Skocz do zawartości
plaster2

Jaki obiektyw do nikona d40

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki kupić obiektyw aby robić zdjęcia głównie zoa aparatem nikon d40.

Statyw i pilot mam teraz potrzebuje obiektywu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jakieś makro, skala odwzorowania 1:1, ogniskowa chyba najwygodniejsza będzie 90mm. I możliwie jasny, powyżej 2,8 nie patrz.

Albo standardowy obiektyw stałoogniskowy + pierścienie.

Edytowane przez rafal.gorzow (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierścienie i 50mm 1.4f

90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 |

Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie kompletnie sie na tym nie znam. Moze dacie jakies konkretne nazwy i modele obiektywow makro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierścienie i 50mm 1.4f

Aktualnie takie połączenia używam i rozglądam się za makro o ogniskowej 90-100mm. Żeby zrobić fotkę 50-tką z pierścieniami, trzeba stać z obiektywem przy samej szybie, a i nie uda się złapać obiektów będących w odległości większej niż połowa zbiornika.

Może napisz ile masz gotówki na ten cel, będzie łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chodzi o to ze chcial bym pare propozycji z roznym przedziale cenowym wtedy bym sobie cos juz sam wybral

Skoro nikt nie podal konkretu to prosze ocencie czy sie nada tamron sp af 90mm f/ 2,8 di macro

Edytowane przez plaster2 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam szkiełka, nie wiem czy jest ostre. Ale patrząc na parametry, to jeśli chodzi o jasność, jest to minimum o którym pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chodzi o to ze chcial bym pare propozycji z roznym przedziale cenowym wtedy bym sobie cos juz sam wybral

Skoro nikt nie podal konkretu to prosze ocencie czy sie nada tamron sp af 90mm f/ 2,8 di macro

Proponuję wejść na portal fotograficzny Nikona i poczytać o obiektywach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko pisać jakieś propozycje, nie wiedząc jaką gotówką na ten cel dysponujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nikonach się nie znam za dobrze, ale taka kolejność:

nikkor 50 1.8 + pierścienie

tamron 90 f2.8

sigma 105 f2.8

nikkor 105 f2.8

sigma 150 f2.8

sigma 180 f2.8

nikkor 200 f4.0

zestaw od 1000 zł do jakiś 7000 zł

Edytowane przez mithil (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przedziale 500-1000 zł można kupić sigmę 90 f/2.8 macro 1:2. W zestawie najczęściej jest też dedykowana soczewka która daje skale odwzorowania 1:1. Obiektyw ostry, jasny i tani, na początek zabawy z makro powinien wystarczyć. A jak się spodoba, to zaczną się prawdziwe wydatki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tamron 90 to dobry obiektyw, ale szalu sie nie spodziewaj.

Za te pieniadze mozna kupic lepszy sprzet, uzywany.

Mam tego tamrona w mocowaniu pentaxa i uzywam go raczej na dworze do portretu, Zalete ma taka, ze zrobisz nim foto w calej glebi zbiornika... ale tylko 1:1.

Pierscienie + 50mm da wieksze powiekszenie, ale siegnie tylko to co na szybie i do 5cm za nia. Zapomij o zrobieniu foto czegos dalej.

Jak niektorzy pisza, zeby nie patzrec na obiektywy powyzej 2.8... no tutaj to niestety strzal w stope. Bo lepsze swiatlo, mniejsza glebia. Przy 50mm i pierscieniach glebia i tak jest mikroskopijna. Do tego... wiekszosc szkiel i tak jest najostrzejsza gdzies w okolicahc 4,5-5,6-8.... wiec bym tak nie stawial na to swiatlo..

Ja robiac zdjecie trzymam sie wyzszych wartosci przyslony, balansujac miedzy ostroscia a glebia.. Zrobienie fotki przy 2 z kompletem pierscieni bez porzadnego statywu to juz wyczyn. Zrobienie fotki z wieksza iloscia pierscieni..... jest niemozliwe, bez precyzyjnego napedu sie znaczy.

Ja akurat mam 2 komplety pierscieni, w sumie cos okolo 90mm i uzywam ich z obiektywami 58, 135 i 200mm, w zaleznosci jakie powiekszenie chce uzyskac i jak gleboko od szyby sie obiekt znajduje. Przy 135mm ogniskowej i 90mm pierscieni bedzie to okolo 40cm... a i powiekszenie niezle... jednak tzreba mocno doswietlac.

Tamron 90 to dobry obiektyw, ostry i przyjemnie sie nim robi zjecia, ale za jego cene (zakladam okolo 1800pln) mozna kupic naprawde duzo uzywanego sprzetu ktorym uzyskasz lepsze efekty.

Ja akurat uzywam starych, manualnych szkiel m42 i jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.