Marqo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Jak w temacie . Przerabiał ktoś coś takiego ? Wężownica wykonana z węża umieszczona w sumpie , pompka i kolejna wężownica zakopana w ziemi . Temperatura gruntu ok +6°C . Teoretycznie powinno to działać. Wąż wypełniony słodką wodą (brak połączenia z wodą morską) , naczynie wyrównawcze. Nie będzie się "pocić" taki wąż ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Tutaj na forum było akwarium z zimnolubnym życiem, zbiornik postawiony w Norwegii, chlodzony wężem chłodzonym w przydomowym strumieniu. Nie wiem jak na wężu, ale na szybie para siw skraplała. Wysłane z Tapatalka Edytowane 15 Lipca 2016 przez grzegorz88wroc (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mr_mgr Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Zapraszam do mojego wątku - co prawda może troszkę inny projekt ale podobne założenie http://nano-reef.pl/topic/86509-ogrzewanie-i-chlodzenie-z-podlogowki/ Nie wiem czy nie lepiej byłoby Ci zastosować rurkę do ogrzewania podłogowego - moim zdaniem dużo większa skuteczność w wymianie ciepła - niż wąż gumowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Przecież upały u nas występują max 30dni...nie lepiej kupić sobie wiatraki ?Ale kombinujecie.Ja bym zrezygnował z akwarium mając takie problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil M Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 ja widziałem tak chłodzone domy w USA gdzie zimna woda ze studni krążyła w metalowych rurkach umieszczonych w wentylacji. Mieszkałem w takim domu w gorące lato i działało więc moim zdaniem będzie działać! Tylko musisz jakoś zabezpieczyć skraplanie wody na wężu od różnicy temperatur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Może być i wąż od podłogówki. Pytanie czy nie odda nic do wody. Ważne aby instalacja się nie pociła . Na chłodziarkę nie mam miejsca w szafce , zresztą to co by odebrała zaraz by oddała w powietrze. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Bober a ja uważam że ponysl za***isty i podzielam pomysły kolegów, sam też zrobię sobie taką weźownice bo różnica w poborze prądu pomiędzy chłodziarka a pompą C.O. jest wyraźna Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mr_mgr Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 alupex nie odda nic do wody - cała jest pokryta od zewnętrznej strony pcv czy podobnym tworzywem (nie metal) - no i formować wężownicę na ciepło Przecież upały u nas występują max 30dni...nie lepiej kupić sobie wiatraki ?Ale kombinujecie.Ja bym zrezygnował z akwarium mając takie problemy. Ty byś zrezygnował a inni się tym pasjonują żart - ALE skoro może go to kosztować stosunkowo mało pracy to czemu miałby tego nie zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Pytanie podstawowe czy nie będzie się pocić taka rura ? Kilka lat temu widziałem podobne rozwiązanie na RC bodajże. Niestety nie mogę odnaleźć tego wątku. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Z gruntu to może nie być zbyt wydajne, ale jak ktoś ma dostęp do studni... Świetny pomysł, moim zdaniem trzeba kombinować, choćby po to żeby się nie nudziło Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Tutaj podobny patent : https://hardforum.com/threads/the-holegeothermal-loop56k-warning.1421716/ Studnie także posiadam lecz odpada. Dlaczego ? Za zimno tam na dole , za duża różnica temperatur i "pocenie" się rur mamy murowane. Musi być mniejsza różnica . Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Próbowałeś dobrze izolować termicznie? Powinno pomóc, ja mam wylot wentylacji na zewnątrz przez rurę pvc która biegnie przez zimny strych, pociło się to jak diabli i woda spływała z kartki. Pomogło solidne okręcenie wełną, problem ustąpił całkowicie. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Ja w swojej robocie używam fajnej rury 12/8 PCV , mam akurat kilka kilometrów na bębnach sprawdzę empirycznie jak to działa ale najpierw pomiar temperatury gruntu na różnych głębokościach Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Ja w swojej robocie używam fajnej rury 12/8 PCV , mam akurat kilka kilometrów na bębnach sprawdzę empirycznie jak to działa ale najpierw pomiar temperatury gruntu na różnych głębokościach Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Od pomiarów trzeba zacząć. Powinno zadziałać ale wolę zapytać najpierw. Akwa się mocno grzeje , bez grzałki temp. dochodzi do 28-29stopni. Jaka maxymalna temperatura powinna być w akwa aby nie obyło się od strat w zbiorniku ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Zadałem kiedyś takie samo pytanie. Wnioski z tego różne, jedni mają około 29 i jeszcze wszystko się kula, tutaj kolega opisywał że przy 30 padło mu prawie wszystko w akwa. Znaczenie ma jak widać przyzwyczajenie systemu do temp i szybkość w jaki następują zmiany. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Dlatego wolę działać a nie czekać. Wentylatory raczej odpadają, za duża ilość byłaby potrzebna na obieg ponad 600l . Całość może zeszłaby o 1-2 stopni. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Marqo - uwzględniasz głębokość przemarzania gruntu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Z poceniem rur.nie ma problemu wystarczy założyć otuline. Przemarzanie tez nie problem wystarczy zastosować ciecz kto nie zamarza choćby płyn do chłodnic . Zastanawia mnie tylko jaka długość weźownicy jest potrzebna aby utrzymać w rurach temperaturę gruntu Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Lipca 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mr_mgr Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Koledzy mają rację - u mnie przy odwiertach na pompie ciepła rurki mają nawet niekiedy 5 stopni i przy założonej otulinie nie ma problemu ze skraplaniem się wody... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach