Lukas_G Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2016 Cześć. Dzisiaj rano miałem niemiłą niespodziankę, otóż zablokował się jeden z pływaków na automatycznej dolewce Tunze i na szczęście do przelania się wody z sumpa zabrało 2mm Pomyślałem sobie nad zabezpieczeniem zabezpieczenia Doszedłem do wniosku że mając Profiluxa 3 TeX mogę ustawić sobie go tak, że gdy spadnie zasolenie z poziomu 1,026 na 1,025 wyłączy mi gniazdo w tym przypadku nr 4 (do którego podpięta jest dolewka z elektrozaworem). Niestety jakoś mi to w praktyce nie wychodzi. W zakładce System\switch chanels and outlets wybrałem switch chanel 4 we właściwościach w sekcji Function wybrałem Conduct. i Decrease a w switch behaviour zaznaczyłem invert. Czy coś jeszcze muszę zrobić oprócz oczywiście ustawienie normalnego zasolenia i histerezy ? PS Jak to jest że w Profiluxie jak wyświetla zasolenie w jednostkach kg/l to jest 1.025 a w mS 53,8 gdzie we wszystkich tabelach i kalkulatorach 53,8 to 1,0266 a 1,025 to 50,5. Jakiś inny przelicznik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukas_G Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 Nikt nic ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 a nie prościej dokupić drugi pływak do dolewki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 Ustaw sobie w profiluxie maksymalny czas dolewania wody po którym dolewka się wyłączy. To jest zabezpieczenie na wypadek awarii czujnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 @Lukas, dwie rzeczy. Profilux oprócz konwersji mS na PSU czy ciężar, dodatkowo "patrzy" na temperaturę i stąd różnice w wartościach wyświetlanych, bo zależności nie do końca są liniowe. Jeśli chodzi o Twój sposób zabezpieczenia, to małe ale... Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie elektroda po kalibracji pokazuje dobrze przez max miesiąc, pytanie jeszcze co znaczy dobrze... Niestety zwłaszcza ta elektroda, no i RedOx mają tendencję do stopniowego "fałszowania" wskazań, z powodu "zarastania" filmem bakteryjnym i innym badziewiem. U mnie np. dzikie rurówki upodobały sobie elektrodę zasolenia i zasolenie mierzone stopniowo spada. Może okazać się, że po tygodniu dolewka się nie włączy. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukas_G Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2016 Krzysztof0805 fajny pomysł ale jak to zrobić ? Nie bardzo wiedzę jak to zaprogramować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2016 Krzysztof0805 fajny pomysł ale jak to zrobić ? Nie bardzo wiedzę jak to zaprogramować. Podaj mi swój tel na priv. Jutro dokładnie sprawdzę i Tobie oddzwonię. Ale wchodząc w ustawienia tam gdzie jest poziom wody, czujniki, błędy itp. jest opcja ustawienia max czasu działania dolewki. Ja mam ustawione i wyliczone tak, że dolewka może dalej działać mimo uszkodzonego czujnika 1h. Podnosi mi to poziom wody w sampie o ok. 1cm. Później się rozłacza i po wymianie, wyczyszczeniu czujnika musisz w opcji ptaszkiem zaznaczyć kasuj błędy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2016 Witam, macie może instrukcję po polsku do Profiluxa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukas_G Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2016 Sam chciałbym taką dostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach