volf Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam interesują mnie skutki zbyt wysokiego zasolenia 1.030 Jeśli miał ktoś podobny przypadek to proszę o informację. W pośpiechu przez nieuwagę zrobiłem zły roztwór solanki do podmiany.Podmiane robiłem wczoraj,jak narazie żadnych zmian nie zauważyłem Mogę zjechać do 1.022 w jeden dzień, czy rozłożyć w czasie? ewentualnie mogę też zostawić jeśli to w niczym nie przeszkadza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Miekkie pokurczone, sps-y moga tracic tkanke po tygodniu lub dwoch. Najlepiej gdy bedziesz powoli rozcienczal (ze dwa dni). Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Volf ja w 135l mialem przez rok zasolenie 1.027-28 objawy takie ze korale wychodzily mi z akwarium miekkie lps i spsy zmniejszaj systematycznie tu bardziej ryby cierpia bo maja wieksza gestosc wody Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Ok dzięki, doprowadze powoli do poprzedniego zasolenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
refish Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Sprawdzaj Mg iCa przy obniżaniu zasolenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Sprawdzaj Mg iCa przy obniżaniu zasolenia Hm ostatnio sprawdzałem parametry jakieś trzy lata temu, ale dzięki za poradę ,będę obniżać bardzo powoli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba DG Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Volf bo zupa była za słona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Seba na słono to ja lubię - ale zakąszać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 Miekkie pokurczone, sps-y moga tracic tkanke po tygodniu lub dwoch. Najlepiej gdy bedziesz powoli rozcienczal (ze dwa dni). w 100% potwierdzam. Kiedyś zbiłem pływak i zasolonko czytałem na profku z tym że profek pokazywał 50,05 co odpowiadało ok 1,24 na pływaku ale niestety okazało się że rurówka wlazła między dwie platynowe końcówki sondy a zasolenie miałem 1,32 !!!! Objawy ident jak napisał stani Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Bez szkody dla prostych SPS, jakby mniej polipowały. Akry po takiej wtopie leciały mi od dołu. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez remkowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KODI Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2016 Jednym z objawów są także zgony krewetek, przy zasoleniu 0,1028 nie mogą przejść wylinki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2016 Debeliusy jak na razie mają się świetnie, mam nadzieję że dwudniowe przesolenie im nie zaszkodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2016 Jednym z objawów są także zgony krewetek, przy zasoleniu 0,1028 nie mogą przejść wylinki czytam twoje wypowiedzi w kilku tematach i zastanawiam się skąd te informacje?Ja mam takie zasolenie i wylinka u debeliusa i kukentali są regularnie,a jak dodam jodu to nawet szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KODI Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2016 Z doświadczenia zdobytego na własnym portfelu niestety. Może nie masz zasolenia powyżej 028 ? dla tego Ci skorupiaki przechodzą wylinkę bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2016 Mam zasolenie 35/36 ,krewetki są delikatne ale przy dobrej aklimatyzacji przeżyją i wyższe zasolenie.A zdychanie ich po wpuszczeniu nie zrzucal bym na brak wylinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2016 Krewetki beda zyly jak najbardziej nie przeszkadza im wyzsze zasolenie przynajmniej nie zauwazylem. Podobno krewetki sa delikatne na skoki zasolenia np z 1.022 do 27 lub odwrotnie Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KODI Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2016 Ja tylko podałem jedną z oznak gwałtownego wzrostu zasolenia.Krewetki są na to wyczulone. Niestety przerobiłem to osobiście. Co do aklimatyzacji, każdy zwierzak się dostosuje ale jak długo będzie żył nikt nie zagwarantuje. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2016 Bober 1.030 nie równa się 35. Stosujcie jedną skalę, bo się nie dogadamy. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach