Gość Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 Dzięki za wyczerpująca odpowiedź, powiedz mi tylko proszę jaki duży zbiornik, mniej więcej jaka obsada i system filtracji. Ps. Przepraszam, że tak wypytuję, ale chciałbym mieć porównanie do mojego zbiornika i sytuacji. Dziękuję Zbiorniczek mam mały- testowy, zanim się rzucę na coś większego... Tak chciałem. Zaledwie 64l. 3 rybki (2 błazenki, 1 babka). 3x Sexy shrimps, jedna pistoletowa, czyszczącej już niestety nie ma. 4 ślimaki. 2 nassariusy i 2 strombusy. Skała - Real Reef Rock. W filtrze na stałe używam - 1l Siporaxu, Purigen oraz "zwykły" Chemi Pure, NIE Elite, ani Blue, bo ten mi bardziej pasuje (był wyjęty na czas kuracji) Reszta, którą wymieniłem wcześniej (Matrix Carbon, Phosguard)- włożone doraźnie, by szybciutko oczyścić wodę z chemii. Aha mam odpieniacz Hydor Slimskin Nano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 Dzięki wielkie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 DInoxal jest moim zdaniem bardzo skuteczny, ale... trzeba uważnie przyglądać się zbiornikowi, stosować zalecane dawki i obserwować zwierzaki. Moja krewetka wczoraj siedziała schowana i nie sądziłem że coś jej jest. Dziś znalazłem wylinkę i obok zwłoki. Szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 DInoxal jest moim zdaniem bardzo skuteczny, ale... trzeba uważnie przyglądać się zbiornikowi, stosować zalecane dawki i obserwować zwierzaki. Moja krewetka wczoraj siedziała schowana i nie sądziłem że coś jej jest. Dziś znalazłem wylinkę i obok zwłoki. Szkoda. Pewnie nałożyło się to na wylinkę. Hoduję słodkowodne i tam krewetka w czasie wylinki jest szczególnie wrażliwa. Chemia, która normalnie nie szkodzi potrafi zabić i bardzo możliwe, że tu było podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 Pewnie nałożyło się to na wylinkę. Hoduję słodkowodne i tam krewetka w czasie wylinki jest szczególnie wrażliwa. Chemia, która normalnie nie szkodzi potrafi zabić i bardzo możliwe, że tu było podobnie Też o tym pomyślałem, ale w związku z tym że fachowiec ze mnie żaden- nie podnosiłem tej kwestii na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 Wczoraj odessalem największe ogniska, dziś w tym miejscu jest tylko lekki nalot, minął 4 dzoen h2o2 Zwinely mi się 3 szczepki zoa raczej już nie wrócą jakby się rozpuściły Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 Wczoraj odessalem największe ogniska, dziś w tym miejscu jest tylko lekki nalot, minął 4 dzoen h2o2 Zwinely mi się 3 szczepki zoa raczej już nie wrócą jakby się rozpuściły Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Odsysaj też ten nalot, za chwilę wróci do "pełni" sił. No i lej bakterie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 20 Maja 2016 Każdy co innego bakterie leje tyljo po podmianie raz e tygodniu biogro Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 Mija 5 dzień h2o2 narazie dino wraca po odessaniu , rozumiem że podmiany nie robić a bakterie lać ? Ja używam biogro 123, Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 9 dni kuracji woda utleniona - dino.nadal ma się dobrze, zniknęła krewetka czyszcząca . Moja opinia : Woda utleniona nie działa. Rozmawiałem z osobą która uważam za kompetentna i wygląda ze ma rację. Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 Spróbowałem z zaciemnieniem zbiornika na ok. 3 doby. Dino - wiadomo - zniknęło. Aktualnie powracam do normalnego trybu oświetlenia, począwszy od 2 godzin dziennie, co dzień o godzinę więcej. Zobaczymy co będzie dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 U mnie już zniknęło dnio i przy zwiększeniu oświetlania nie powraca ani trochę Aktualnie powracam do normalnego trybu oświetlenia, począwszy od 2 godzin dziennie, co dzień o godzinę więcej. Zobaczymy co będzie dalej. Polecam wydłużenie procesu wracania do docelowego oświetlenia. 20min dziennie dodawaj, większe szanse, że to dziadostwo nie wróci. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 Ok, a od ilu zacząłeś? Dodam, że na razie świece tylko 2 z 6 rur i tylko niebieskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 Zobacz posta #85 tam opisałem jakie mam oświetlenie i jak skróciłem. Teraz po 2 tygodniowej kuracji ze słabym światełkiem codziennie wydłużam świecenie o ok 5min i podbijam kolory o 1-3% w zależności jak mi się suwak przesunie. Już jestem na etapie White: 5 Blue1: 50 Blue2: 50 Blue3 :20 UV: 11 Green: 11 Orange: 3 Red: 3 Podnoszę różnie wg swojego upodobania ale nie przesadzam. Ot cała kuracja. Dino nie wraca a w akwarium stopniowo robi się coraz jaśniej. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 Ok, dzięki. Ja mam T5, wiec możliwości regulacji są ograniczone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 No oczywiście ale na Twoim miejscu bym wydłużał czas świecenie codziennie o 20min a po tygodniu dołożył kolejną świetlówkę. Nie wszystko na raz. Powolutku powolutku bo wszystkie szybkie zmiany kończą się jakąś większą lub mniejszą katastrofą... Przekonałem się o tym na własnej "skórze" Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 Dzięki za podpowiedź. W miarę możliwości sie dostosuje, choć w lampie ATI świecą albo 2, albo 4 albo wszystkie rury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz86 Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 Mija 5 dzień h2o2 narazie dino wraca po odessaniu , rozumiem że podmiany nie robić a bakterie lać ? Ja używam biogro 123, Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Witam, Nie podmieniać i bakterii nie lać.Po kuracji węgiel i bakterie. Pozdrawiam Mateusz Cytuj 60x30x35 (60L)+12cm (17L) tylny panel./Odpieniacz Miniflotor Aqua Medic/Koralia Nano x3/Oświetlenie Hagen GLO 4x24 W ATI 1 x Aquablue Special 24W 1 x ATI Blue Plus 24W T5 1 x ATI Purple Plus 24 W oraz 1 x Blau Actinic 24 W/ Grzałka JAGER 50 W/LR-7KG,LS-4,5Kg/obieg LOC-LINE EHEIM 1000 = Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 25 Maja 2016 Dzięki za podpowiedź. W miarę możliwości sie dostosuje, choć w lampie ATI świecą albo 2, albo 4 albo wszystkie rury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 Kuracja woda utleniona jest nieskuteczna , pozatym ze zabiłem jedna krewetkę żadnych zmian dino.ma.sie dibrze Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 Zobaczymy, jak na dłuższą metę zadziałało zaciemnienie, u mnie 4 dzień i jak na razie bez dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 (edytowane) Zaraz zaczną lecieć korale, ja mam taki plan: 1 - wypije wodę , doprowadze do zerowego no3 i po4 2 - skraca niebieskie bo to od niebieskiego bardzoej rośnie 3 - brak podmian zmniejszenie ilość mikroelementów To muso zahamować wzrost dino, uważam tak ponieważ pojawiły minsie glony zielone a dino to tez glony wiec musze zabrać glonom to czym się zywia Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Maja 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 Kuracja woda utleniona jest nieskuteczna , pozatym ze zabiłem jedna krewetkę żadnych zmian dino.ma.sie dibrze Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Witam Ja lałem zalecana dawkę rano i wieczorem , Dino znikło i się już nie pojawiło. Straciłem też jedną krewetkę czyszczącą . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 (edytowane) Zaraz zaczną lecieć koraleWysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Jeżeli piszesz do mnie to 3 doby bez światła nic im nie zrobiło, teraz od 4 dni pomału wracam do normalnego świecenia. Edytowane 26 Maja 2016 przez fkn (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 26 Maja 2016 Fkn myślisz ze przez 3 dni wytlukles dino brakiem światła ? Ja bym się raczej zastanowił co jeszcze zmieniło się w ekosysyemie Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach