Skocz do zawartości
arczj

Profilux sterowanie chłodzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam pytanko, chciałbym sterować wentylatorami chłodzącymi powierzchnię wody za pomocą power bar podłączonego do Profilux-a. Ma to wyglądać następująco: wentylatory na koronie akwarium podłączone do zasilacza USB wpiętego do jednego gniazda power bar Profiluxa. Kiedy wzrasta temp do np. 25,8 C włącza się gniazdo gdy spada poniżej 25,8 C wyłącz się.

Grzebałem w ustawieniach Profilux-a i znalazłem opcję sądy temperatury ale nie wiem jak to poustawiać żeby sonda włączała i wyłączała mi gniazdo w power bar?

Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić?

GHL Profilux III z power bar analogowy 4 gniazda.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na gnieździe wyjściowym definiujesz jako cooling chłodzenie. Reszta tam gdzie sonda temperatury

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuje ale nadal nic mi nie wychodzi.

Po pierwsze w gnieździe nie mam komendy cooling tylko heating lub temperature. Wszystkie dostępne komendy na zdjęciu poniżej 167313aa3bee55745593f774f1d0fcd5.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak już wybiorę Temperature to pojawia się następne okienko obok z dostępnymi opcjami gdzie wybieram Chiller efa4c0b4598b51b987bcbe02701c7d0a.jpg

Na koniec wchodzę w ustawienia sondy temperatury i tu się gubię co i gdzie ustawić ??? e9c93f0397fe44e6bce1705aedc3bc4a.jpg

Niech ktoś się zlituje i wytłumaczy mi łopatologicznie jak to ustawić bo próbuje już od pół roku i nic mi nie chce zadziałać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w opcjach nie ma chłodzenia to zawsze możesz zrobić dokładnie tak jak z grzałką tylko zaznaczyć opcję invert dla gniazda. Będzie się zachowywać wtedy jak chłodzenie a nie grzanie.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, i co dalej ustawić w menu sondy temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu masz pole cooling

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w tym ukladzie temperatur nie zadziała. Masz ustawioną histerezę 0.2, więc przy nominal value 25.5 wentylator wlączy się po przekroczeniu temp. 25.7 a wyłaczy po osiągnięciu mniej niż 25.3.

Jesli to już przecwiczyles i tez nie dziala, to sprawdź, czy gniazdo klika. U mnie się kiedys zawiesiło. Przestaw PBar na manual i poklikaj on/off.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.