bartekp Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Witam wszystkich, od jakiegoś czasu mam akwarium morskie jednak borykam sie z problemem stabilności parametrów i wytrącającego się białego osadu. Próbowałem juz wszystkiego, jednak nic nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Aby sie pozbyć problemu myśle o rezygnacji z dozowania KH Ca i Mg do zbiornika i tu rodzi sie moje pytanie, czy wtedy bede musiał zrezygnować z wszystkich korali, czy bede mógł zostać przy koralowcach miękkich? Czytałem cos o akwariach low Tech jednak nie mogę znaleść dokładnego opisu tej metody. Dodam jeszcze ze w akwarium chciałbym zostawić odpieniacz, palety i węgiel. Czy mógłby mi ktoś pomoc z tym wszystkim? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Sie czuje jak kot na pustyni nie ogarniam tej kuwety Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Może zacznij od opisu baniaka i co w nim trzymasz:) Będzie łatwiej doradzić. Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekp Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Baniak ma jakieś 300l oświetlany 6*39W ATI, cyrkulacja to dwie pompy jakieś 10 000l/h plus pompa obiegowa niecałe 8 000l/h. W baniaku mam 12 małych ryb miedzy innymi pokolec królewski, białobrody, kilka antiasow jakaś babka i kilka małych rybek. W sumpie mam odpieniacz BK 250 i filtr z paletami i węglem. Akwarium zostało założone na bazie żywej wody z innego zbiornika i 30kg żywej skaly w chwili obecnej przeważają w nim koralowce lps i kilka sps. Moim głównym pytaniem jest czy mogę zostawić te koralowce, jeśli zaprzestane dozowania KH Ca i mg? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dodam jeszcze, ze wraz z akwarium założyłem hodowle fitoplanktonu, który dozuje za pomocą pompy do akwarium. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Możesz jeśli podmiankami jesteś w stanie wyrównać niedobór KH,Ca,Mg + reszty. Zrób sobie testy przed cotygodniową podmianą i będziesz wiedzieć. Przecież tego Ballinga nie lejesz chyba w ciemno to znasz konsumpcję poszczególnych pierwiastków? Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekp Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 No tak ale jak juz prędzej wspomniałem wytraca mi sie biały osad wszędzie i nie znam tego przyczyny. Dlatego pytam osoby, które prowadzą swoje akwaria bez kontroli parametrów o rady. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 nie da się iść po najmniejszej linii oporu - mierz parametry, daj zdjęcie tego co Ci sie osadza bo może przesadziłeś z jakimiś bakteriami. Masz BK, masz pellety i nie chce Ci się mierzyć parametrów i je utrzymywać na właściwym poziomie... Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Wszystkie płyny lejesz w tym samym momencie? Jeśli tak, to masz odpowiedź, ten osad to wapień. Edytowane 5 Marca 2016 przez bartek123_1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekp Zgłoś Napisano 5 Marca 2016 Każdy co 3 h Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Oczywiście co 1h każdy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Z godzinnymi odstępami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekp Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Dokladnie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekp Zgłoś Napisano 10 Marca 2016 Up Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 10 Marca 2016 a gdzie fotka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal.r Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Może przy podmianach niedokładnie wymieszana sól, zrób zdj tego osadu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Powiedz nam jedną rzecz. Kiedy wytrąca Ci się osad dokładnie? Po podaniu czego? Jesteś w stanie wychwycić moment kiedy nagle on się wytrąca? Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chelmon1 Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Może inaczej. Czuje ze nie masz zielnego pojecia o akwarium morskim. Odpowiedz na kilka pytan Jakie masz parametry wody i czym je mierzysz? Jeśli lejesz prochy to jakie? Jak dużo. ? Ile ma to akwarium miesiecy lat? Korale to szczepki czy duże korale min pięści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Dozujesz bez robienia testów? To skąd wiesz ile czego dozować? A może wcale nie musisz dozować? Jak długo działa zbiornik? Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Pokaż foto baniaka. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach