wolan91 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Witam , nazywam się Dawid jestem tu świeżakiem i chciałbym wystartować 200 L akwarium ( 100x40x50). Oczywiście mam trochę pytań co do kompletowania sprzętu , mam nadzieje że mi pomożecie. - sump - mam 2 opcje 50 L kostka lub 128 L akwarium nie wiem które wybrać wiem że w sumpie poziom wody sięga tylko na 22-27 cm wody więc nawet 128 L akwarium było by zalane do połowy . - Pompa obiegowa - zależy mi na wydajnej i cichej oraz zastanawiam się czy ma sens kupno większej pompy i używać jej na maxa skręconej aby w niedalekiej przyszłości posłużyła mi w większym akwarium ponieważ te 200 L bede traktował jako zbiornik do nauki docelowo będe budował coś 500 L + np Jebao DCT-6000 -odpieniacz - mam opcje kupna używanego rok Delteca SC1455 ale boje się że w tak małym akwarium nie będzie on poprawnie pracował , oczywiście na noc będzie wyłączany inną opcją jest Deltec MCX 300 ale tutaj nie wiem czy nie będzie za mały bo mam zamiar nafaszerować akwarium koralowcami a zależy mi na czymś tanim aby potem odsprzedać albo na czymś co przyda mi się i w 200 L i w 500 Pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santos Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Cześć Dawid, Jedziemy na identycznych wymiarach baniaka. Też niedługo startujemy i w tym momencie kompletujemy sprzęt. Odnośnie Sumpu - im większy tym lepszy Jeśli chodzi o odpieniacz to są różne podejścia do tego. Dla jednych potężny odpieniacz to podstawa, dla drugich.. jest to zbędny "prądo-żerca". My planujemy filtrację oprzeć na DSB (Deep Sand Bed) i glonach. Natomiast odpieniacz ( Aquarium System 600 bodajże) będzie tylko wspierał filtrację zanim DSB nie zacznie "hulać" co potrwa parę miechów. Jeśli planujesz też refugium i DSB to na jakiś super drogi odpieniacz bym nie tracił kasy. Przynajmniej taka jest moja opinia. Mniej Technologii - więcej natury. Co do pompy to też rozważaliśmy DCT-6000 ale kupimy coś mniej wydajnego. Radziłbym nie napalać się i planować od razu wielkiego zbiornika zanim nie poćwiczysz na 200l. Może okazać się, że jednak takie Ci wystarczy lub się zniechęcisz i sprzęt się zmarnuje/trafi na targowisko. Z drugiej strony Cię rozumiem bo my jeszcze nie odpaliliśmy 200L a ja ostatnio mierzyłem jakie akwarium mógłbym wstawić w przyszłości (ok 600l) więc.. rozumiem Z małego doświadczenia mogę tylko powiedzieć... powoli, krok po kroku Zastanów się czy będzie refugium i DSB. Jak nie, bierz dobre pienidlo, jak będzie to możesz śmiało kupować coś mniejszego albo nawet sobie odpuścić. Pienidła mają swoje wady i zalety. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Wielkie dzięki za odpowiedż ;D co do refugium jest to świetny pomysł i na pewno go wykonam lecz do DSB nie jestem w 100 % przekonany gdyż bał bym się stref beztlenowych , no chyba że w akwarystyce morskiej macie jakieś wspaniałe stworzonka które nieźle mieszają w piachu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santos Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 W DSB chodzi o to żeby nic nie ruszało piasku. Poszukaj na forum - jest parę świetnie opracowanych postów opisujących wszystko co trzeba wiedzieć o DSB. Jest to chyba najpopularniejsze rozwiązanie w Ameryce Północnej. Wiele osób nawet ma DSB w zbiorniku głównym... Pozdrawiam i witam na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Pompa dct 6000 nie nada się do 500l zbiornika. Ja mam dct 12000 i ustawiłem z zapasem mocy Jak Dsb i refugium to odpieniacz moze byc słabszy ale pytanie jest jakie koralowce będziesz chciał mieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Z koralowcami wiadomo że na początku koralowce miękkie , zobaczę jak mi pójdzie i ile zjadają mi w akwarium wapnia / potasu dokupię dozownik i postaram się wyhodować coś trudniejszego Wiem że oświetlenie będe robił sam po kosztach ale na dobrych ledach , jak mi się uda może zrobię małą fotorecenzja/poradnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Miekkie Ci wapna nie zjedza Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Dziś zrobiłem już małe zakupy ;D plexy na przegrody w sumpie , pompę , trochę hydrauliki , sól morska , żywy piach , RO/DI Co do pompy jednak Jecod/Jebao DCT 6000 - do 200 L z sumpem na minimum prawie będzie działała , przynajmniej cicho będzie a ma sterownik do regulacji przepływu i karmienia co bardzo mi się podoba .Jutro ogarnę prawdo podobnie pompę cyrkulacyjną Jebao RW 8 i poszukam jakiegoś rozsądnego odpieniacza . Poczytałem trochę od DSB i faktycznie fajna sprawa dowiem się o tym więcej i prawdopodobnie w sumpie przy starcie akwarium znajdzie się DSB Pytanie za 100 PKT czy ten piasek nadawał by się do DSB ? chcę aby DSB miało 2/3 pojemności sumpa oraz wysokość 12 cm + 20 cm na glony , gdzieś wyczytałem czym DSB ma mniejszy piasek tym lepiej . http://allegro.pl/pi...5998469038.html Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez wolan91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evoker Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie ten piasek nie nadaje się do DSB choc i taki ludzie daja .jest obszerny temat na forum o DSB a i pamiętaj start DSB to kilka miesięcy Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Evoker (wyświetl historię edycji) Cytuj 100x60x50 Full OW +sump 100L / / Giesemann Matrix II - 8x 39W // Twistman 200 EXT V2// RW-15 - 1 // Tunze 6045 - 2 // Siporax 6 L // Skała Real Reef Rock - 20 kg // i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Hah zamówiłem Delteca MCX 300 z eRybki ale dziś dzwonili i powiedzieli że jest połamany więc na szybkiego wybrałem Delteca SC 1351 mam nadzieje że nie będzie za duży do 200 L chociaż ma sterownik i pewnie da się go skręcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Jak nie masz pojęcia o akwarium morskim, a tak zakładam to dsb+refugium wybaczy dość dużo Twoich błędów, które zapewne popełnisz Jak coś to mogę skrobnąć trochę piasku od siebie na start DSB + glony. Poczytaj o dsb jak powinno wyglądać, jaki piasek i przygotuj sumpa. Tutaj masz kopalnie wiedzy: http://nano-reef.pl/topic/75579-piaskownica-i-glony-czyli-dsb-refugium-as-plenum-i-inne/ Czytaj, a będzie Tobie dane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak nie masz pojęcia o akwarium morskim, a tak zakładam to dsb+refugium wybaczy dość dużo Twoich błędów, które zapewne popełnisz Jak coś to mogę skrobnąć trochę piasku od siebie na start DSB + glony. Poczytaj o dsb jak powinno wyglądać, jaki piasek i przygotuj sumpa. Tutaj masz kopalnie wiedzy: http://nano-reef.pl/...-plenum-i-inne/ Czytaj, a będzie Tobie dane... Dziękuje za życzliwość ;D na pewno skorzystam Co do DSB naprawdę przeczytałem sporo tematów i większość ludzi i tak używa zwykły kwarc inni żywy piach + Kwarc . Ja bym wolał wymieszać to jakoś z skałą koralową aby uwalniała mi stopniowo wapno do wody lub mieszać gradacje piachu . Może by mi ktoś z was tylko napisał jaki piach zamówić bo czym szybciej tym lepiej a naprawdę nie mam pojęcia co zamawiać . Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez wolan91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Bedziesz mial dobry odpieniacz w 200-tu litrach. Moze nie potrzebujesz zadnego DSB i takich innych ? To sie nie uda, ze uwolniony ze skaly wapn, uzupelni zuzycie Ca przez sps-y. Postawilbym akwarium czyszczone przez silny odpieniacz, pozostawil w spokoju na czas dojrzewania, a po wstawieniu korali i przeprowadzaniu testow bedziesz wiedzial co trzeba "podregulowac". To bedzie za rok ? Mozesz tez spac spokojnie z mysla, ze wiekszosc zbiornikow nie jest prowadzona na DSB i refugium. To jedynie taka wiecznie powracajaca moda. W niej karmisz juz nie tylko korale, ale i glony. Do tego trzeba je oswietlac, przerzedzac. Brudna robota. To dobra filtracja, ale bez niej tez sie da. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evoker Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 I wrzucenie piasku do DSB nie gwarantuje sukcesu Cytuj 100x60x50 Full OW +sump 100L / / Giesemann Matrix II - 8x 39W // Twistman 200 EXT V2// RW-15 - 1 // Tunze 6045 - 2 // Siporax 6 L // Skała Real Reef Rock - 20 kg // i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 No wrzucenie piasku do DSB nie jest gwarancją sukcesu bo trzeba spełnić kilka warunków i tak jak pisał Stani, nie ma mowy o uzupełnianiu Ca poprzez skały czy piach. Chodzi w tym wszystkim o to abyś przemyślał jaką drogę filtracji chcesz wybrać i pod nią zbudował sumpa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Według Producenta mój odpieniacz ogarnie - Akwarium: normalnie obciążone: 600 litrów, mocno obciążone: 350 litrów więc chyba nie mam się czym martwić lecz refugium z glonami chciałem mieć i tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Cześć! Miałem Delteca SC 1351 w 200l, to bardzo dobry odpieniacz pod ten litraż i ma regulowaną pompę więc możesz regulować jego pracę. Do tego jest dość cichy. Powinieneś być z niego zadowolony. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Ja w 200 L miałem sc1455 i nie pracował prawidłowo, był jednak za duży dlatego 1351 powinien być ok. Miałem mocno obciążone akwarium a skimmer kupiłem z myślą o większym akwarium. Ostatecznie mam większe akwarium ale i inny skimmer. Tak samo pompy cyrkulacyjne czy obieg. Nie ma sensu kupować sprzętu na pózniej, bo pózniej okazuje się ze wolimy zupełnie coś innego po doświadczeniach z obecnym sprzętem . Do tego technologia, kiedyś pompy DC to droga rzadkość, teraz mocno wypierają inne pompy i u siebie nie wyobrażam sobie innej. Miękki start, cicha praca, sterowalność i do tego bezpieczne napięcie. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Ciekawy jestem czy ta Jebao 6000 ci nie bedzie pralki robila nawet na min skrecona . Skladam podobny tank i zdecydowalem sie na DCS 3000 (niestety nie dostepna w PL z tego co widze). Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Skałki przyjechały Jakie zasolenie wody jest optymalne ? 1025 bedzie dobre ? Tak wyglądają skałki ;D Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez wolan91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Co do gęstości to ja bym ci proponował zweryfikować co pokazuje twój sprzęt, czy zawyża czy zaniża w stosunku do refraktometru. Wtedy będziesz wiedział czy masz mieć 1025 czy tez 1023 żeby mieć 1025 Rozumiem, ze skałki moczysz. Przed ustawieniem spokojnie zrób sobie wymiar na podłodze i przygotuj aranżacje, będziesz mógł swobodnie obracać bez ryzyka zarysowania szkła. Jak już uzyskasz to co chcesz to wtedy będziesz mógł to przenieść do szkiełka. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Co do gęstości to ja bym ci proponował zweryfikować co pokazuje twój sprzęt, czy zawyża czy zaniża w stosunku do refraktometru. Wtedy będziesz wiedział czy masz mieć 1025 czy tez 1023 żeby mieć 1025 Rozumiem, ze skałki moczysz. Przed ustawieniem spokojnie zrób sobie wymiar na podłodze i przygotuj aranżacje, będziesz mógł swobodnie obracać bez ryzyka zarysowania szkła. Jak już uzyskasz to co chcesz to wtedy będziesz mógł to przenieść do szkiełka. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Dzięki ;D refraktometr jest taniutki więc załatwię coś na dniach Zastanawiam się jeszcze czy jak złoże je do kupy to czy nie skleić skałek na stałe Ceresitem mx5 . Oraz muszę pomyśleć też o dolewce ( tymczasowo grawitacyjnej ) Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez wolan91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Możesz tez skleić klejem dwuskładnikowym do korali w miejscu styku skał np. RS. Jeśli chodzi o dolewkę to grawitacyjna nie jest zła, im prostszy układ tym bezpieczniejszy. Zaczynałem od AM niveumat, pózniej hydor, tunze, a teraz mam zbiornik z grawitacyjną i to jest najlepsze rozwiazanie. Nawet jak nie ma prądu, to działa, ślimak nie zblokuje pływaka czy glon nie zmieni przewodności. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez firefighter1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Zalałem wodę, zasoliłem , powkładałem skałki i następnego dnia dodałęm żywy piach ;D masakra xD już 12 h się miesza i dalej mleko ;p Skleiłem już przegrody w sumpie , poczekam jeszcze parę h aż wyschną i może jakąś watą spróbuję to przefiltrować . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Masakra Sump DIY się nie udał xD Pleksi nie wytrzymałą ciśnienia i się powyginała a po chwili poodrywała Niestety nie mam czasu na budowę następnego , w pon jadę do Szwajcarii na 4 tyg , puki co do dojrzewania wody musi starczyć falownik + filtr wewnętrzny gąbkowy . Mam nadzieję że odpieniacz nie jest potrzebny w początkowej fazie dojrzewania . Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez wolan91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach