sawik Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam! Chciałem zrobić sobie belkę ledowa do swojego baniaka o rozmiarach 50x30x30. Musze sie jednak was coś dopytać mianowicie ile wat i ile diod proponujecie? Chciałem zrobić 15 diod 1 watowych. Proporcja powinna byc z tego co wiem do 2:1 czyli 9 diod royal blue 5 diod bialych 12000K plus dioda UV co sadzicie o tym rozwiazaniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 To ma być jedyne oświetlenie ? same RB i białe 12000K + UV to masz baaardzo niebiesko może zrób 3 nitki po 6 sztuk, i dodaj jakieś kolorki (+ sterowanie 3 drivery i arduino z zegarem to jakieś 40-50 zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Ja mam proporcje RB do białych 3:1 i w akwarium jest biało. Może gdyby były jeszcze UV to by było bardziej niebiesko, ale narazie nic nie będe zmieniał żeby sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Przecież to tylko 36 litrow,spsow tak nie będzie,i nic wymagającego super światła też nie,więc po co kombinować z lampkami diy,kup sobie kompaktowa lampkę LED i po klopocie. http://erybka.pl/product-pol-5431-Blau-nano-LED-light.html Np taka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Ja mam proporcje RB do białych 3:1 i w akwarium jest biało. Może gdyby były jeszcze UV to by było bardziej niebiesko, ale narazie nic nie będe zmieniał żeby sprawdzić. białe a białe to różnica - 12 000K są już niebieskawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 białe a białe to różnica - 12 000K są już niebieskawe Mam diody Epiled 3W 13000-15000K i maja delikatnie żółtą poświate, a nie jak te na zdjęciu. Sprawdzałem też diody 9000-12000K i świeciły bardziej żółto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 jak masz sterowanie to skręć na kilka % (jakieś 20mA) i zrób fotkę a jak jesteś pewien że mają żółtą poświatę - reklamuj dokładnie tak przy prądzie koło 20mA świeci led 11 - 12 000K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawik Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Silvia czyli co proponujesz jako sensowne rozwiazeni? tak bedzie to jedyne oswietlenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie mam sterowania, a diody świecą już ponad rok to nie wiem jak by było z reklamacją. Ledy kupowałem w Led-Byt. Może mają w sklepie złe oznaczenia kelwinów. Ciekawe jak bym kupił takie 20000-30000K jak by świeciły. Ostatnio kupiłem u mnie w mieście moduły led smd 5050 biały zimny 6000-7000K i świecą podobnym światłem. To nie wiem czy Epiled tak ma z tymi kolorami, czy sklep nie wie co sprzedaje. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2016 Silvia czyli co proponujesz jako sensowne rozwiazeni? tak bedzie to jedyne oswietlenie. sensownie by było zerknąć na jaką firmową lampę np. LUMINI PIXIE 36R2 czy Maxpect mazarrax albo jeszcze inne , nw YT czy w sklepie / u kolegi zobaczyć jak to świeci i czy Ci się spodoba, a w dokumentacji jest ile i jakie ledy są montowane patrzysz na nm np. mieszanka Niebieski / 465-485nm Zimny biały / 7500K Niebieski/Fiolet / 450-465nm Aktynika / 410-420nm itd. albo tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawik Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2016 czyli na 36 litrow mozna zastosowac 30 wat ? nie bedzie to przesada ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2016 Można - po to jest sterowanie żeby przykręcić Ty chciałeś 15 ja proponuję 18 - dlatego że by dołożyć kilka kolorków a przy okazji ledy 1W (3W zresztą podobnie) pracują mniej więcej na 3,2-3,6V x6 sztuk w nitce to jest mniej więcej 22V + driver i masz akurat dobrane do zasilacza 24V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawik Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2016 duzo zabawy z tym andruino ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach