kribyd Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2016 Witam, od kilku tygodni mam problem z Calustrea, zielona fluo, w dojrzałym zbiorniku, prawie dwu letnim. Parametry, które sprawdzam to: CA - 410 kH - 7.7 NO3 - ok 1 (Salifert od góry przeźroczysty z boku lekko rózowy) PO4 - blisko 0 (Salifert przeźroczysty) Zbiornik prowadzony na soli Instant Ocean do tego balling, i produkty AF: ProBioS, NP Pro i dwa razy w tygodniu Coral E, V, A. Trzy razy w tygodniu karmienie korali (do obiegu): 1xreef pearls, 1xikra, 1xwrotka. W zbiorniku miękkie, LPSy i SPSy plus ukwiały Quadri. W miarę aktualne zdjęcia i film w moim wątku: http://nano-reef.pl/topic/64312-akwarium-ok-385l-od-a-do-z/page__st__120 Pierwszy raz miałem problem z Calustrea jak kleiłem korala klejem dwuskładnikowym AF i dostał w mordkę bezpośrednio opary. Ten egzemplarz po kilku tygodniach doszedł do siebie i nie drążyłem tematu bo zwaliłem na ten klej - bezpośrednio po klejeniu pojawił się problem. Ale od dwóch tygodni z innym okazem (z tej samej szczepki) mam podobny problem. Mam nadzieję, że widać na zdjęciu. O co może chodzić? Pytanie - czy tak wygląda pogryziony koral? Nie wiem co by mogło go nagle pogryźć bo w zbiorniku nie pojawiło się nowe życie przez ponad pół roku - czy macie pomysł co im doskwiera? Wszystkie inne korale i ryby w zbiorniku mają się dobrze. Cytuj start 01.07.2014 na suchej skale | Akwarium: 100x70x55h (385L) + sump 92x78x50 (95L) = w obiegu ok 400L | Oswietlenie Kessil AP700 | Odpieniacz Reef Octopus NW-150 | Obieg Eheim compact+5000 | Cyrkulacja Jebao RW-8 + Jebao RW-4 + JVP-101(na wstecznym) | Obsada: miękkie+LPS+SPS Można oglądać od poniedziałku do soboty w YASUMI SPA Poznań - www.poznan.yasumi.pl Mój wątek na forum: http://nano-reef.pl/topic/64312-akwarium-ok-385l-od-a-do-z/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezek Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2016 Może ma za mało światła z tej gorszej strony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kribyd Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2016 Raczej nie swiatlo. Mam led kessil ap700 ustawione na 65% i na tej samej wysokoscie spsy spokojnie daja rade. Inny egzemplarz z ktorym wczesniej mialem problem (ten co zwalilem na klej) mam wyzej, mozna powiedziec ze pod lampa, a problem ten sam. Mi to najbardziej wyglada jakby cos je od srodka zjadalo bo nad i pod, jakby z innych galezi, polipy sa ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj start 01.07.2014 na suchej skale | Akwarium: 100x70x55h (385L) + sump 92x78x50 (95L) = w obiegu ok 400L | Oswietlenie Kessil AP700 | Odpieniacz Reef Octopus NW-150 | Obieg Eheim compact+5000 | Cyrkulacja Jebao RW-8 + Jebao RW-4 + JVP-101(na wstecznym) | Obsada: miękkie+LPS+SPS Można oglądać od poniedziałku do soboty w YASUMI SPA Poznań - www.poznan.yasumi.pl Mój wątek na forum: http://nano-reef.pl/topic/64312-akwarium-ok-385l-od-a-do-z/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2016 jeżeli nic jej nie parzy to prawdo podobnie jest tak jak piszesz Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach