Kamil M Zgłoś Napisano 30 Maja 2016 Witam, mam pytanie czy używacie na stałe w swoich zbiornikach lamp UV? Jeżeli tak to czy ma to wpływ na bakterie które dozujemy do akwariów W trzech słowach mam akwarium od 2 lat, ostatnio zrobiłem przekładkę na Real Reef Rock i przy okazji oddałem 80% obsady zbiornika. Wydałem większość ryb z toni min. spore stado Antiasów oraz zrobiłem sporo miejsca do pływania. Niestety był to chyba spory stres dla starego Hepatusa i kilku pozostałych rybek bo ciagle mam problem z ospą. Kilka nowych ryb, które dopuściłem też mocno wysypało. Staram się nie stosować chemii a po jakimś naturalnym specyfiku poleciła mi catalaphilia i lekko monti więc zastanawiam się nad podpięciem lampy UV. Zakładam, że usunę w ten sposób pasożyty i glony tylko co z bakteriami? Robię raz w tygodniu podmiany na Fauna Marin Pro i leję Biogro + na stałe Ballinga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil M Zgłoś Napisano 31 Maja 2016 Podbijam. Jest szansa na odpowiedź? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evoker Zgłoś Napisano 31 Maja 2016 Uv wybije wszystkie bakterie z wody i te dobre i te niefajne. Te zyjace na skale i na innych powierzchniach przeżyją , ponieważ nie dostaną się pod światło Cytuj 100x60x50 Full OW +sump 100L / / Giesemann Matrix II - 8x 39W // Twistman 200 EXT V2// RW-15 - 1 // Tunze 6045 - 2 // Siporax 6 L // Skała Real Reef Rock - 20 kg // i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil M Zgłoś Napisano 31 Maja 2016 czyli leczniczo tak a na stałe nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@weł Zgłoś Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) czyli leczniczo tak a na stałe nie? jak dla mnie to wyrzucenie pieniędzy,miałem uv dopóki nie spaliły sie lampy w niej wywaliłem 500zł szkoda sensu no chyba że baniak sterylny bez piachu,skały tylko kwarantanna,inaczej to wyjałowienie wody.następny gadżet,bynajmniej kiedyś,niepotrzebny ale dla gadżeciaży wypada go mieć ; 0 Edytowane 31 Maja 2016 przez p@weł (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil M Zgłoś Napisano 31 Maja 2016 jak dla mnie to wyrzucenie pieniędzy,miałem uv dopóki nie spaliły sie lampy w niej wywaliłem 500zł szkoda sensu no chyba że baniak sterylny bez piachu,skały tylko kwarantanna,inaczej to wyjałowienie wody.następny gadżet,bynajmniej kiedyś,niepotrzebny ale wypada go mieć. nie mam lampy od 2 lat i jakos żyję. Myslałem, że wybiję zarazę i schowam do pudła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach