Skocz do zawartości
mularu

Kostka 50x50x50 + sump

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Właśnie zakładam nowe akwarium.

Kiedyś miałem przygodę z maleńką kostką od Aquela, lecz teraz przyszedł czas na coś bardziej konkretnego:

I tym sposobem zdecydowałem się na następujący sprzęt:

1. Akwarium 50x50x50 z wklejonym kominem produkcji eRybka.pl (polecam wykonanie świetne)

2. Sump produkcji Acropora (powiedzmy, że ok, chociaż znalazłem jedną niedoróbkę)

3. Odpieniacz - Bubble Magus Curve 5

4. Pompa Jebao DC - 1200 l/h

5. Pompa cyrkulacyjna Tunze Nanostream 6025

6. Dolewka Tunze Osmolator

7. Lampa - Al Prime - naprawdę świetna

8. Aqua Medic Twin Temperature controller + grzałka i wiatraki.

9. Sucha odgazowna skała - ok 20 kg

10. Piasek.

Na chwilę obecną akwarium zalane i już sobie powoli wszystko śmiga.

Czekam teraz spokojnie jak się wszystko "zamarynuje".....

Poniżej kilka fotek.

post-15531-0-92200400-1463428218_thumb.jpg

post-15531-0-60800500-1463427755_thumb.jpg

post-15531-0-98085600-1463427768_thumb.jpg

post-15531-0-92803600-1463427785_thumb.jpg

Jak obrócić te zdjęcia ? U mnie na kompie wyświetla ok, a po wstawieniu w post się przekręcają.....

Edytowane przez mularu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą skałą coś pomieszałeś. Odgazowana to jest żywa skała, która przeleżała trochę np. w sklepie żeby się oczyścic z martwych organizmów. Sucha to sucha różnej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytkulacja bardzo slaba, 2×Tunze 6025 moze byc za malo,obieg rowniez powinien miec minimum dwa razy wieksza wydajnosc. I dobrze polaczyc wylot z obiegowki z rura powrotu kawalkiem weza silikonowego,nie bedzie przenosic ewentualnych drgan.

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gustów skalnych się nie dyskutuje,jak dla mnie to za dużo jej tam nawaliłeś ale to wyjdzie w praniu jak będzie brakowało miejsca dla ryb ;) Wydaje mi się czy w sumpie druga przegroda czyli ta przed komorą pompy jest podniesiona od dna? jeżeli tak jest to w drugiej komorze też będzie falował poziom wody a to przy jakichś mediach może być trochę niezdrowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za dużo tej skały? Ciężko będzie ustawić ci odpowiednią cyrkulację. Jeszcze jakaś mała typu 6015 by się przydała. Albo zrób tak jak ja i weź któraś jebao.Kiedyś miałem 2x tunze 6015 i ciężko było ustawić je jakoś sensownie a skały mam o połowę mniej i obieg 2300.Zależy jeszcze jaka obsadę planujesz :)

125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytkulacja bardzo slaba, 2×Tunze 6025 moze byc za malo,obieg rowniez powinien miec minimum dwa razy wieksza wydajnosc. I dobrze polaczyc wylot z obiegowki z rura powrotu kawalkiem weza silikonowego,nie bedzie przenosic ewentualnych drgan.

baszurek nadaje mobilnie...

Cyrkulacja i obieg mogą być wystarczające, bo kolega nie napisał co tam będzie trzymał. Dla miękich i lps wystarczy. Nie każdy chce miec sps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co to chyba skale :) stanowczo za dużo jej, ale to jego akwarium

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie palnuję obsadzić wszystko Briareum i Euphyliami. Generalnie zielony motyw.

Więc skały ma być dokładnie tyle. Na koniec znajdzie się w zbiorniku quadrcicolor.

Zawsze później będzie można wszystko przearanżować, bo skały specjalnie nie kleiłem.

Co do sumpa to nic nie jest podniesione.

Cyrkulacja - zobaczymy, wyjdzie w praniu, teraz najważniejsze było ruszyć do przodu, bo akwarium czekało na zalanie prawie rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.