Skocz do zawartości
Engell1

jaki wężyk do aut. dolewki, silikonowy wysadziło

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kolejny problem właśnie się pojawił. Podłączałem podmianę wody pod ARM i coś nie wyszło, ciśnienie z osmozy "wysadziło" wężyk silikonowy tzn. zsunął się z wentyla

W tej chwili mam takie podłączenie :

1. biały wężyk odchodzi z osmozy
  2. potem mam wentyl ( zdjęcie ) i z drugiej strony mam wężyk silikonowy bo do akwa jest jakieś 12m
  3. teraz jak coś nie poszło z zaworem elektromagnetycznym ciśnienie zsunęło wężyk silikonowy i woda wylądowała na podłodze

Jak wy macie podłączone wasze osomozy, przy pomocy wężyka RO ( tego białego dość sztywnego) ?

Ja pamiętam, że w poprzednim akwarium miałem silikonowy i nie kapuje co teraz mi nie gra - tak na marginesie to osmoza też mi się zablokowałą ?? puszczam wodę a osmoza ani drgnie ( mam Puratek 100 )

post-9596-0-43710500-1465664623_thumb.jpg

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja u siebie mam z 4-5m tego białego sztywnego

może silikonowy się zagiął (miałem tak z wężami od pompy dozującej - wąż zaczął mi spadać, podłączałem i znów - kazało się że jest zagięty) i dlatego wysadziło ciśnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tak na marginesie .. to chyba silikonowe nie bardzo się nadają na dłuższe odległości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, spróbuje ten wezyk silikonowy tymi trytykami przymocować a jak nie to kupie 12m wezyka RO

Tak na marginesie to przepływ wody przez zawór elektromagnetyczny działa w obie strony ? Tzn nie jest tak, ze tylko z jednej strony woda wpływa a z drugiej wypływa ? Mi to wysadziło bo chyba zawór sie nie otworzył ???

Sent from my iPhone using Tapatalk

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie potrzeba RO wystarczy zwykły od powietrza - nie silikon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jeszcze jedna sprawa .... W którym miejscu macie zawór elektromagnetyczny ?! Ja w tej chwili mam przy akwarium tj. Podpięty pod ARM i krótko przed wpływem wody RO do sumpa czyli osmoza cały czas bedzie wywierać ciśnienie na cała instalacje ?? Tego sie wlasnie boje. Czy nie powinienem przypadkiem podłączyć zaworu zaraz po podłączeniu kranówki i przed osmoza i podłączyć pod timer??? Tylko wtedy jakie zadanie bedzie robił ARM z czujnikiem poziomu wody ?

Edytowane przez Engell1 (wyświetl historię edycji)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam elektrozawór zaraz za odejściem z instalacji - nie wiem na ile szkodzi to osmozie jak jest cały czas pod ciśnieniem, ale pewnie na dobre jej to nie wychodzi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym wy mówicie ? Zastanówcie się. Jakim cudem macie osmoze pod ciśnieniem ? Przecież to układ otwarty. Obwód które obmywa membranę jest zakończony dlawikiem. Ale cały czas otwarty. Nawet zamykając wylot z osmozy woda będzie cały czas lecieć za dlawikiem. Zawór elektryczny jest zawsze na wejściu systemu filtrów. Ja u siebie mam jeszcze jeden na wylocie za dlawikiem żeby membrana zawsze mokra była.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, ja juz wiem ci zrobię ... Bede miał dwa elektrozawory. Jeden przed osmoza podłączony pod programator i powiedzmy włączany tylko na 2-3 godziny a drugi podłączony pod ARM i spławik i bedzie sie uruchamiał tylko jak poziom wody spadnie ... Wymieniam tez wężyk na ten od RO bo przestałem wierzyć ze silikonowy sie sprawdzi . Pozdr

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie powinno być tak że na wyjściu jest elektrozawor a na wejściu do osmozy zawór czterodrozny??

Tapnięte mobilnie

Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg

156005748a1c0dfed1d13c2debaa7203u1054a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie jest rozwiązanie z zaworem czterodrożnym którego zadaniem jest odłączenie dopływu wody do membrany po zamknięciu poboru wody RO. Niestety u mnie ono się nie sprawdziło. Zawory po 3 miesiącach delikatnie dopuszczały samoczynnie wodę co powodowało ciągłe kapanie z dławika na wyjściu. Prawdopodobnie przyczyną było zabrudzenie lub kiepska jakość zaworów, więc odpuściłem taki układ. Dodatkowo nie rozwiązuje to problemu osuszania membrany gdy spływ do kanalizy jest poniżej punktu montażu systemu filtrów. Woda grawitacyjnie spływa z filtra RO. Widać to kiedy przeźroczysta obudowa prefiltra 5um jest co jakiś czas do połowy pusta. Tak samo pusta jest obudowa membrany co jej bardzo szkodzi (wysuszenie). Dlatego jedynym rozwiązaniem dla mnie było zastosowanie 2 zaworów: na wejściu systemu filtrów i na wyjściu z dławika. Gwarantuje to stałą obecność wody w filtrach.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, ostatnie pytanko do wężyka, rozumiem, że PCV 4/6mm do powietrza nada się jako wężyk od RODI do sumpa ?

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego kolego nie kupisz dedykowanych wężyki do RO ? Po pierwsze są obojętne dla wody a po drugie są dopasowane do szybkozlaczek. Nie cieknie i nie wyskoczy pod ciśnieniem. Koszt niewielki.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.