Dan86PL Zgłoś Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Witam, Kiedys dostałem w prezencie rhodactisa. Na początku był fajny, miał intensywny kolor i nie pomopował się mocno. Obecnie z jednego rhodactisa zrobiło mi się 5... Wystarczyło polać je mocniejszym strumieniem wody, lekko się uszkodził i od razu dzielił. Jeden rhodactis jest ok ale 5 już jest uciążliwe... Najgorsze to, że rhodactis parzy briareum i caulastreę, które najbardziej mi się podobają i na których mi najbardziej zależy... Jak zwalczyć ten nadmiar rhodactsów? Oderwać się nie da. Strumieniem wody próbowałem oderwać od skały. Efekt tego jest taki, że zamiast 4 mam już 5 rhodactisów... bo jeden się uszkodził i podzielił na dwa... ;/ Hmmmm w sumie już wiem, choć jak widzę nie będzie łatwo.... ;/ http://nano-reef.pl/...ielic-od-skaly/ Edytowane 14 Marca 2016 przez Dan86PL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 14 Marca 2016 Ja nozykiem odlupuje razem z minimalna iloscia skaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Marca 2016 spróbuj pędzelkiem "od plakatówek" podrażnij poodpychaj od skały - może puści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laris52 Zgłoś Napisano 16 Marca 2016 Można spróbować peanem, przy okazji przyjmę nadmiar rhodactisa Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 16 Marca 2016 Tez wezme:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damianoch Zgłoś Napisano 16 Marca 2016 Ja ustawiałem falownik tak żeby podwiewał pod rhodactisa i po kilkunastu godzinach sam się odrywał. Cytuj Akwarium 300 litrów 120x50x50 przód OW + sump 100lwody , Odpieniacz H&S 150, Grzałka Fluval E 300 W, lampa led DIY 200w, żywa skała 15kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dan86PL Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 (edytowane) Ufff... Trochę się pomęczyłem, zmasakrowałem trochę 2 rhodactisy, które parzyły inne koralowce ale udało się. Gilgotanie, podważanie wykałaczką dookoła, dużo czasu i odessanie wężykiem. Gdyby to zrobić na chamca i szybko to smród w akwarium byłby dużo większy... Odrywałem je przy okazji podmianki więc myślę, że jest w miarę ok. Laris chętnie bym Ci oddał, ale za daleko mieszkasz. Jasiu zapraszam do Ujazdu, jak nie to możemy się umówić rano o 7 w Gliwicach, bo w Gliwicach pracuję, nie mieszkam. Jak ktoś chętny to proszę priv. Edytowane 18 Marca 2016 przez Dan86PL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 Cos pomysle nie wyrzucaj ich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żaba.w.lakierkach Zgłoś Napisano 18 Marca 2016 jak w grę wchodzi odbiór w Gliwicach, to ja jestem chętna na jednego odgilanego od skały rhodaktisa ! priv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dan86PL Zgłoś Napisano 19 Marca 2016 Sorry, ale nieaktualne. Za bardzo je zmasakrowałem przy odczepianiu od skały... No ale przynajmniej uratowałem caulastreę i brarerium, bo rhodactisy je parzyły do tego stopnia, że jedna główka caulastrey obumarła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vtecs Zgłoś Napisano 20 Marca 2016 U mnie też z 1 zrobiło się chyba 14.Strasznie cuchną przy odrywaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach