MaciejK Zgłoś Napisano 8 Marca 2016 Mam taką zagwozdkę. Chce dołożyć skały do zbiornika i zastanawiam się jak to zrobić. Skała kiedyś była żywa ale od 2 lat leży w piwnicy. Pomyślałem że można pierw ją z tydzień mieszać w samej wodzie RO a później przez tydzień lub dwa w wodzie z podmian. Myślicie że to dobry plan?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Marca 2016 z tydzień mieszać w samej wodzie RO po to żeby ją tylko umyć ? czy żeby też zrobić testy wody jak testy będą w/g Twojego widzimisię dobre to woda z podmian - czemu nie + kropla czy kilka bakterii na pewno nie zaszkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apolonia Zgłoś Napisano 8 Marca 2016 pomysł nie głupi. Spróbuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GST Zgłoś Napisano 8 Marca 2016 Ja właśnie używałem mojej skały, która leżała pół roku. Wymoczyłem w perhydrolu i wiem, że dobrze zrobiłem, bo wygotowało całą martwą materię ze środka, a na dodatek skała bielusieńka. Potem tydzień w ro z podmianami. Sprawdź PO w wodzie ze skałą zanim włożysz do akwarium. Moja puściła sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 8 Marca 2016 Teraz wyjeżdżam na tydzień więc będzie się mieszać w RO. Po przyjedzie będzie się moczyć w wodzie z podmian z kropelką bakterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 8 Marca 2016 Robisz test na PO4 i będziesz wiedzieć co trzeba zrobić. Na mojej co 3 lata leżała na dworzu to skali na teście zabrakło:D Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekgolen Zgłoś Napisano 8 Marca 2016 Ja użyłem suchej skały która leżała trzy miesiące na balkonie przepłukałem w RO wyczyściłem i włożyłem do baniaka i normalne dojrzała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz-Reef Zgłoś Napisano 30 Października 2017 Mam pytanie trochę w temacie. Mam w posiadaniu skałę wulkaniczną. Kilka kawałków, różnych rozmiarów. Dokładnie, to ukradłem z Etny w tym roku parę kilo. Pomyślałem o wstawieniu do kostki aby zakryć trochę te rurę filtra. No i pytanie. Jaka procedura winna być zachowana aby wstawić taki "obcy" obiekt do akwarium? Płukanie w RO, kwarantanna w słonej wodzie, czy jakaś dodatkowo chemia? Skała z 2900 mnpm i tam nic a nic nie rosło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 30 Października 2017 5 minut temu, Tomasz-Reef napisał: Mam w posiadaniu skałę wulkaniczną. Kilka kawałków, różnych rozmiarów. Dokładnie, to ukradłem z Etny w tym roku parę kilo. Pomyślałem o wstawieniu do kostki aby zakryć trochę te rurę filtra. Najlepiej weź tą skałę i odwieź skąd ją ukradłeś! Ta skała nie nadaje się do akwarium morskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 30 Października 2017 siarczany i inne cuda tak tak kolega ma rację na dnie morza po wybuchu wulkanu to się jakoś przerobi w Twoim zbiorniku nie ma szans ja bym nie ryzykował, poza tym hmm czemu tam nic nie rośnie?... Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 30 Października 2017 1 godzinę temu, Tomasz-Reef napisał: Mam pytanie trochę w temacie. Mam w posiadaniu skałę wulkaniczną. Kilka kawałków, różnych rozmiarów. Dokładnie, to ukradłem z Etny w tym roku parę kilo. Pomyślałem o wstawieniu do kostki aby zakryć trochę te rurę filtra. No i pytanie. Jaka procedura winna być zachowana aby wstawić taki "obcy" obiekt do akwarium? Płukanie w RO, kwarantanna w słonej wodzie, czy jakaś dodatkowo chemia? Skała z 2900 mnpm i tam nic a nic nie rosło. Podejrzewam ze takiej ilosci siarczanow jaka w niej jest nie pozbylbys sie nawet piekac w piekarniku przez kilka dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 30 Października 2017 Kasia ona już była pieczona w piekarniku - Etna od kuchni Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalM Zgłoś Napisano 30 Października 2017 Mają rację, absolutnie nie do morskiego! Jak miałem skały wulkaniczne w akwarium słodkowodnym, oczywiście z legalnych źródeł, to nawet po kilku latach takiego "moczenia" pojawiały się ogniska krasnorostów, bo skała wypuszczała do wody PO4(3-). O siarczanach nawet nie wspomnę, bo o parach siarki, które się wydostają z wulkanów, powszechnie wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz-Reef Zgłoś Napisano 30 Października 2017 Ok, przekonaliście mnie, wkładam! Żartowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach