bakuba Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 Dzień dobry. Czy zdarzyło wam się kiedyś przedobrzyć ze światłem? Przez parę dni świeciło mi nad konikarium drugie światło(na co dzień używam go tylko przy karmieniu). I zmarniała ksenia pulsująca, rhodactisy i sinularia, a rurówka wapienna aż jeden pióropusz zgubiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 ... oczywiście że prześwietlenie ledem jest możliwe. pK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bakuba Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 Czyli ile wat na litr przy wysokości 50cm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 nie da się "ot tak" przeliczyć ledów ile wat na litr zależy : jakie ledy i od ich koloru (różne kolory mają różną ilość lumenów) soczewek (czy są i jakie) np. same białe (120 lm) 10-12 000k z soczewkami 25' prawdopodobnie poparzysz korale już przy 0,2 W/l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bakuba Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 Mam 7 białych 20 000k i 3 niebieskie 450lm. Jak to łatwo o gafę w morskim... Najbardziej xenia ucierpiała, jakby ją rozpuściło.. A przepraszam, praca odpieniacza także ma związek z ilością światła? Wiem. Skoro padło trochę xeni, to woda była brudniejsza, i bardziej pieniło, ale tam kilka godzin temu(nim zgasiłem światło, piana aż pokrywkę unosiła, teraz nawet do kubka nie dociera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 przeważnie przyjmuje się stosunek 1 biała:3 niebieskie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bakuba Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 To spora gafa z mojej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 20 000k to już prawie niebieskie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bakuba Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2016 Kiedyś gdzieś wyczytałem(mając jeszcze świetlówki), że białe mają 20 000, aktyniczne 10 000 i ma w sumie wyjść około 14 000. Albo coś sobie wymyśliłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2016 Bakuba chyba odwrotnie Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach