Skocz do zawartości
tomasz

Dozowanie wapnia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na anglojęzycznej stronie nano-reef tematem ostatnich dni jest dozowanie wapnia. I tu ciekawostka. Wielu ludzi w czasie przyrządzania wody wapiennej używa ... octu. Niby to logiczne gdyż ten zapobiega wytrąceniom (my go przecież stosujemy do mycia miksera).

Oczywiście nie są to duże ilości 100-125 ml na kilka litrów osmozy.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. http://kensreef.tripod.com/reef2.htm i w związku z n/n wątkiem kawałek tekstu z 'obsługi' tego akwa:

'...zbiornik jest uzupełniany wodą RO - codziennie około 2 ltr, rozmieszane z wodorotlenkiem wapna ( łyżka stołowa na 4 ltr) plus około łyżeczka do herbaty destylowanego białego octu. Woda jest wkapywana do sumpa z 4 ltr plastikowego pojemnika. Zwykle dodaję limewater do sumpa, kiedy jest nadal barwy mlecznej. Ostatnio, zacząłem dodawać sodę oczyszczoną /taką jak do pieczenia ciasta/ ale tylko w przypadku, kiedy zwiększa się alkaliczność...'

p.s. link jest do strony 'właściciela' jednak tekst został 'wzięty' z reefkeeping - zbiornik miesiąca... nie pamiętam którego :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam się, że nie zagłębiałem się w temat, poprzestając na lekturze tekstu w kawałku zamieszczonym wyżej :no moje zainteresowanie bliższe raczej jest reaktorowi wapna :)

najbardziej kompetentną byłaby opinia chemika - Qbab, może spróbujesz :)...

nie mniej tomasz słusznie zauważył - tak mi się wydaje - kwestię 'bufora octowego' w odniesieniu do wytrącania się wapna z roztworu CaOH2... na czym jednak to polega, nie mam bladego pojęcia :)

p.s. ocet + roztwór CaOH2 na korale na pewno nie ma negatywnego wpływu!!! wystarczy pooglądać www autora tych słów http://reefkeeping.com/issues/2003-05/totm/index.htm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to błąd. Ja spróbuję. Tak samo spróbowałem z wódką i roztworem Lugola. I jak zacząłem tak stosuję do dzis i sobie chwalę.(w zbiorniku rzecz jasna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba na dłuższą metę u ludzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lugola ? czy chodzi o stezony roztwor jodu ? - nie wiem, czy Lugola jest takim roztworem, ale stosuje ja 2 razy w tygodniu po kropelce i jest okey:D moze prosilbym tylko o krotkie wyjasnienie nt stosowania wodki, z czym to sie je?

Zbyszku - dostales ode mnie maila?

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomości na temat stosowania alkoholu znalazłem dawno temu na kilku anglojezycznych stronach. Takze na forum ci co co stosowali tą metodę "przez dłuższy czas" byli zadowoleni z rezultatów. Teraz temat przebrzmiał, ci co stosowali stosują, ci co zawsze słyszeli o wszystkim coś złego - nie stosują.

Świetny artykuł (tłumaczenie) można znaleźć o ile dobrze pamietam na stronie Jasia Fitasa, wiec zapraszam do lektury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Płyn Lugola to roztwór jodu, jodku potasu i wody. Można go zamówić w aptece z zaznaczeniem jednak aby nie dodano do niego gliceryny.

Stosuję go 1 kropla na 100 l wody tygodniowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie twierdzi że to wynalazek. Jednak w Polsce stosowany dość rzadko.

Co do alkoholu: http://www.cypnyk.republika.pl/wodaino3.htm

Mam tylko nadzieję że Janek wybaczy mi iż podpieram się wynikami Jego mrówczej pracy. Najwyżej następne pół litra pójdzie nie tylko do zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu glony wapienne maja sie rozwija po uzyciu plynu Lugola? one potrzebuja ponoc tylko wapn i magnez

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.korallenriff.de/alkoholmethode2.html na 'oryginalnej' stronie widać obrazki :no

myślę, że nie ma co się szarpać - i tak każdy wybierze sobie opcję dla siebie a jej praktykowanie pokaże co jest warta...

a tak w ogóle, to chętnie bym przeczytał Twoje Zbyszek tłumaczenie drugiej części artykułu Kruppas'a :) ludziska będą mogli po lekturze dwóch części wyrobić sobie w temacie jakieś zdanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam że nie o wódce ale Zbyszek nadmienił o jodzie :no

Mam gorącą prośbę. Gdzieś przeczytałem jak należy zrobić roztwór jodu ale zagubiłem ten tekst . To co mam to zakupione odczynniki :) Kupiłem: 30g KI (jodku potasu) czda oraz 10g I2 (jodu).czda zgodnie z tym tekstem którego już nie mam :). Wie ktoś może jak to zmieszać i jak podawać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku - napisalem Ci maila:D

Waldku - na natura.akwarium.morskie byl temat nt jodu i robienia roztworu, na pewno znajdziesz tam sposob robienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytat z natura.morskie:

'... płyn Lugola to 3% roztwór jodu i jodku potasu na który składa się z 2 cz. jodku potasowego, 1cz. jodu i 97 części wody...'

tak zostało mi odpisane na zapytanie o płyn Lugola. ale zastanawiam się czy jeśli udział jodku potasu i jodu w całym roztworze się zwiększy, to to już nie będzie płyn Lugola ?! 'coś' mi mówi, że będzie, tylko bardziej skoncentrowana jego forma... - panowie chemicy proszeni do tablicy :no

jod rozpuszcza się w roztworze jodku potasu - rozpuść KJ w wodzie RO a później dodaj J.

może ktoś wie jakie stężenie ma firmowy płyn Lugola Kenta, który jest ponoć bardzo stężonym roztworem - podobnie jak jego cena :con - łatwo wtedy będzie z dawkowaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze rybki nie zdechly tylko znalazly sie moim ulubionym stanie - zamroczenia alkoholowego, zwanego potocznie urwanym filmem :no

a powaznie: w Polsce brak podloza jest tak popularny, ze dodawanie wodki nie jest tak grozne jak przy DSB lub podlozu z piasku (czyli ja nie bede dodawal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldku - ja dozuje 1 kropelke tygodniowo na 70 litrow, Tomek dozuje 1 na 100 litrow, zatem skorzystaj z doswiadczen i zacznij od tego samego (ze wskazaniem na sposob Tomka-o wiele wieksze doswiadczenie), kup test na jodyne i dostosuj dawki do Twojego zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku - raczej nie bede dozowal wodki (choc kto wie, kto wie) oto dlaczego:

1. mam okolo 5-6 cm piasku, wiec ryzykowal nie bede

2 nie mam problemow z glonami, wiec niech zostanie jak jest

3. wole dozowac wodke do tzw otworu gebowego, dla mnie alkohol jest naturalny, dla ryb nie, no i moze wola winko lub whiskey? :)

PS dostales maila? bo nic mi nie przyszlo na poczte :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zbychu moje poprzednie akwarium mozesz zobaczyć w akwariach klubowiczów. Nazywam sie Tomek Rusiniak. Ten zbiornik był prowadzony na wódce (ok.1ml dziennie) przez 10 miesięcy. Na początku na próbę, potem natomiast zmieniłem zdanie które tam wygłaszam (max koralowców, min ryb) - zakochałem się po prostu w pokolcach i obsada niebezpiecznie wzrosła. Filtrację stanowiła wyłącznie skała - wszystko inne wkońcu wyrzuciłem - oraz te mikroskopijne dawki alkoholu. Zbiornik przed zdemontowaniem wygladał jeszcze pełniej - chociaż obsada koralowców już sie nie zwiększyła.

Przeniosłem całe życie do 800 l. Mam trochę za mało żywej skały - jakieś 160kg, dokładam pomału. Koralowce takze jakoś zniknęły w duzym tanku. Ale pomału zwiększam obsadę.

Ryby: 7 pokolców, 5 chromisów, 2 błazny, garbik, babka, 3 antiasy.

W planach: 2 następne pokolce, 5 antiasów.

Zbiornika ma 5 miesięcy i jeszcze nie robi takiego wrazenia jakie bym chciał, więc z foto jeszcze się wstrzymam. Ale mam nadzieje ze niedługo.

Za filtrację odpowiada tylko żywa skała - biobale i zwir juz wywaliłem oraz 3ml alkoholu dziennie. To znowu mikroskopijna dawka jak na tą objętość zbiornika.

Uważam ze jest to metoda znacznie bezpieczniejsza niż wszelkie filtry ociekowe i zraszane - oczywiscie jak wszystko inne stosowana rozsądnie.

Nie widzę takze powodu dla którego miałbym odmawiać sobie przyjemności hodowania oprócz ulubionych koralowców także wielu ryb które bardzo mi się podobają - i nie muszę mieć kilka tysięcy litrów wody w obiegu, kilku ton skały lub filtra w osobnym pomieszczeniu. To może tyle o sobie.. i może jeszcze to ... urodziłem sie w Małkini, w lipcu, w drugiej połowie lipca ...

To Zbysiu może tak jakieś foto życia w Twoim zbiorniku? nie musi być obecny, może chociaż poprzedni lub z poprzedniego życia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale naskrobałem, długo, nudnie i do d*py. Może byśmy urządzili jakiś zjazd i obgadali tą wódkę dokładniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek-ciesze sie, ze znalazlem kogos o podobnych pogladach do moich (tzn ryby ryby i ryby, a potem koralowce), zawsze podziwiam ludzi z ogromnym doswiadczeniem, ale rzeczywiscie twoj post byl taki jak oceniles i lepiej usiasc przy wodce i te wodke obgadac na jakims zlocie:D widac przez Twoje wypowiedzi ogromna pasje, ale i duzo poczucia wyzszosci i niepotrzebnej dumy (To Zbysiu może tak jakieś foto życia w Twoim zbiorniku? nie musi być obecny, może chociaż poprzedni lub z poprzedniego życia...), az przestraszylem sie zadawac kolejne pytania :no mam nadzieje, ze dobrze mnie zrozumiales, bo nigdy bym nie chcial abys poczul sie urazony lub dotkniety w jakis sposob

i Twoj Tomku i Zbyszka tanki robia ogromne wrazenie, oba sa wspaniale, choc prowadzone wg innych metod i wyznawcow innych zasad:D wspaniale byloby miec kiedys cos podobnego do Waszych tankow i wspaniale jest korzystac z Waszych doswiadczen na tym forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cha, cha, cha uśmiałem sie - z siebie oczywiście. Owszem z mojego tonu wychodzi wtórne buractwo. Ale cóż, widocznie nie potrafie w odpowiedni sposób przelać na monitor tego co chcę powiedzieć. Kto mnie zna - zna totalnego olewusa i luzaka, fana whisky, motocykli, angielskiego humoru i morza czerwonego.

Jednak bedąc czegoś pewnym po prostu bronię swego stanowiska. Mojej wiedzy daleko do wiedzy kilku innych osób które tu się udzielają, jednak mam tą satysfakcję, że do tego doszedłem praktycznie sam - tak stając z boku i przeglądajac na chłodno informacje i nowości dochodzące z akwarystycznego - morskiego świata mozna by dojść bowiem do wniosku że to wszystko jest tak naprawdę nie możliwe i trzeba mieć zdrowo nasrane zeby się na to porywać. Widocznie mam nasrane. Jeśli kogoś uraziłem - przepraszam. A jeśli to nie wystarczy niech mnie wezwie do walki na ubitym śniegu - śniegu nie ma? Ja wygrałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem Zbysiu widziałem! Fajny zbiornik - aż się wierzyć nie chce ze bez wódki prowadzony! (żartuje chłopie oczywiście)

Co do Twojego pytania odnośnie pochodzenia alkoholu, to zacząłem ostatnio przepuszczać denaturat przez podpaskę aby obnizyć trochę koszty.

Pozdrawiam i bez urazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.