qni Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Dziś w nocy przy pomocy latarki wypatrzyłem na montiporze czarne ruszające się kropki. Co to może być i czy to coś złego? Nie zauważyłem kropek na innych koralach. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez qni (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2016 Jakieś zdjęcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2016 Z tego co znalazłem to lepiej sie tego pozbyć, potrafi podgryzać montipory i będą tracić kolor i tkankę i przestaną polipować. Najprościej w czystym RO aż poodpadają. Tu więcej info: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1899707 http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=961436 Jak wpiszesz w googlach: black spots on montipora znajdziesz więcej wyników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2016 jeśli ruszające się to znaczy żyje - jeśli żyje na sps to przyjacielem tego korala to to nie jest. Płukanka w DIP i daj zdjecia Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2016 foto nie dam bo to nie ma sensu, w ciemności nie zrobie dobrego zdjęcia kropki są tak małe że to sensu nie ma. na koroalu są bardzo małe kropki czarne, są tak małe że nic po za kolorem nie widać, napewno poruszają się. jak zrobić DIP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Najlepiej kupić gotowy preparat np. http://erybka.pl/pro...-Dip-30-ml.html , są też tańsze ale ten konkretny przetestowałam i działa. Musisz wyjąć koral do osobnego zbiorniczka/wiaderka i postępować według instrukcji na preparacie. Powodzenia Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez tist (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) (...) jak zrobić DIP? kupić Coral RX PRO lub Coral Protec i wykąpać zgodnie z intsrukcją dodają 2 minuty do czasu opisanego i w między czasie zamieszać przygotowanym roztworem aby wprowadzić ruch do wody który spowoduje opadnięcie niechcianych żyjątek i robiąc to samy przy wyjęciu korala czyli potrząśnięcie nim Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach