Agasza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Witam. Wczesniej podjęlam temat dojrzewającego zbiornika. Dziś chciałabym kontynuować wątek ponieważ stan akwa nie wygląda zachęcająco. Poza mnóstwem wieloszczetów, wormsów oraz rozgwiazd w szybkim tempie akwa obrasta glonem. Próbowalam znaleźć info na ten temat lecz nie o wszystkich glonach udało mi się doczytać. Chciałabym mieć pewność, że niektóre z nich nie są z kategorii plag i nie zagrażają akwa. Fotka chyba nic tu nie da bo niewiele da się już zobaczyć ale może pokrótce opisze chociaż kolorystykę. Tak więc przeważają glony zielone podobne do włosów, jasno fioletowe, różowe aż do tych, które mnie niepokoją czyli brunatno- czerwone . Tych ostatnich jest przeważająca część również na ścianach akwarium i w piasku.I tutaj moje pytanie czy mam powód by się martwić. Dodam, że skala dojrzewa w osobnym zbiorniku niż docelowy i nie mam w nim krabów, krewetek czy innych czyścicieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Czyli baniak jest pusty ? Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agasza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Jeśli chodzi o coś z ekipy czyszczącej to można powiedzieć, że tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 W Bielsku jest przecież taki fajny sklep (chyba wiesz który) albo może któryś ze znajomych zaproś kogoś niech zerknie/zrobi testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Jeszcze raz w akwarium masz tylko piasek i pelno glonow? Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 może np. za dużo/długo świecisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agasza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Jeszcze raz w akwarium masz tylko piasek i pelno glonow? Wiec tak by nie pozostawić żadnych watpliwości zsumuję "inwentaż" akwa:) -mnóstwo wieloszczetów, kilka aiptasi, kilka wormsów, kilkanaście rozgwiazd, glony we wszystkich kolorach nawet jasno niebieskie piach i skała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 No widzisz cytuje "Dodam, że skala dojrzewa w osobnym zbiorniku niż docelowy i nie mam w nim krabów, krewetek czy innych czyścicieli. " dlaczego,skala,nie jest w tym samym zbiorniku ? Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agasza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 W Bielsku jest przecież taki fajny sklep (chyba wiesz który) albo może któryś ze znajomych zaproś kogoś niech zerknie/zrobi testy Skrzydlica? No widzisz cytuje "Dodam, że skala dojrzewa w osobnym zbiorniku niż docelowy i nie mam w nim krabów, krewetek czy innych czyścicieli. " dlaczego,skala,nie jest w tym samym zbiorniku ? Nowy zbiornik powstaje dlatego skala jest w innym ponirważ została zakupiona wcześniej. Tak to już jest z okazjami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Jeden jest o ile wiem Kiedy startował zbiornik ? zrób jednak fotkę - choćby poglądową dużo różnych glonów oznacza przeważnie słabej jakości skałę / rozjechane parametry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agasza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Tak to wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 rwij te glony ręcznie, szczotkuj skały w wodzie z podmian - tam też o ile się nie mylę widać tez dino lub cyjano ... albo oba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agasza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Skala w tym zbiorniku ok 2 miesiące u wcześniejszego własciciela 4 miesiące. Światło póki co zwykla świetlówka 36 wat do 100 litrów. Docelowo bedzie inny baniak z porządnym oświetleniem. Tetaz to etap przejsciowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Jakie masz parametry ? Oswietlenie ? I ile ma baniak ? Jesli masz kiepskie swiatlo to taak bedzie sie dzialo . Swiatlo nie moze byc za cieple . A na zdjeciach wyglada jak 6500K Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agasza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Narazie lampa powoli finiszuje i nowy zbiornik też ma się ku końcowi czy wobec tego zaciemnienie na jakieś 3 dni pomoże. Wyczyścic ten glon dodatkowo. Różnie piszą o tym dojrzewaniu. Jedni zostawić i czekać inni czyścić. Narazie lampa powoli finiszuje i nowy zbiornik też ma się ku końcowi czy wobec tegozaciemnienie na jakieś 3 dni pomoże. Wyczyścic ten glon dodatkowo. Różnie piszą o tym dojrzewaniu. Jedni zostawić i czekać inni czyścić. Edytowane 1 Marca 2016 przez Agasza (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 najpierw usuń ile się da - potem zaciemnij - inaczej to co się rozpuści trafi do wody ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agasza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 A czym grozi nadmiar tego w wodzie jeśli poki co nie ma żadnych rybek prócz oczywiście rozjechanych parametrów. Jutro podam parametry z testów: ph, NO2, NO3,PO4. Innych póki co nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agasza Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Witam. Obiecałam wczoraj, że podam parametry akwa. Ph- 7,9 NO2-0,05, NO3-15, PO4-0,0. Akwa oczyściłam i zaciemniam na 3 dni. Edytowane 2 Marca 2016 przez Agasza (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal.r Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Lejesz coś do wody ? Może bakterie na strat by pomogły .. i jak kolega pisał lepiej nie świecić takim światłem. Szczoteczka do zębów i do pracy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apolonia Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 podzielam zdanie kolegów, co do światła. co do glonów to cierpliwości ale myślę że lepiej żeby dojrzewanie przebiegało w docelowych warunkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach