harnas Zgłoś Napisano 8 Maja 2016 Planuje akwarium, ktore bedzie dlugie na ok 250cm. Zalezy mi aby akwarium mialo wyglad lekkiego (bez szafki pod spodem i korony na gorze). Czy mozliwe jest zbudowanie stelaza w nastepujacy sposob: nogi stelaza to murki z bloczkow betonowych, pomiedzy murkami rozpiete sa dwuteowniki stalowe (tzn koncami opieraja sie na murkach ? Jak grube i ile musialoby byc takich teownikow ? Czy moze lepiej byloby zrobic taka konstrukcje z zelbetu + powierzchnia z warstwy samopoziomujacej ? Cytuj _____________________________________________________ ocean pod nosem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 8 Maja 2016 Pewnie że się da. Czy będzie to lekko wyglądało? Kwestia pogadania z jakimś inżynierem;) 2,5 m to nie jest jakiś kosmos - jakbys podał resztę wymiarów to ktoś z forum pewnie policzyłby to na kolanie. Ale może zobacz coś takiego? http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2311129 Lżej już się chyba nie da:) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Maja 2016 Planuje akwarium, ktore bedzie dlugie na ok 250cm. Zalezy mi aby akwarium mialo wyglad lekkiego (bez szafki pod spodem i korony na gorze). Czy mozliwe jest zbudowanie stelaza w nastepujacy sposob: nogi stelaza to murki z bloczkow betonowych, pomiedzy murkami rozpiete sa dwuteowniki stalowe (tzn koncami opieraja sie na murkach ? Jak grube i ile musialoby byc takich teownikow ? Czy moze lepiej byloby zrobic taka konstrukcje z zelbetu + powierzchnia z warstwy samopoziomujacej ? O widzę ze kolega powrócił na forum po długiej przerwie,jednak słona woda wciąga bezlitośnie. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harnas Zgłoś Napisano 8 Maja 2016 Ale może zobacz coś takiego? http://www.reefcentr...d.php?t=2311129 Lżej już się chyba nie da:) Dokladnie o taki efekt mi chodzi - ale wiadomo koszta tez sie na jakims etapie licza wiec zadowole sie podparciem z dwoch stron akwarium. W tej chwili robie przymiarke do 250x130x110h ale to sie moze zmienic bo jestem jeszcze na etapie projektu domu... O widzę ze kolega powrócił na forum po długiej przerwie,jednak słona woda wciąga bezlitośnie. Dokladnie. Chcialbym teraz tez w to wciagnac dzieci. Cytuj _____________________________________________________ ocean pod nosem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 8 Maja 2016 W tej chwili robie przymiarke do 250x130x110h ale to sie moze zmienic bo jestem jeszcze na etapie projektu domu... No nieeeeeeeeee. To wychodzi prawie 3,6 kubika Już dodaje do obserwowanych Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach