Skocz do zawartości
hajtaler

Pytanie do elektryka

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję sprawdzić połączenie przewodu "0 bezpiecznego" żółto/zielonego w poszczególnych gniazdach. Może gdzieś nie ma dobrego styku.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj sprawdzałem gniazdko po gniazdku czy kabel gdzieś nie styka czy nie jest gdzieś przecięty i wszystko było ok , a dzisiaj juz nic nie sprawdzę bo mi probówka nie swieci na uziemieniu zgłupiałem jedyne co mi przychodzi do głowy ze może ktoś w innym pokoju cos podpiol wadliwego i przez to probówka świeciła

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli problem byłby w innym pokoju, to znaczy że żółto-zielony nie ma połączenia z ziemią i to jest niebezpieczna sytuacja, bo jeśli dochodzi do przebicia, to nie wywala korków, a wszystkie urządzenie podłączone do bolca uziemiającego otrzymują napięcie na swoje obudowy (w całym mieszkaniu).

Tak jak BAU napisał. Sprawdź, czy nie obluzowała się śruba na mocowaniu kabla żółto-zielonego, a jak już będziesz miał multimetr, to sprawdź, czy obudowa ma połączenie z uziemieniem.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak zrobię dzięki za pomoc póki co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli problem byłby w innym pokoju, to znaczy że żółto-zielony nie ma połączenia z ziemią i to jest niebezpieczna sytuacja, bo jeśli dochodzi do przebicia, to nie wywala korków, a wszystkie urządzenie podłączone do bolca uziemiającego otrzymują napięcie na swoje obudowy (w całym mieszkaniu).

Tak jak BAU napisał. Sprawdź, czy nie obluzowała się śruba na mocowaniu kabla żółto-zielonego, a jak już będziesz miał multimetr, to sprawdź, czy obudowa ma połączenie z uziemieniem.

Ok przyszedł multimetr mam nadzieje ze sie nada jak mam sprawdzić ta obudowę czy ma uziemienie , co mam wytknąć i gdzie i na co ustawić miernik post-8749-0-16131700-1463774036_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw albo czerwone pole z diodą, albo 200 ohm. Jesli jest styk to ohm pokaże 0, jesli styk jest kiepski, to będzie więcej niż zero. Jak ustawisz na diodę, to powinien być slyszalny dźwięk, czasem piszczka nie ma, to wtedy patrz na wskazania jak przy ohm. Aha. Dotykasz do jakiejś srubki, obudowy bez emalii i do bolca uziemienia. Jeszcze jedna sprawa, pomiędzy bolcem uziemienia a zerem nie powinno, a nawet nie może w Twojej instalacji byc zwarcia.

Eh, moze Ci zamieszałem. Inaczej. Powinno być zwarcie pomiędzy obudową i uziemieniem we wtyczce. Nie moze byc zwarcia pomiędzy zerem i uziemieniem w gniazdku.

Edytowane przez Arduan (wyświetl historię edycji)

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw albo czerwone pole z diodą, albo 200 ohm. Jesli jest styk to ohm pokaże 0, jesli styk jest kiepski, to będzie więcej niż zero. Jak ustawisz na diodę, to powinien być slyszalny dźwięk, czasem piszczka nie ma, to wtedy patrz na wskazania jak przy ohm. Aha. Dotykasz do jakiejś srubki, obudowy bez emalii i do bolca uziemienia. Jeszcze jedna sprawa, pomiędzy bolcem uziemienia a zerem nie powinno, a nawet nie może w Twojej instalacji byc zwarcia.

Eh, moze Ci zamieszałem. Inaczej. Powinno być zwarcie pomiędzy obudową i uziemieniem we wtyczce. Nie moze byc zwarcia pomiędzy zerem i uziemieniem w gniazdku.

moja lampa to czyste aluminium :) ustawiłem na diode i piszczy, czyli mam rozumieć ze jest dobrze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze. Tak ma byc. Teraz powinieneś sprawdzic, czy uziemienie w gniazdku jest dobrze podlączone. Uziemienia ze wszystkich gniazdek powinny byc podłączone do jednej listwy w skrzynce rozdzielczej. Najlepiej mozna to sprawdzic łącząc miernikiem uziemienia z rożnych gniazdek, jesli nie wiesz jak przewody idą. Alternatywnie, mozesz zewrzeć zero z uziemieniem. Jesli jest ok, to zadziała różnicówka. Mozna tez sprawdzic opór pomiędzy zerem a uziemieniem. Powinno byc w MOhm'ach. Jest teź sposob, ze mozna potraktowac uziemienie jako zero, czyli sprawdzic napięcie pomiędzy bolcem a L, fazą. Ale jak cos jest skitrane w instalacji to nie polecam, bo puscisz prąd po uziemieniu i bida będzie.

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.