Skocz do zawartości
ziyo98

katastrofa .. .. ale czy mała

Rekomendowane odpowiedzi

No i mam pierwsza katastrofe biologiczna od zalozenia mojej " szklanki" morza ( a to juz 8 miesiecy minelo).

Przed godzina dostalem telefon z domu , ze w akwarium mam biala wode.

Pracuje dosc blisko domu, wiec wypadlem z pracy i pojechalem do domku.

Nie wiem co sie stało, ale czesc mojej Caulerpa cupressoides padla! . Jak dotad to mialem wspanialy gaszcz, ktory regularnie przycinalem. No i wlasnie , jeden kawalek, ktory odcialem i polozylem za skalka rosnie, a stara kepka zaczela sie rozpuszczac. W panelu tez mam ze 2 kawaleczki, i z nimi wszystko ok.

Reszta obsady ma sie dobrze, wszystkie korale pootwierane.

CO radzicie teraz robic? Co z ty zmetnieniem robic? Zrobie podmianke , ale dopiero kolo 22.00 (wtedy wroce do domu)

Pomozcie!

-----------------

Przeszłość: 30 litrów, 54 litry

-----------------

AKTUALNIE: 160 litrów w obiegu (128l + 32l w sumpie),LED DIY, 4 blazny,1 pustelnik,4slimole, 15kg LR, różne miękasy, trochę twardych i niefoto ----------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywalic wszystko co zbielało, śmiało. Odpieniacz ma maksa, węgiel aktywany na krótko i podmiana. Nie powinno się raczej nic wielkiego stać ,ale masz nauczkę na przyszłość, by nie dopuścić do zbyt dużego namnożenia się tego makroglonu.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przycinka Panowie, czesta przycinka, innej rady nie ma.

Sa prawdopodobnie dwa powodyy dla ktorych pelzatki bieleja:

1. Rozmnazaja sie plciowo, dlatego myk z przycinka dziala - nie dac jej dojrzec plciowo.

2. Niedobory mineralow, prawdopodobnie zelaza - w akwariach z suplementacja zelaza tworza stabilniejsze populacje.

Tak wiec przycinac i przycinac i kontrolowac populacje pelzatek, ma to tez te zalete ze jak jednak cos pusci do wody to niewiele bo niewiele jej bedzie :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W malym akwarium da sie ją trzymac w ryzach :)

Sa ladne dlatego z nich nie rezygnuje ale kiedys w refugium rzeczywiscie z pelzatek bedzie tylko C. Prolifera a reszta jednak wielokomorkowe.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.