Skocz do zawartości
endriu0

Akwarium / korale nie chcą zaskoczyć. Nie widać przyrostów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem. Bo po około pół roku funkcjonowania akwarium nie widać żadnych przyrostów :/

Wszystko staram się robić według przepisów z forum i teoretycznie wszystko jest w porządku ale jak to najczęściej bywa, teoria mija się z praktyką.

A więc od początku:

Akwarium 100x50x40h plus 80x35x40h

filtracja to DSB plus odpieniacz od Erniego

Światło 4x39W (przy wysokości 40cm wydaję się nie być mało, ale dokładam niedługo 30W ledów jeszcze)

Cyrkulacja to JVP 5000l/h plus obieg 3000l/h i dojdzie niedługo tunze 6015

sucha skała z Jadwigi Morskiej

żywy piach

Parametry

No3 i Po4 0

Mg 1340 - 1380

Ca 420 - 440

Kh 9. ( i końcówki nie pamiętam, ale niskie nie było nigdy)

Ryby:

scopas

anthas 3x

pteropogon 2x

błazenek 2x

doktorek

Karmione 2x dziennie po jednej kostce mrożonki plus algi nori i czas trochę suchego.

Korale:

Kilka miękkich jakieś zoa, sarco, ukwiały, do tego eupchillia i 2 montipory.

Karmione 2x w tyg 1-2 kostki drobnej mrożonki, ewentualnie zmiksowanych owoców morza (ale je odstawiłem ostatnio) plus codziennie 50ml fito

Sól od startu do tej pory to był AF ReefSalt ale ostatnio podmianę zrobiłem na nowej soli D-D H2Ocean.

Podmiany 25l co tydzień więc jakby odjąć skałę piach itd to wychodzi jakieś 10% objętości akwarium.

Nic dodatkowo do akwa nie leję. Na tle ze spienionego pcv cały czas mam dino i cyjano, które staram się co podmianę odsysać. Ale nie przenosi się na skałę i piach. Na skałach było po dojrzewaniu, zniknęło i zostało tylko na tle.

Chyba opisałem wszystko, jeśli nie proszę pisać.

I na moich koralach nie widać przyrostów :/. Słabo polipują, kolory jako takie są ale cały czas mi korale grymaszą i nie wiem co jest grane. Nie mam nic wymagającego. Nie wiem czy to pomoże, ale caustrea padła mi już drugi raz :/. Straciła tkankę, główki się pokurczyły. Najlepiej z moich korali wyglądają ukwiały i zoa.

Czy macie jakiś pomysł co może być nie tak? Karmić jeszcze więcej? Wyłączać odpieniacz na dzień? Może wywalić większość glonów z DSB? Lanie aminokwasów i witamin? Macie jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz odp:

No3 i Po4 0

Korale:

sorry ale lps i miekkasy lubia minimalny syf :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz odp:

No3 i Po4 0

Korale:

sorry ale lps i miekkasy lubia minimalny syf :)

Wiem ze lubia, dlatego staram sie cos podkarmiac. Mam tez 2 proste spsy i one tez nie maja przyrostow zadnych. Nie wiem co jest grane. Jak podniesc nutrienty? To jest glowne pytanie :)

Sorry za brak polkich znakow, ale po ostatniej aktualizacji windowsa po prostu mi je zabrali :p:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karmić ,karmić i jeszcze raz karmić ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak czesto i jak duzo? Czy kostka codziennie wieczorem, dwie? Co z odpieniaczem? Moze zdjac z niego kubek i niech tylko napowietrza wode?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karmienie to jedno, suplementacja mikroelementów to drugie. Przy rozbujanym refugium moim zdaniem konieczne jest lanie mikroelementów, inaczej nie da się uzyskać zadowalających czy choćby minimalnych przyrostow, szczególnie u lps-ów.

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla twoich korali za bardzo wyjałowiona woda.Karm nie tylko mrożonkami ale też suchym dla korali, do tego np zooplankton,aminokwasy (seachem ma fajne i niedrogie)

Odpieniacz na sucho.

Calustrea polipuje ci w nocy?. Jeżeli tak dokarm ją wtedy najlepiej dogębowo.

Jak to nie pomoże , to może trzeba dodawać no3.zobaczysz po np miesiącu czy coś sie zmieniło, DSB też wyciąga nutrienty.

Ja mam grubą warstwę piachu i tez tak miałem po4,no3 -0.Jak zwiększyłem karmienie to podbiłem po4, a no3 nadal było zero.

Musisz wyczuć system, bo walka z dino lub cyjano do przyjemnych nie nalezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aminokwasy i Pokarm dla korali w płynie od Saliferta + w proszku od ML - mają specjalny pod SPS i LPS tylko kupuj "nowy" z ulepszoną formułą - taki w czarnym pudełki z fioletowymi naklejkami i z napisem że nowa formuła - mają w e rybce teraz nawet chyba w jakiejś promocji - różnica między tym a starym jest taka że ten się idealnie rozpuszcza w wodzie - codziennie wieczorem na zmianę z Salifertem

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.