Perla1313 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Witam. Mam wielki problem z Dino ponad 3 miesiace chcialbym sie dowiedzieć gdzie popełniam blad. Skala wyglada bardzo brazowa i zaczyna dotykać do korali. Mam akw około 6 lat i tak naprawdę nigdy nie byłem zadowolony z czystość na tylnej szybie i skale. Nigdy nie miał ze wapienne algea rosną na tylnej szybie tylko wszystko oprócz ich. Prosze o pomoc podam wszystkie info jakie bedzie trzeba. 4 zdjęcie było 6mie wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Podaj parametry wody. Lejesz suplementację ? Brak alg wapiennych sugeruje niskie poziomy MG i KH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Kolorem to chyba bardziej cyjano przypomina Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Podaj parametry wody. Lejesz suplementację ? Brak alg wapiennych sugeruje niskie poziomy MG i KH. Wit am. Wczorajsze testy KH 7.8 CA 400 MG 1440 PO4 0.02 NO3 2 K400 SG 1.026 PPT 35 Jestem na fauna marine baillingu Algae wapienne mam Daly sump Chodzilo mi ze na tylnej szybie zamiast wapiennych to zawsze ze jakie inne rosna nitkowe itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Masz date ważności testów?Ja bym sprawdził, czy test na magnez jest OK. Przy takim poziomie algi wapienne powinny być bardzo zadowolone. Ja właśnie kupiłem nowy test RS i miałem w stosunku do starego 10krotne przekłamanie na NO3 i KH zanizone o 3*. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 Masz date ważności testów?Ja bym sprawdził, czy test na magnez jest OK. Przy takim poziomie algi wapienne powinny być bardzo zadowolone. Ja właśnie kupiłem nowy test RS i miałem w stosunku do starego 10krotne przekłamanie na NO3 i KH zanizone o 3*. Data waznosc 04/2019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 to jest cyjano a nie dino jak dla mnie wiec może walczysz nie z tym co myślisz i dlatego brak efektów Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2016 to jest cyjano a nie dino jak dla mnie wiec może walczysz nie z tym co myślisz i dlatego brak efektów Bylem na 100% penny ze to Dino bo ani razu nie mam nic na piasku tylko skala I tylna szyba komin. Nie walczylem chemikalijami jeszcze I dlatego szukam 100% pewnosc Od was. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 jezli jest to cyjano jak z tym najlepiej walczyc wylaczylem wczoraj swiatlo dwa dni temu jest na jednym kanale 2x54W narva. od 10-10 swieci tylko. nie widze poprawy??? a moze panowie to sa swietlowki juz stare mam je wlaczone od 20 pazdziernika??? Dzieki Darek a jeszcze mam pytanie . od miesiaca wrocilem do swojej starej soli i robie podmianki d-d reef pro a bylem na aquaforest probiotycznej czy to moze byc powod.??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 na cyjano Mycosidol Colombo jeśli chcesz łagodniej niż chemicleanem Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 na cyjano Mycosidol Colombo jeśli chcesz łagodniej niż chemicleanem Juz kupilem przez internet ale dopiero bede mial we wtorek. ale myslalem co moglbym zrobic do tego czasu. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 odsysaj, zresztą zanim podasz specyfik tez najpierw odessij bo inaczej kuracja może być nie skuteczna Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 odsysaj, zresztą zanim podasz specyfik tez najpierw odessij bo inaczej kuracja może być nie skuteczna Dzieki bede odsysal ile dam rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 Wata na cyrkulatorach też sporo ci tego wyłapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 U mbie mycosidol nie zadziałał dwa razy, chemiclean posprzatał baniak w 3 dni bez strat Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 (edytowane) Wata na cyrkulatorach też sporo ci tego wyłapie. poprostu owinac wata pompke i tyle? U mbie mycosidol nie zadziałał dwa razy, chemiclean posprzatał baniak w 3 dni bez strat Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Miales tego tak duzo czy poprostu nie zadzialal i ile czasu miedzy jednym a drugiem minelo ze sprobowales chemiclean? Edytowane 1 Lipca 2016 przez Perla1313 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 Pierwszy raz użyłem chemiclean po 2 dniach nie było śladu po cyjano, 3 miesiące później pojawiło się znów wtedy dałem mycosidol pi 7 dniach cyjano nadal było Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 Pierwszy raz użyłem chemiclean po 2 dniach nie było śladu po cyjano, 3 miesiące później pojawiło się znów wtedy dałem mycosidol pi 7 dniach cyjano nadal było Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Troche mam obawy co do chemiclean mam 65 acropor wiedz najpierw sprobuje colombo mycosidol ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 zaproponowałem mycosidol bo jest delikatniejszy - sam raz używałem chemicleana i zero strat ale to było dawno i w starym akwarium. Nie będę wymieniał z "nazwiska" ale użyty chemiclean w zbiorniku gdzie są same akry i to nie mało nie spowodował żadnych strat - chemiclean jest sprawdzony i pewny - Krzysio Tryc używał Mycosidolu i pomógł Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 zaproponowałem mycosidol bo jest delikatniejszy - sam raz używałem chemicleana i zero strat ale to było dawno i w starym akwarium. Nie będę wymieniał z "nazwiska" ale użyty chemiclean w zbiorniku gdzie są same akry i to nie mało nie spowodował żadnych strat - chemiclean jest sprawdzony i pewny - Krzysio Tryc używał Mycosidolu i pomógł Dzieki Bardzo sprobuje colombo mycosidol jak nie pomoze to wtedy chemiclean a podmiane robic normalnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 tak jak jest w instrukcji - po mycosodilu robisz normalnie a po chemicleanie po 2 dniach 20% - osobiście radze poczekać nawet i 4 - ma zejść wszystko Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 tak jak jest w instrukcji - po mycosodilu robisz normalnie a po chemicleanie po 2 dniach 20% - osobiście radze poczekać nawet i 4 - ma zejść wszystko Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 Fakt ja gdy robiłem kuracje miałem tylko lpsy i miekasy żadnych sps może I dlatego bez strat zrób tak jak koledzy radzą zacznij od mycosidol, jest też wygodniejszy w stosowaniu przy chemicleanie odpieniacz dostaje szału Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2016 Fakt ja gdy robiłem kuracje miałem tylko lpsy i miekasy żadnych sps może I dlatego bez strat zrób tak jak koledzy radzą zacznij od mycosidol, jest też wygodniejszy w stosowaniu przy chemicleanie odpieniacz dostaje szału Dzieki Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnap86 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2016 A ja sie podlacze pod temat. bo widze, ze sa tu ludzie, ktorzy maja doswiadczenie chemiclean. Za 2h minie 48 godzin od podania preparatu, jednak w niektorych miejscach zostaly drobinki cyjano. I nie wiem czy zrobic wg instrukcji, 20% podmiany i powtarzac kuracje? Cy moze zostawic to jeszcze na jeden dzien? Dodam, ze przez pierwsze 24h niewiele sie zmienilo i ubylo, ale w ostatnie 16h zniknelo zdecydowanie najwiecej. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/79187-krakenowe-240l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach