FunWorld Zgłoś Napisano 12 Lipca 2016 Dla zabicia nudy i szerzenia wiedzy. Każdy zna jakieś dziwactwa żyjące w morskim środowisku. Może w tym temacie uda nam się uzbierać galerię "oryginalnych" stworzeń morskich. Najlepiej takich, które można przetrzymywać w niewoli. Proponuję formułę zdjęcie, nazwa, krótki opis i ewnetualnie film na youtube Może zacznę od Metasepia pfefferi (ang. Flamboyant cuttlefish) (nie znalazłem nazwy polskiej) wielkość: 5-8 cm. głębokość: 3-80 m. Pfeffer's Flamboyant Cuttlefish (Metasepia pfefferi) jest gatunkiem mątwy, który występuje w tropikalnym Indopacyfiku od północnej Australii, poprzez południową Papuę Nową Gwineę oraz wokół wysp na Filipinach, Indonezji i Malezji. Ta mała mątwa jako jedyna ze wszystkich mątw występujących na świecie jest silnie trująca. http://pl.reeflex.net/tiere/3142_Metasepia_pfefferi.htm Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 No to pora na drugie stworzenie, które pewnie wielu z Was zna. Mowa o Electric flame scallop (Ctenoides scaber) Lima sp. W UK są dosyć często spotykane w sklepach z morszczyzną. Niestety ich spektakularny wygląd zachęca niedoświadczonych akwarystów do kupna i w efekcie do zagłodzenia w krótkim czasie. W większości przypadków w akwarium żyje do pół roku. JEST TO BARDZO TRUDNE ZWIERZE DO UTRZYMANIA W AKWARIUM! Pełny urok tego stworzenia można docenić jedynie na żywo lub na filmie: Do poczytania po angielsku: http://www.advancedaquarist.com/2002/7/inverts Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) No to kolejna część monologu. Na dzisiaj będzie zwierz, którego czasami można spotkać w sprzedaży. Jest bardzo spektakularnym gatunkiem kraba. Jego łacińska nazwa to Lybia sp.,a potoczna Pom Pon Krab (pom pom crab) Jego nazwa pochodzi od ukwiałów przyczepionych do pary odnóży, które wyglądają jak pompony chearleaderek. Owe pompony służą do obrony przed drapieżnikami i ułatwiają zdobywanie pożywienia. Serwis liveaquaria.com zaklasyfikował trudność hodowli tego kraba jako łatwy Do poczytania po angielsku kilka ciekawostek: http://www2.padi.com...e-pom-pom-crab/ I filmik na youtube ukazujący tego kraba jako bardzo interesujący dodatek do akwarium: Osobiście nigdy go nie miałem, ale wciąż na niego "poluję". Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez FunWorld (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 Lybia tesselata jako rzadkość? Nie bardzo, w wielu sklepach jest dostępna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 Mam lybię, nie było trudno jej zdobyć jest przepiękna, całkowicie bezpieczna dla rafy, szkoda tylko, że tak rzadko ją widuję. Raz na dwa tygodnie może Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 Lybia tesselata jako rzadkość? Nie bardzo, w wielu sklepach jest dostępna Mam lybię, nie było trudno jej zdobyć U mnie w sklepach jeszcze jej nie widziałem. Widziałem półmetrowe sinularie, jaja rekina bambusowego, liliowce, różne strzykwy,ale tego jeszcze nie... Może miałem pecha. Przy okazji spytam o sprowadzenie. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dawid006 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 Pop pom jest super stworzeniem, a dopiero jest efekt jak idzie środkiem akwa, a wszystko ucieka po bokach szyb Małe i piękne polecam każdemu. Cytuj 600l netto, Ati PowerCone 200 , t5 10x54w plus 2x xr15wg4 pro, pompa balling ebtech, maxspect gyre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 Bardzo ładny krabik tylko tak jak u reszty chowa się i mało co go widać. Przy karmieniu potrafi wyjść złapać i się znowu schować. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buba Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 No to kolejna część monologu. Na dzisiaj będzie zwierz, którego czasami można spotkać w sprzedaży. Jest bardzo spektakularnym gatunkiem kraba. Jego łacińska nazwa to Lybia sp.,a potoczna Pom Pon Krab (pom pom crab) Jego nazwa pochodzi od ukwiałów przyczepionych do pary odnóży, które wyglądają jak pompony chearleaderek. Owe pompony służą do obrony przed drapieżnikami i ułatwiają zdobywanie pożywienia. Serwis liveaquaria.com zaklasyfikował trudność hodowli tego kraba jako łatwy Do poczytania po angielsku kilka ciekawostek: http://www2.padi.com...e-pom-pom-crab/ I filmik na youtube ukazujący tego kraba jako bardzo interesujący dodatek do akwarium: Osobiście nigdy go nie miałem, ale wciąż na niego "poluję". Też go kupiłem, ale w moim akwarium widziałem go może z pięć razy. Próbowałem go znaleźć w nocy i za dnia, ale ślad po nim zaginął. Szkoda bo był śliczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 To twarda sztuka, może gdzieś jest schowany. Choć one podobno nie żyją zbyt długo, słyszałam, że 2 lata. Szukaj wylinek, może akurat okaże się że ma się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buba Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 Nie ma żadnych wylinek, a jego już nie widać od paru miesięcy Muszę się pochwalić, że wczoraj w E-Rybce kupiłem piękną rurówkę i strzykwę. Zaryzykowałem bo była taka ładna. Strzykwa Chodzi, raz stoi to znów leży, parę razy wypuściła już swój piuropusz. Może ktoś ma już jakieś doświadczenie z tym zwierzakiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2016 Szkoda, ale tak to niestety wygląda. Ja mam jeszcze pytanie, czy Wy dostaliście je już z ukwiałami? Czy te ukwiały rosną po śmierci kraba? Czy mogą się rozmnażać i stworzyć plagę? Są jakieś ulubione gatunki symbiotyczne tych ukwiałów, czy nawet aiptasia może spełnić rolę pompona? A jako ciekawostkę filmik z tym jak hermit przeprowadza się z muszli do innej, ale również przeprowadza swoje ukwiały na nową muszlę. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irek_Winnicki Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 A czy ktoś dogonił białego króliczka:-)? https://en.wikipedia.org/wiki/Jorunna Królik morski, czy ktoś może widział gdzieś je dostępne? W ogóle czy gdzieś można dostać jakieś ciekawsze gatunki ślimaków, czy w ogóle są do utrzymania takie dziwadła: http://miauhau.pl/czytelnia/piekne-slimaki-morskie.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 A czy ktoś dogonił białego króliczka:-)? https://en.wikipedia.org/wiki/Jorunna Królik morski, czy ktoś może widział gdzieś je dostępne? W ogóle czy gdzieś można dostać jakieś ciekawsze gatunki ślimaków, czy w ogóle są do utrzymania takie dziwadła: http://miauhau.pl/cz...ki-morskie.html Nie do utrzymania w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Przepiękne te ślimaki! Pamiętam, że jakiś czas temu trafił się komuś z forum z żywa skała ósmy slimaczek. Ciekawe, czy przetrwał do dziś, niestety, nie pamiętam kto był tym szczesciarzem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irek_Winnicki Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Z tym królikiem to byłem przekonany, że ktoś sobie jaja robi, przecież nie może pod wodą siedzieć coś takiego , ale okazuje się że ewolucja ma często większe poczucie humoru od nas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Niewiem czy o tym mowa Ale ja miałem takich kilka Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irek_Winnicki Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 na żywo poza kamerami i bez retuszu mniej trochę przypomina królika, ale rzeczywiście to chyba "łon". Fajnie, co się stało z nimi, padły czy sam usunąłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Były potem znikły było ich chyba z 10 Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2016 Znalazłam ciekawy filmik o cuttlefish Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 8 Listopada 2016 Tym razem coś co nie możemy sobie do akwarium włożyć. Riftia pachyptila Giant tube worm Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 No to odświeżę i dodam coś co można kupić w zoologicznym. Jajko Rekina Bambusowego (Chiloscyllium sp, Bamboo shark) - Czasami można je kupić w sklepach akwarystycznych. Jest bardzo spektakularne i kusi tych, którzy chcieliby posiadać własnego rekina Często jednak sprzedawcy zapominają wspomnieć, że dorasta do metra długości i zaspokojenie jego apetytu z czasem jest problemem. Z ciekawostek może żyć bez wody nawet przez 12 godzin. Po zakupie zazwyczaj się czeka na wyklucie od tygodnia do 6 w zależności od "dojrzałości" jajka w momencie zakupu. Na filmie pokazane jajka z rekinami w różnym etapie rozwoju. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach