Kumanos Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Witam. Mam zamiar kupić zestaw Tunze Reefpack 250 + Tunze Osmolator Nano 3150. Tylko tak sobie wszystko pomierzyłem, poprzymierzałem i stwierdzam, że trochę mało miejsca się robi. Pod szafką mam miejsce na jakiś mały sump (czyt. 40X30x30) z jednej strony a z drugiej jest miejsce na dolewkę. Co myślicie o pudełku przelewowym mocowanym na szybie? Jak w praktyce by to wyszło, robić 2 czy 3 komory? Akwo dopiero co zalałem więc jest czas jeszcze na taką akcję. Za wszystkie porady i sugestie będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kumanos Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Nikt nie pomoże? Chodzi mi głównie o ten litraż i ten konkretny zestaw. Pytam czy takie rozwiązanie wogóle zadziała i czy ma sens się tego podejmować. Teoria teorią ale jak to według was zadziała w praktyce. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Ja też mam na pudelku ja osobiście zrobił bym dwie komory pierwsZa odpieniacz spływ druga pompa grzałka czujnik dolewki i tyle Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kumanos Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Ja też mam na pudelku ja osobiście zrobił bym dwie komory pierwsZa odpieniacz spływ druga pompa grzałka czujnik dolewki i tyle Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka A czujnik zamontowac w komorze z pompom czy normalnie w akwarium ? Ja na tą chwilę planowałem osobny zbiornik 10l w drugiej komorze szafki. Będę używać Tunze Osmolator Nano 3150. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Czujnik musisz mieć tam gdzie pompa, w akwarium będziesz miał stały poziom wody dzięki pudełku Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez opo (wyświetl historię edycji) Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kumanos Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Czujnik musisz mieć tam gdzie pompa, w akwarium będziesz miał stały poziom wody dzięki pudełku Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka A czy grzałka w sumpie powinna być mocniejsza ? Chodzi mi o to czy w sumpie powinna być wyższa temperatura wody, dajmy na to o 1 stopień? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Nie. Normalnie 25 stopni Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Jeżeli woda w obiegu wymienia się 10x na godzinę to jak może być inna temperatura w sumpie. Dla bezpieczeństwa czujnik i grzałka w sumpie. Przy zaniku obiegu nie nastąpi przełamanie temperatury. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kumanos Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Jeżeli woda w obiegu wymienia się 10x na godzinę to jak może być inna temperatura w sumpie. Dla bezpieczeństwa czujnik i grzałka w sumpie. Przy zaniku obiegu nie nastąpi przełamanie temperatury. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Ok dzięki. Sorka z głupie pytanie ale nigdy jeszcze nie prowadziłem akwa z sumpem. Mam jeszcze jedno pytanie, takie ogólne - czy warto robić taki sump w tym litrażu czy po prostu włożyć reefpack`a do zbiornika i tyle. Liczę na wasze doświadczenie hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach