Miklas Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Dzień dobry. Mam problem, nie wiem czy duży czy mały, to się okaże w najbliższym czasie. Jedna Acropora, podwija mi sukienkę, na razie odeszła tkanka z połowy stopy, która oblała podstawkę i około 0,5 cm u nasady jednego z odgałęzień. Niestety nie mam jak zrobić dobrego zdjęcia bo stoi z tyłu, zasłonięta innymi koralami. W poniższym linku jest bardzo dokładny dziennik czynności wykonanych w akwarium i pomiarów http://300saltwater.blogspot.com/p/dziennik-czynnosci-w-akwarium.html Dzisiejsze pomiary i wykres KH. Ten dołek, to niecałe 6 dH mierzone bodajże 13 lutego. Czy to mogło mieć wpływ na tą sytuację? Skok parametrów w górę też mnie zastanawia, bo zaczęły się już wyrównywać i nagle skoczyły w górę poszły. W ciągu ostatniego tygodnia ze zmian podmiana na nowej soli AF RS oraz dołożenie węgla do systemu. Wszystkie najbardziej szczegółowe czynności zapisane są w dzienniczku. http://300saltwater.blogspot.com/p/dziennik-czynnosci-w-akwarium.html Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Może w tej soli jest coś inaczej? Moje nowe wiadro sporo różni się od poprzedniego. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Co masz na musli piszac sporo rozni sie ? Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Teraz nie chce mi się wklejać zdjęć z kartek dołączonych do wiaderek. Ale uproszczając nowe wiadro soli ma wyższe parametry w porównaniu z poprzednikiem. Więc jeśli kolega ma podobnie z nowym wiaderkiem i zrobił większą podmianę to mogły mu właśnie te parametry do góry skoczyć. Oczywiście nie obwiniam nikogo, ale może nie spojrzał na to. W sumie ja też jak kupiłem to nie spojrzałem Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 A jakie re roznice ? Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 Wydaje mi się, że dziesięć procent podmiany nie spowodowałoby takiego skoku z 7,3 na 7,8, jakich parametrów ta sól by nie miała . Raczej coś spowodowało słabszy wzrost i parametry trochę skoczyły. Zastanawiam się czy ten spadek KH w połowie lutego mógł mieć na to wpływ. Zastanawiam się też czy szukać przyczyny w braku kamienia SPS przy zerowych nutrientach czy raczej ten temat odpuścić. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 1 Marca 2016 O zasolenie głównie chodzi. Stare wiadro miało podane parametry dla wartości zasolenia 35, a nowe podobne parametry, ale dla zasolenia już 32. Nie mówię że sól jest winna, bo równie dobrze może to być jeszcze X innych powodów. Dałem tylko koledze pomysł, żeby mógł w razie co tę jedną zmienną wyeliminować. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Zastanawiam się też czy szukać przyczyny w braku kamienia SPS przy zerowych nutrientach czy raczej ten temat odpuścić. To już prędzej. Jeżeli parametry są faktycznie zerowe i nie są karmione to korale mogą głodowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Ten wykres i "skok" moze pokazuje spadek kH po wlaczeniu sie dolewki ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Czy są zerowe to nie wiem jak ocenić przy DSB i refugium. Przy metodzie z pożywką i bakteriami sprawa jest jasna, bakterie wyciągają nutrienty i mówimy, że są zerowe, jeśli wynik to potwierdza. Przy refugium jasne jest, że jakieś muszą być, żeby glony rosły, ale w wodzie zmierzone wychodzą zera albo bliskie zera. W akwarium głównym nie mam grama glonów, za to mam spory problem z Cyjano. Bardzo nie chcę stosować chemii, ale może będę musiał. Niestety nie mam jak wkleić zdjęcia z tapatalk, ale pod tym linkiem są aktualne zdjęcia całego akwarium, jak widać Cyjano daje popalić, ale może poradzisz mi ile kropelek i jakie z AF stosować na tą biomasę przy pojemności systemu ok 350 l. Pozdrawiam, Marek. Ten wykres i "skok" moze pokazuje spadek kH po wlaczeniu sie dolewki ? Stani ten skok w dół i w górę pokazuje spadek KH po podkręceniu światła i późniejszej korekcie dozowania. Pozdrawiam, Marek. Edytowane 2 Marca 2016 przez Miklas (wyświetl historię edycji) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Troche duzy ten spadek w krotkim okresie czasu. Moze blad pomiaru ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Miklas podstawowe pytania to wiarygodnosc Testu. Jesli jestes pewien zer pytanie po co stosujesz bakterie probiotyczne majac Dsb Coraz wiecej osob walczy z tym samym problemem uzywajac piec metod w jednym systemie. Powiedz jeszcze ze uzywasz Phosphate Minus ? Edytowane 2 Marca 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Niestety stało się to przez moją bezmyślność. W wyniku impulsu podniosłem moc lampy LED z 40 na 50% zapominając, że za parę dni wyjeżdżam na ferie. Skok w dół trwał około 10 dni, w górę, mniej więcej tyle samo. Pozdrawiam, Marek. Miklas podstawowe pytania to wiarygodnosc Testu. Jesli jestes pewien zer pytanie po co stosujesz bakterie probiotyczne majac Dsb Coraz wiecej osob walczy z tym samym problemem uzywajac piec metod w jednym systemie. Powiedz jeszcze ze uzywasz Phosphate Minus ? Marine, źle mnie zrozumiałeś, to była tylko dywagacja na temat obydwu metod, nie stosuję pożywki dla bakterii probiotycznych, ani wódki, ani peletek, ani innych polimerów, sól stosuję tą bez bakterii, za to bakterie czasami leję pro bio, tak, żeby jakieś patogenne nie zdominowały akwarium. Phosguard co prawda leży w filtrze ale już ponad dwa miesiące i na pewno stracił swoje właściwości, zapomniałem o nim, bo DSB/refugium wyciągają mi zera. Testy to PO4 mała Hanka, NO3 red see. Pozdrawiam, Marek. Edytowane 2 Marca 2016 przez Miklas (wyświetl historię edycji) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Gdzies czytalem ze uzywasz Probiotyke, Nie ze bym byl wrogiem kropli tylko lejemy jesli jest taka potrzeba. Odnosnie phosguard proponuje usunac bedzie potrzeba wroci do filtra jednoznacznie powiedziec co jest powodem bielenia bedzie trudno, zbyt wiele rzeczy moze wplywac na ten stan Czy jestes w stanie wykluczyc pasozyta. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Definitywnie nie mogę wykluczyć, ale dotychczas było wszystko w porządku, acropory się wybarwiają i mają przyrosty, ostatni raz do akwarium trafiły bodajże błazny ponad miesiąc temu, a z koralowców, to seriatopory w grudniu. Pozdrawiam, Marek. Edytowane 2 Marca 2016 przez Miklas (wyświetl historię edycji) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Jest tu wiele silnych osob z spsami moze cos podpowiedza Ja na 25 szt ktore wstawilem jedna odeszla,?wybielilo ja i tyle widzieli Moze u ciebie podobnie bedzie dotyczy to tylko jednej acry Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Przeglądam zdjęcia jakie robiłem 22 lutego i chyb już wtedy miała ubytki, na zdjęciu widać białe plamki u nasady dwóch rozgałęzień i na stopie, co prawda poza głębią ostrości, też widać duży ubytek tkanki. Jak widać poza tym wygląda całkiem ładnie, ma jasne przyrosty i wybarwia się na błękitny kolor (zdjęcie przekłamuje w stronę zielonego). Znaczyłoby to, że już wtedy było jej coś nie tak, a to było przed podmianą na soli AFRS więc można ją wykluczyć. Pewnie wtedy spowolnił przyrost koralowców więc niekorygowany balling mógł podbić parametry. Nasuwa mi się wniosek, że jednak koralowce odczuły ten skok KH z pierwszej połowy lutego. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 zerowe parametry ,niskie kh i brak karmienia ,no i dodatkowo zmiana mocy oświetlenia jak to mówią brawo ty pozdrawiam Jacek p.s. zacznij karmić wszystko będzie ok Cytuj ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 2 Marca 2016 Dziś zakupiłem zooplankton z firmy seachem. Jacek polecił mi jeszcze plankton zielony i czerwony i aminokwasy, postaram się jutro zakupić. Odezwę się jak będą jakieś zmiany na lepsze lub na gorsze, może komuś się przyda w przyszłości. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Tylko pamiętaj ze karmy z godzinę po zgaszeniu świata Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka Cytuj ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Tak robię :-), dzięki. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach