentaż" akwa:) -mnóstwo wieloszczetów, kilka aiptasi, kilka wormsów, kilkanaście rozgwiazd, glony we wszystkich kolorach nawet jasno niebieskie piach i skała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz cytuje "Dodam, że skala dojrzewa w osobnym zbiorniku niż docelowy i nie mam w nim krabów, krewetek czy innych czyścicieli. " dlaczego,skala,nie jest w tym samym zbiorniku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Bielsku jest przecież taki fajny sklep (chyba wiesz który) albo może któryś ze znajomych zaproś kogoś niech zerknie/zrobi testy

Skrzydlica?

No widzisz cytuje "Dodam, że skala dojrzewa w osobnym zbiorniku niż docelowy i nie mam w nim krabów, krewetek czy innych czyścicieli. " dlaczego,skala,nie jest w tym samym zbiorniku ?

Nowy zbiornik powstaje dlatego skala jest w innym ponirważ została zakupiona wcześniej. Tak to już jest z okazjami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeden jest o ile wiem :p

Kiedy startował zbiornik ?

zrób jednak fotkę - choćby poglądową

dużo różnych glonów oznacza przeważnie słabej jakości skałę / rozjechane parametry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

rwij te glony ręcznie, szczotkuj skały w wodzie z podmian - tam też o ile się nie mylę widać tez dino lub cyjano ... albo oba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skala w tym zbiorniku ok 2 miesiące u wcześniejszego własciciela 4 miesiące. Światło póki co zwykla świetlówka 36 wat do 100 litrów. Docelowo bedzie inny baniak z porządnym oświetleniem. Tetaz to etap przejsciowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz parametry ? Oswietlenie ? I ile ma baniak ?

Jesli masz kiepskie swiatlo to taak bedzie sie dzialo . Swiatlo nie moze byc za cieple . A na zdjeciach wyglada jak 6500K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie lampa powoli finiszuje i nowy zbiornik też ma się ku końcowi czy wobec tego zaciemnienie na jakieś 3 dni pomoże. Wyczyścic ten glon dodatkowo. Różnie piszą o tym dojrzewaniu. Jedni zostawić i czekać inni czyścić.

Narazie lampa powoli finiszuje i nowy zbiornik też ma się ku końcowi czy wobec tegozaciemnienie na jakieś 3 dni pomoże. Wyczyścic ten glon dodatkowo. Różnie piszą o tym dojrzewaniu. Jedni zostawić i czekać inni czyścić.

Edytowane przez Agasza (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

najpierw usuń ile się da - potem zaciemnij - inaczej to co się rozpuści trafi do wody ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym grozi nadmiar tego w wodzie jeśli poki co nie ma żadnych rybek prócz oczywiście rozjechanych parametrów.

Jutro podam parametry z testów: ph, NO2, NO3,PO4. Innych póki co nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Obiecałam wczoraj, że podam parametry akwa.

Ph- 7,9 NO2-0,05, NO3-15, PO4-0,0.

Akwa oczyściłam i zaciemniam na 3 dni.

Edytowane przez Agasza (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lejesz coś do wody ? Może bakterie na strat by pomogły .. i jak kolega pisał lepiej nie świecić takim światłem.

Szczoteczka do zębów i do pracy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podzielam zdanie kolegów, co do światła. co do glonów to cierpliwości ale myślę że lepiej żeby dojrzewanie przebiegało w docelowych warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.