Skocz do zawartości
khazad93

Pierwsza solniczka 72l ze słodkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam na imię Mateusz, akwaria różnego typu towarzyszą mi już od ponad 10 lat. Słoną stroną akwarystyki zainteresowałem się gdzieś około 1.5 roku temu. Zacząłem intensywnie czytać forum i uczyć się, bo akwaria morskie rządzą się innymi prawami niż słodkowodne. Napisałem już parę postów ale głównie mowę pochwalczą lub gdy nerwowo nie wytrzymałem w wątku pewnego stróża prawa. Chyba wiadomo o kogo chodzi ;)

Na początek z morszczyzną chciałbym przekształcić mojego roślinniaka w morskie i stosunkowo niedużym nakładem finansowym sprawdzić czy podołam nowemu zadaniu a w przyszłości założyć już normalne duże akwarium. Ogranicza mnie tylko lokum ;) Prosiłbym Was drodzy forumowicze o sprawdzenie czy wybrany przeze mnie sprzęt będzie się nadawał. W akwarium chciałbym trzymać korale miękkie i LPS + parę rybek. W sprzęcie chodzi mi o to aby był cichy i niezawodny, ponieważ akwarium stoi w pokoju gdzie śpię. Więc zaczynamy wyliczankę :) :

1. Akwarium OW 60x30x40 72l +szafka

2. Oświetlenie: belka 2x24w wystarczy?

3. Sump: Posiadam stare akwarium 25l 40x25x25 i 54l 60x30x30. Mają jednak swoje lata chociaż wodę trzymają. Te 54l wejdzie mi na styk do szafki. Bawić się z nimi czy szukać czegoś pośredniego?

3. Pompa obiegowa Jebao DC 1200

4. Cyrkulator Jebao RW4

5. Odpieniacz- wielka niewiadoma raczej DIY od Erniego lub Sebastka.

6. Żywa skała 7kg

7. Pudełko przelewowe od firmy z palemką

Mam już miernik TDS filtr RO (tutaj muszę dokupić jedynie żywicę) i grzałkę Aquael Gold 100W.

Co myślicie o takiej konfiguracji?

Pozdrawiam!

Edytowane przez khazad93 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Jeśli nie zalałeś jeszcze zbiornika proponuję wywiercić otwory. Pudełka to zawsze niepotrzebna zabawa i ryzyko. Jak się mieści do szafki wkładaj, sump im większy tym lepszy. Szkło to jedyna rzecz, której nie możesz zmienić po założeniu, nie oszczędzaj tych 100 złotych.

-odpieniasz - nie oszczędzaj na nim. Zanim wpuścisz pierwsze ryby minie kilka miesięcy. Oczywiście lepiej podłączyć go od początku, ale tragedia się wielka nie stanie. Przy małym zbiorniku zamortyzuje ewentualne przekarmienia, a dwa przyda się jak zmienisz akwa na większe.

-lampa na miękkie starczy na styk. Przy twardych masz do wyboru podwojenie mocy lub umieszczenie ich tuż pod powierzchnią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pudełko jeśli się nie mylę to chodzi o firmę Tropic creations

Z tego co wiem to sprzęt jest spoko - ale sam nie testowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x24w będzie mało, 3x w sam raz

I najlepiej 2x niebieskie 1x biała świetlówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik jest zalany tyle że słodką wodą. Jeszcze są w nim rośliny ;) Solniczka jest tylko w planach. Mam tak że najpierw wolę się zapytać a potem wydać kasę żeby nie kupować niepotrzebnie dwa razy.

Hmm czyli jedną świetlówkę musiałbym dołożyć jakoś do tej belki którą mam. Chyba że mógłbym ją przykręcić do korony zbiornika jak ją zrobię? Wiercenia otworów raz że trochę się obawiam ze względu na pęknięcie szkła, dwa łatwiej będzie mi sprzedać akwarium niepowiercone w przyszłości, dlatego myślałem nad pudełkiem przelewowym. Co do odpieniacza to rozumiem że odradzacie kupno robionego tylko najlepiej firmowy? I czy odpieniacz do większego litrażu nie wyjałowi mi wody w mojej szklance?

Pudełko myślałem zamówić od tropic creations jeżeli do tego dojdzie.

E. Ze sprzętu posiadam jeszcze kompletny zestaw CO2. Sprzedawać go czy może się przydać kiedyś w przyszłości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odpieniacza wydaje mi się że koledze nie chodziło o to że nie DIY. Tylko żeby nie kupować aby było "najtaniej" tylko lepiej wydać więcej na mocniejszy aby dawał rady.

Ale najlepiej aby kolega napisał o co chodziło

Jak się nie myle to do reaktora może się sprzydać Co2 ale jako tako do morskiego to nie ma chyba potrzeby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem :) Wtedy taki odpieniacz chodziłby u mnie na pół gwizdka a w dużym pełną mocą. To teraz kolejnego gwoździa dostałem czy nie lepiej kupić pompy obiegowej pod duży zbiornik i ją skręcić na minimum. Np taką Jebao DCT 4000 lub 6000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupisz z regulacją to wydaje mi się że powinno być ok jeśli później ma być większy baniak. Ale lepiej żeby ktoś bardziej doświadczony się wysłowił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pudełko jeśli się nie mylę to chodzi o firmę Tropic creations

Z tego co wiem to sprzęt jest spoko - ale sam nie testowałem

Każde pudełko ma te same wady - potrafi przelać przy restarcie oraz hałasować. Wywiercenie otworów zawsze jest lepsze, zwłaszcza, że będziesz rozbierać akwarium. Szklarz zazwyczaj bierze ok 50 zł od otworu i bierze na siebie ryzyko pęknięcia. Będzie lepiej i taniej niż pudełko.

Za akwarium czy to z otworami czy bez i tak dostaniesz grosze. Szkło pójdzie za pół litra mineralnej więc tym się nie przejmuje.

Ok rozumiem :) Wtedy taki odpieniacz chodziłby u mnie na pół gwizdka a w dużym pełną mocą. To teraz kolejnego gwoździa dostałem czy nie lepiej kupić pompy obiegowej pod duży zbiornik i ją skręcić na minimum. Np taką Jebao DCT 4000 lub 6000?

Odpieniacza się nie reguluje w ten sposób. Metody na sucho/mokro to sposób ustawiania koncentracji zanieczyszczeń, trochę dokładności czyszczenia. Jak nie będzie białek w wodzie to nie wyrzuci piany zwyczajnie.

Odpieniacz jest wyliczony na jakąś ilość zanieczyszczeń jaką jest w stanie usunąć, to się przelicza na to ile akwarium danego litrażu "produkuje" zanieczyszczeń. To oczywiście przybliżenie bo zależy od obsady zwierząt no ale daje jakiś pogląd. Przenosząc na grunt słodkowodny masz jak z kubełkiem - na dany litraż potrzeba określonej pojemności kubła. Ale jak 8-litrowy kubeł założysz do akwarium 25 litrów to jedynie przepływ wody trzeba obniżyć, najwyżej nie wyczerpie pełni swoich możliwości. Tu masz to samo, tylko przepływem nie musisz się przejmować :)

Duża pompa oznacza duże grzanie wody. Latem będziesz miał problemy z chłodzeniem, jebao i tak wiele lat nie pociągnie więc nie kombinowałbym ze zbyt dużą.

Edytowane przez chmieles2 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam u siebie pudełko które sobie wydrukowałem na drukarce 3d i żadnych problemów nie mam. Wiele osób używa pudełka, moim zdaniem to dobra rzecz. Jest ciche gdy odpowiednio wyreguluje sie spływ, nie zapowietrza się, ogólnie to dobre rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pudełko nie jest takie złe jak o nim piszą. Jak często takie pudełko wymaga obsługi ( odpowietrzanie i czyszczenie) i czy możliwe jest ustawienie takiego pudełka aby nie było słychać pluskania wody? Jeszcze się zastanowię ale jak już bym miał wiercić to chyba wolałbym zamówić większe akwarium już z kominem. Kolejny minus to w moim litrarzu zabieranie przestrzeni dla korali i ryb przez komin wewnętrzny. Dzieki za wyjaśnienie o co chodzi z odpieniaczem. Już będę wiedział co pisać jak będę zamawiał ;) Odnośnie pompy obiegowej to zostawiam tak jak zaplanowałem czyli DC 1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to pudełko które chcesz kupic wymaga odpowietrzenia tylko na początku. I w razie braku prądu to jak juz bedzie to nic nie musisz robić tylko samo bedzie dzialac.

ale najlepiej napisz do nich i sie doradz i najlepiej doradz sie u nich tez ktore pudelko do mocy pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiałem dziś z właścicielem sklepu od pudełka przelewowego. Na moją pompę nada się idealnie. Śrubunki jakie są tam zastosowane to zwykłe białe 1/2 cala. Za dopłatą można zamówić sobie szare 20mm. Na mój rozum nie warto dopłacać i zrobić hydraulikę na zwykłym białym pcv dostępnym w hipermarkecie. Powrót z pompy planuję wykonać na wężu elastycznym. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie możesz pudelko brać od nich. Miałem w swojej pierwszej kostce 47l na pompie jebao dc3000 i wszystko smigalo. Cisza i nic się nie zapowietrzalo.

Tapnięte mobilnie

Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg

156005748a1c0dfed1d13c2debaa7203u1054a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było że się obijam zacząłem gromadztwo sprzętu :) Zakupiłem pudełko przelewowe 1200l/h, żywicę jonowymienną, pompę jebao dc 1200, cyrkulator RW4, super pieniądzach używaną lampę 3x24W ze świetlówkami ati oraz potrzebne części do hydrauliki + klej. Zastanawiam się teraz nad sumpem i mam zagwozdkę. Robić w nim komorę na dolewkę wody czy może zastanowić się nad DSB? Sump zajmie mi całą szafkę, na elektryczne rzeczy będę musiał przygotować osobną półkę, więc na zbiornik dolewkowy braknie mi miejsca. Boję się że jak wsadzę wszystko do sumpa to zrobi się ciasno i ani nie będzie dobrego DSB ani miejsca na dodatkowe absorbenty. I co tu robić? Sump jaki mi wejdzie do szafki ma długosć 64 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było że się obijam zacząłem gromadztwo sprzętu :) Zakupiłem pudełko przelewowe 1200l/h, żywicę jonowymienną, pompę jebao dc 1200, cyrkulator RW4, super pieniądzach używaną lampę 3x24W ze świetlówkami ati oraz potrzebne części do hydrauliki + klej. Zastanawiam się teraz nad sumpem i mam zagwozdkę. Robić w nim komorę na dolewkę wody czy może zastanowić się nad DSB? Sump zajmie mi całą szafkę, na elektryczne rzeczy będę musiał przygotować osobną półkę, więc na zbiornik dolewkowy braknie mi miejsca. Boję się że jak wsadzę wszystko do sumpa to zrobi się ciasno i ani nie będzie dobrego DSB ani miejsca na dodatkowe absorbenty. I co tu robić? Sump jaki mi wejdzie do szafki ma długosć 64 cm.

Jak rozwiązałeś sprawę z sumpem, zakładam podocne 60l.. jak sprawdza się pudełko i pompa? wystarczy czy brać większe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt na razie stoi ze względu na sesję. Nie mam kiedy się wziąć za akwarium ;) Ale tak po chłopsku patrząc to obieg powinien ok 10 razy przepompować wodę w zbiorniku w ciągu godziny czyli u mnie wychodzi gdzieś 720l/h. Pompa ma wydajność 1200 l/h więc nawet uwzględniając spadki przepływu i wysokość podnoszenia słupa wody, spokojnie powinna dać radę. Naoczne testy będą gdzieś koło połowy lipca jak już (mam nadzieję) wszystko pozdaję :) W sumpie pierwsza komora na odpieniacz, druga na dsb i 3 na pompę. Powinno zostać trochę miejsca na komorę dolewki ale wyjdzie w praniu. Najwyżej postawię dodatkowy zbiornik RO na sumpie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt na razie stoi ze względu na sesję. Nie mam kiedy się wziąć za akwarium ;) Ale tak po chłopsku patrząc to obieg powinien ok 10 razy przepompować wodę w zbiorniku w ciągu godziny czyli u mnie wychodzi gdzieś 720l/h. Pompa ma wydajność 1200 l/h więc nawet uwzględniając spadki przepływu i wysokość podnoszenia słupa wody, spokojnie powinna dać radę. Naoczne testy będą gdzieś koło połowy lipca jak już (mam nadzieję) wszystko pozdaję :) W sumpie pierwsza komora na odpieniacz, druga na dsb i 3 na pompę. Powinno zostać trochę miejsca na komorę dolewki ale wyjdzie w praniu. Najwyżej postawię dodatkowy zbiornik RO na sumpie :)

Myślałeś może nad Reefpackiem?? Sam się zastanawiam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upłynęło sporo czasu ale dopiero teraz mam chwilę żeby siąść na moim morskim projektem :)

@bystrotrecon

Wiesz nie myślałem ale chciałem założyć od razu akwarium z sumpem. Czytałem dużo wątków i zawsze coś w gotowcach było nie tak, trzeba było przerabiać więc zdecydowałem że od razu zrobię po swojemu.

Mam pytanko odnośnie sumpa. Za radą Erniego zdecydowałem się na sump dwukomorowy. Jestem w posiadaniu szyb użytych kiedyś w oknach o grubości 3mm. Będą nadawać się na przegrody czy lepiej jechać do szklarza i kupić wycięte z szyby 5mm nowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szyby jak najbardziej nadadzą się. Co do pudełka ja używam takiego jak w linku i jestem bardzo zadowolony, jest bezgłośne, nie zapowietrza się, naprawdę fajny sprzęt.

http://allegro.pl/pudelko-przelewowe-120mm-overflow-box-srubunki-i5852716166.html

Edytowane przez adrian1281 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem podobne tylko że 80mm i teraz się zastanawiam czy nie będzie za mały przepływ... Prawdopodobnie wyjdzie w praniu czy wydajność pompy minus opory przepływu dadzą odpowiednią wydajność. Szafka + akwarium ma idealnie 1.5 m i taka jest max wysokość podnoszenia mojej pompy. I teraz zaczęły się myślenice czy dobry sprzęt kupiłem. Do głowy mi wcześniej nie przyszło żeby pomierzyć szafkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli szyba jest "prześwietlona" możesz mieć wielkie problemy z docięciem. Sam kiedyś tak trafiłem do szklarza ze słowami " jestem debilem bo nie potrafię uciąć kawałka szkła" . Pocieszył mnie, że to prawie niemożliwe. Próbować można :)

Wysłane z galaktyki S4

7de235a26562911269b91f0894bacc5bu1345a1188.png

Słone "Coś"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szyba na pewno będzie prześwietlona bo kiedyś była w oknie. Czyli jednak szklarz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.