Kris81 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2016 Minęło 8 tyg od zalania , zastanawiam się kiedy zacząć podmiany , patrząc na pomiary wstecz widzę ,że wyniki Kh ,Ca ,Mg co tydzień maleją obecnie Ca - 380 spadek o 40 Mg -1280 spadek o 40 Kh- 7 spadek 0 1,9 No3 mam kolor miedzy 10-25 Po4 - 0,02 tydzien temu było 0,01 ale zacząłem więcej karmić i to chyba podniosło A o podmiance sie zastanawiam bo jakoś korale inaczej wyglądają euphylia sie podzieliła z 4 główek zrobiło się 6 ,widać gołym okiem że urosła ,a teraz jakoś nie pompuje sie jak przedtem zoa też jakoś kwiatki mniej rozwija sarco ma dłuższe polipy niż na początku caulastrea rozwinęła parę główek dziś zrobiłem pomiary i mi sie wydaje że konsumują pierwiastki , albo się mylę? zacząć podmiany? Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2016 Minęło 8 tyg od zalania , zastanawiam się kiedy zacząć podmiany , patrząc na pomiary wstecz widzę ,że wyniki Kh ,Ca ,Mg co tydzień maleją obecnie Ca - 380 spadek o 40 Mg -1280 spadek o 40 Kh- 7 spadek 0 1,9 No3 mam kolor miedzy 10-25 Po4 - 0,02 tydzien temu było 0,01 ale zacząłem więcej karmić i to chyba podniosło A o podmiance sie zastanawiam bo jakoś korale inaczej wyglądają euphylia sie podzieliła z 4 główek zrobiło się 6 ,widać gołym okiem że urosła ,a teraz jakoś nie pompuje sie jak przedtem zoa też jakoś kwiatki mniej rozwija sarco ma dłuższe polipy niż na początku caulastrea rozwinęła parę główek dziś zrobiłem pomiary i mi sie wydaje że konsumują pierwiastki , albo się mylę? zacząć podmiany? Skoro są już korale i w testach wychodzą spadki poszczególnych parametrów to tak, robić podmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2016 Zrobiłem pierwszą podmiane, 25 l, myślę żeby podmieniac co tydzień 25 litrów, Co będzie lepsze co tydzień 25l, czy co dwa po 50 l? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amphiprion Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2016 Lepiej częściej a mniej Cytuj Kostka 60x60x60, RRR, Kessil, miękkie i lps http://nano-reef.pl/topic/85742-pod-olsztynska-kostka-60x60x60-na-rrr-i-dsb-refugium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2016 Wiesz trochę szybko masz te korale. 2 miesiące - baniak 500 l ? U mnie dojrzało po 1,5 roku /miałem dopiero stabilne wszystkie parametry/ , raczej widziałbym ekipę czyszczaca , jakieś ślimaczki itp. Ale skoro już masz to pilnuj. Orientacyjnie ja zmieniam 20 l co 7-10 dni + Baling . U ciebie pewnie co 2 tyg wystrczy . Oczywiście lepiej częściej niż rzadziej. I ty przy tym litrażu wejdziesz w końcu w Balinga więc już pompę powoli kombinuj bo wydatek jest spory. a nie unikniesz za 6-12 miesięcy. same podmiany przy zwiększonej obsadzie nie wystarczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2016 Wiem że wcześnie, za sprawą "dobrych duszyczek" dziś już wiem że akwarystyka morska nastawiona jest na sprzedaż, nic się nie liczy tylko obrót, wcisnąć nowemu ile się da a resztę pi......ić. Mam ok 540 l w obiegu, na soli AF, jedno co mnie wkurza to ciągle wracające okrzemki, nachwila spokój i znowu. Nad pompami już myślę, te za aqua trendu są coś warte, albo obrać innego producenta? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Ja mam Auatrend Doser One Evolution bardzo sobie chwalę- dokupiłem nawet w zastepczej obudowe u nich jeszcze jedną pompę do octu, którą steruje ta podstawaowa /jest 6 kanałowa/. Bardzo sobie chwalę. ale spokojnie do Ballinga masz jeszcze daleko. . Nic się nie denerwuj i nie szalej , musi dojrzeć. w tym czasie parametry będa sie chwiały, okrzemki rosły , glony długie jak włosy , aż wszystko zaskoczy samo. lej bakterie, regularne podmiany nie za często i nie za dużo możejsz nawet co 2 tyg. Sprawdzaj parametry - jak coś ci padnie z korali, kupisz drugie...... Morskie samo rośnie. Bez paniki. Jak pisąłem mi zaskoczyło przy 480 l po 1,5 roku. Ale życie wprowadziłęm po 0,5 roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Z tym za wcześnie, za późno to ja bym tak nie demonizował, to dość złożony proces, jeśli się go zrozumie to jest łatwiej. Czekanie półtorej roku na zasiedlenie baniaka to moim zdaniem strata czasu, kasy, prądu i nerwów, niczym nie uzasadniona. Pusty baniak nie dojrzeje, albo dojrzewanie będzie się ciągnęło w nieskończoność. Należy pamiętać że nie ma lepszej wody niż świeża, dobra solanka na dobrej soli, nie zawiera zawyżonych poziomów amoniaku, związków azotu i fosforu, a zawiera w odpowiedniej ilości wszystkie makro i mikroelementy. Ciężko jest taką wodę osiągnąć w zbiorniku działającym załóżmy pół roku. Dlatego właśnie czasem duże podmiany "prostują" długo działające zbiorniki, kiedy dzieje się coś złego a nie do końca wiemy co. Więc, no każdy robi jak uważa, sens naszych działań rozumiemy po kilku latach. Ja uważam że długie czekanie na niewiadomo co to strata czasu, z rybami oczywiście należy czekać i wsiedlać z głową, ale z koralami - tu bym nie demonnizował. Każdy jednak może mieć swoje zdanie na tan temat Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 No z koralami to było tak,panie musisz coś wsadzić żeby cykl azotowy ruszył, to wsadziłem A sprawa ciągle wracających okrzemek, coraz bardziej zaczynam obwiniać sól, może komuś się naraże ;)ale temat soli AF był już poruszany i coś mi się zdaje że nie na darmo. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Ja po około 3 tygodniach dałem pierwsze korale i jedyne co zauważyłem to przyrosty od tamtego czasu. A żeby było śmieszniej niczego nie kontrolowałem zero testów jak robisz z głową to nie masz problemów. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Uważasz kolego że nie robienie testów to robienie z głową? To chyba się prosisz o kłopoty. Dopóki dzban wodę nosił... I jak to zrozumiesz to może buyc za późno . Pozdrawiam. Co do półtorej roku dojrzewania , to stwierdziłem fakt osiągnięcia stabilizacji mojego baniaka. Korale i ryby miałem duzo wcześniej oczywiście. Cykl w baniakiu zamyka się z życiem. Oczywiście. Chodziło mi o to aby nie odrazu wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 A jak podchodzić do lania bakterii, odpoczutku leje microbele lift, ale napocztku kupiłem AF pro bio s i pozywka dla nich, tak jakoś, dokładnie nazwy nie pamiętam, I jak sprawa mieszania bakterii, odradzono mi to napocztku i nie mieszalem, ale niewiem czy nie zacząć. Miesza ktoś? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hastoff Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 Witam parafianina ;-) też lałem ML na początku - niektórzy twierdzą że zwalcza cyjano. Korale (miękasy, zoa) miałem po miesiącu (start na żywej skale z działającego akwa + żywa woda na soli Kent) I co? I były plagi, skoki parametrów, część korali poszła. Naczytałem się o soli Blue Treasure (że dobra) i o tym, że nie robienie podmian to proszenie się o kłopoty - no to kupiłem sól i kolejną butlę Special blend. Chyba trafiła się trefna partia soli bo po każdej podmianie było gorzej (głównie dino). Postanowiłem zacząć testować sole (co mam do stracenia) i kupiłem u Witka w Wodzisławiu biedną sól Crystal Sea Marinemix (na kg)- i o dziwo plagi zaczęły schodzić - glony ze skały zeszły, zniknęło dino pojawiły się algi wapienne. Ktoś powie, że plagi to wina akwarysty a sól to tylko baza... Słyszy się opinie, że zbyt bogata sól powoduje plagi - nie wiem ale u mnie po zmianie z Crystal Sea na Red Sea Coral Pro (omyłkowo wysłana zamiast Red Sea niebieskiej) nie pojawiły się plagi a wszystko (korale)bardziej zaczęło się pompować. Algi wapienne coraz szybciej porastają. Może dopiero teraz pojawiła się stabilizacja po długim (3 lata) dojrzewaniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 Witam Nareszcie jakiś sąsiad się trafił U mnie glony włoskowate popuściły , teraz taki meszek na skałach wylazł i ciągle okrzemki chociaż nie wiem czy już nie zaczyna się cyjano, miejscami pojawiają się takie plamki microbele leje już druga flachę ,a mam z aquaforestu i myślę czyby na zmianę nie lać Sam nie wiem czy nie przejść na inna sól , po podmianie w sobote ,korale dalej jakieś marne ,tylko sarco wywaliło To jaka teraz sól używasz ,bo za bardzo nie wiem ? Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 Podstawa to dobra sol, jak sie odpala na gownianej soli ta sa potem klopoty. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2016 Piotr to twoim zadaniem która jest dobra? To co dla ciebie jest dobre dla innego będzie gowniane Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evoker Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2016 Posmakuj co za gadanie...okrzemki przez sól ? A może słaba jakość wody użyta na starcie a teraz do podmian.Znam baniak na af i nie ma tam okrzemek. Cytuj 100x60x50 Full OW +sump 100L / / Giesemann Matrix II - 8x 39W // Twistman 200 EXT V2// RW-15 - 1 // Tunze 6045 - 2 // Siporax 6 L // Skała Real Reef Rock - 20 kg // i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2016 Jeśliby bijesz do mnie to woda po ro di była i jest 000, Jak słyszę takie gadanie to mnie zalewa, trzeba pamiętać że każde akwarium jest inne Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evoker Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2016 Myślisz ,że jest tak fajnie ,że ktoś napisze jaka sól jest dobra ...każdy napisze to czego używa.Piszesz ,że Okrzemki cyklicznie wracają więc raczej to nie sól a coś co od czasu do czasu na to wpływa ... Cytuj 100x60x50 Full OW +sump 100L / / Giesemann Matrix II - 8x 39W // Twistman 200 EXT V2// RW-15 - 1 // Tunze 6045 - 2 // Siporax 6 L // Skała Real Reef Rock - 20 kg // i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hastoff Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2016 Możesz zbadać wodę po RODI na obecność krzemianów. Woda ze studni czy wodociągowa? A co Ci szkodzi kupić 2 kg na przykład IO, i spróbować czy pojawią się okrzemki po podmianie? 2 miesiące to nadal dojrzewające akwarium. Podmiany robisz, żeby usunąć toksyny z wody i wyrównać parametry - ile masz życia, które zanieczyszcza te pół tony wody? ile koralowców twardych, które wyciągają makro i mikro z wody? Co z zasoleniem? może zmieniło się zasolenie od ostatniego pomiaru i zmieniło się też Ca, Mg, kh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2016 Z tym za wcześnie, za późno to ja bym tak nie demonizował, to dość złożony proces, jeśli się go zrozumie to jest łatwiej. Czekanie półtorej roku na zasiedlenie baniaka to moim zdaniem strata czasu, kasy, prądu i nerwów, niczym nie uzasadniona. Pusty baniak nie dojrzeje, albo dojrzewanie będzie się ciągnęło w nieskończoność. Należy pamiętać że nie ma lepszej wody niż świeża, dobra solanka na dobrej soli, nie zawiera zawyżonych poziomów amoniaku, związków azotu i fosforu, a zawiera w odpowiedniej ilości wszystkie makro i mikroelementy. Ciężko jest taką wodę osiągnąć w zbiorniku działającym załóżmy pół roku. Dlatego właśnie czasem duże podmiany "prostują" długo działające zbiorniki, kiedy dzieje się coś złego a nie do końca wiemy co. Więc, no każdy robi jak uważa, sens naszych działań rozumiemy po kilku latach. Ja uważam że długie czekanie na niewiadomo co to strata czasu, z rybami oczywiście należy czekać i wsiedlać z głową, ale z koralami - tu bym nie demonnizował. Każdy jednak może mieć swoje zdanie na tan temat Seb, jak polecasz prostować zbiornik? Jednorazowa podmiana np. 50% czy codziennie 10% przez kilka dni? Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2016 nie , ja nie czekam na konkretna odpowiedz ,ze taką albo inną sól mam stosować , skończę ta która mam a potem sie zobaczy , o parametrach wspominałem ,że spadają i czy zacząć podmiany i to tyle , o okrzemkach wspomniałem bo raz są i raz ich niema ,by zapytać czy to normalne przy dojrzewaniu zasolenie cały czas na tym samym poziomie 35ppt na refraktometrze , obsada od 3 tygodni stała krewetki,slimaki , salarias , pteropogony dwa (jeden do oddania jak złapie,za free go oddam ) dwa błazenki, sarco,caulastrea, euphylia,zoa zrobiłem wczoraj drugą podmianę 30l i zobaczę co sie poprawi w baniaku tak na marginesie jak złapać pteropogona ? karmie do butelki i nic , czeka aż coś z niej wypłynie , krewetki , ślimaki wchodzą a ten dziad nic Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2016 zrobiłem dziś pomiary , po dwóch podmianach ciągle jest spadek ca,mg,kh no3- 0 po4 -0 kh - 6,7 Ca- 370 Mg -1220 ph - 7,5 sam już nie wiem co jest grane , coś konsumuje składniki , chyba sarco bo rośnie , jakoś szybko te spadki następują , trza się już za pompami rozglądać do bailinga Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hastoff Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2016 (edytowane) A ile ma świeża solanka? mierzyłeś? ph niskawe... sprawdz AF http://reefhub.pl/test-soli-drugie-starcie/ i wez poprawke na precyzje domowych testow Edytowane 19 Czerwca 2016 przez hastoff (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2016 świeżej solanki nie mierzyłem ph będzie 7,5 -8 ten kolor wychodzi jakiś nie do porównania , muszę zakupić elektroniczny miernik bo testy mnie już wkurzają Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach