Skocz do zawartości
Norbix

reefmax Płońsk

Rekomendowane odpowiedzi

po 2 tygodniach mam jeden problemik z refmaxem-może tak musi być? mianowicie po lewej stronie jest naklejka która pokazuje ile powinno być wody,dolewam codziennie bo zawsze brakuje z 2-3 cm?tak ostro paruje?,raczej akwa szczelne,nie widze plam na podłodze:D ogólnie przez 2 tygodnie może były ze 2 dni jak poziom się zgadzał,martwi mnie że odpieniacz nie pieni za ostro jak niski poziom,ponoć pieni lepiej jak większy syf w wodzie ale te minimum musi być zalany wodą,jak mały poziom to i wody z burzowca Warszawskiego (na wiśle) nie upienił by na wysokość 10cm:D w sumie czy tak bardzo parują solanki? dolewam ro ale troche jestem przerażony,na refmaxa 105l codziennie dolewam jakieś 1-2 szklanki:D to jest około 0.5l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To parowanie to nic w porównaniu z tym co będzie latem . Sprawdź sobie czy wiatrak na pokrywie nad płytką nie działa cały czas. On najbardziej zwiększa parowanie. Ja mam ustawiony na temp 25.4 - poniżej nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co czytałem w tematach o RM to raczej normalne. Zamknięte akwarium, grzeją lampy... Większość użytkowników montuje automatyczne dolewki, sam pewnie też (nie od razu) się na takie rozwiązanie zdecyduję.

Temperaturę utrzymujesz na poziomie 25 stopni?

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak,mam w przedziałce 24.6-8 do 25.5 max dochodzi.

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pare koralików doszło ,krab,wężowidło ślimaki:D b0d3276d454c1dfe9443d8c951b43fbeu1272a1118.png

trochę ta zielonka na szybie z tyłu mnie przeraża,ale piasek i skała spoko,nie widać jakiś większych skupisk,tylną ścianke chciałbym oczyścić jakimś skrobaczkiem,ale boje się że to świństwo będzie pływało po całym akwarium.

post-23344-0-72422800-1460404309_thumb.jpg

Edytowane przez Norbix (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być problemu. Popływa chwilę a potem zostanie wessane do panelu. Jak by było sporo zawsze możesz wyczyścić a później odessać to, co będzie pływać.

Podobnie robiłem w słodkim. Po czyszczeniu szyb lub przycince, odsysam wodę do wiadra, na które założona jest ścierka. Woda przepływa, syf zostaje na ścierce a woda trafia z powrotem do akwarium.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok,dzięki.

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki,poczysczone,jest ładnie,frapuje mnie jeszcze jedna rzecz,mianowicie mam deko daleko do najbliższego sklepu z morszczyzną ale ? chmmm,ślimaczkom krabowi wężowidłom i innemu życiu pełzającemu po dnie trzeba coś dać jeść,czy kryl mrożony ze sklepu akarystycznego ze słodkim nadaje się dla tych zwierząt? oczywiście dawkowany w porcjach skrobanych z mrożonki?

Edytowane przez Norbix (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.