Skocz do zawartości
GlupiRobal

Reef Master Led by GlupiRobal [Rzeszów]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

na początek chciałbym się przedstawić - jestem Marcin, mieszkam w Rzeszowie i nieubłaganie zbliżam się do 30stki. Jakiś czas temu, w rezultacie pojawienia się w firmowym biurze akwarium słodkowodnego odżyło młodzieńcze zainteresowanie "rybkami" i tak zacząłem czytać, szukać i myśleć jakby to wykombinować u siebie. Aż w pewnym momencie, trochę przypadkiem (bo szukałem raczej info o słodkiej wodzie) trafiłem na to forum, no i się zaczęło... ;) Dodatkowo dość szczęśliwie się złożyło - akurat zmieniam pracę na bardziej stacjonarną (w obecnej spędzałem ok 3/4 roku za granicą w delegacjach) i tak jakieś tam marzenie zmieniło się w rzeczywistość i oto jest:

Aquael Reef Master LED by GlupiRobal

Start akwarium miał miejsce w nocy 21/22.07.2016. Do akwarium trafiło 70 litrów wody z działającego zbiornika oraz ok 9,5 kg żywej skały (głównie sump tego samego zbiornika). Następnego dnia doszło 9kg żywego piachu. I tu od razu komentarz, tak skały leżą na dnie, w piachu ukryte są dwa kawałki płaskiej skały, udało się tak, że wygląda jakby skały leżały na piachu. Troszeczkę szkoda, że konstrukcja nie jest bardziej ażurowa, ale po kilku układach i chwili pracy z młotkiem jestem bardzo zadowolony.

Reef Master póki co działa w standardowym sprzęcie. Do cyrkulacji mam Hydor Koralia 1600 oraz Sicce Voyager Nano 2000. Do jednego koszyka wrzuciłem siporax i tu pytanie do Was koledzy - co wrzucić do pozostałych dwóch? Purigen? Coś innego? Oraz co z patykami zostawić czy wymienić? Dodatkowo zastanawiam się nad tuningiem/zmianą odpieniacza, ale to pewnie trochę później.

Parametry zmierzone po dwóch dniach, oczywiście nie były super, ale było lepiej niż się spodziewałem. Następny pomiar planuję jutro, zobaczymy co się dzieje.

Obsady raczej szczególnie nie planuje, jestem początkujący, zbiornik wielki też nie jest więc nie ma co szaleć, marzy mi się para ciemnych błazenków, jakiś "dom" dla nich (Euphyllia?) i pewnie jakiś garbik. A co dalej i co z tego wyjdzie to zobaczymy.

Chciałbym prosić o cenne rady, może jakiś odzew kolegów Rzeszowa i Podkarpacia, namiary na ciekawe sklepy jeśli takie w tych okolicach są .(póki co zaopatruję się w Iguanie).Na koniec życzcie mi powodzenia i cierpliwości, bo wiem, że to podstawa. Z góry dzięki!

Pozdrawiam,

Marcin aka GlupiRobal

PS. W załącznikach zdjęcie całości oraz życia jakie udało mi się wypatrzeć.

post-27097-0-22409900-1469573806_thumb.jpg

post-27097-0-14828600-1469573807_thumb.jpg

post-27097-0-67689800-1469573807_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolejnego posiadacza Reksia. Na wstępie zapraszam do mojego tematu. Ten sam baniak tylko w wersji T5 odpalony niecałe 2 miesiące temu. Wiedzę na jego temat wciąż zdobywam ale chętnie się podzielę tym co już mam.

Fajna Rórówka oby przetrwała. Co do asteriny (tej mini rozgwiazdy) zdania są podzelone ale ja jestem raczej za eksmisją. Musisz wiedzieć, że mają one w swojej diecie polipy Zoantusów.

Parametry możesz sobie mierzyć ale jedynie dla własnej radochy. Musi minąć trochę czasu zanim zaczną być w miarę przyzwoite. Na razie lej bakterie i czekaj.

W temacie filtracji opcji jest wiele. Myślę że purigen się przyda ale nie dawaj go na początku. Zaczekaj aż No2 spadnie. Ja u siebie mam tak jak opisałem w temacie. Jeszcze sporo biobali, które są raczej niepotrzebne, ale używam ich jako wypełnienia, które stopniowo zastępuje porządniejszymi mediami.

Z pewnością będę odwiedzał temacik - Powodzenia

Edytowane przez Tenshuchiyu (wyświetl historię edycji)

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za te kilka słów na początek. Twój temat znam, między innymi to dzięki niemu zdecydowałem się na Reksia.

Asterinę widziałem tylko pierwszego i drugiego dnia i ślad po niej zaginął. Rurówki z dnia na dzień wychodzą coraz bardziej więc jestem dobrej myśli, a dziś narzeczona wypatrzyła kiełża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegę "reefmasterowca" ;)

Ja odpaliłem akwarium jakiś tydzień przed Tobą.

Fajne ułożenie skał.

Powiedz mi tylko jakie masz cyrkulatory (jakie firmy i jaka moc), gdyż ja mam u siebie Tunze 6025 (2500l/m) i wydaje mi się, że za mocny.

53a07a25181b861a64954654b6350a49u1416a1269.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nauczony doświadczeniem jednak przestawiłbym jeszcze skałę. Nie ma jeszcze korali więc nie będzie trudno. Po pierwsze sprawdź czy czyścik magnetyczny przechodzi po bocznych ścianach, bo wierz mi czyszczenie żyletką na kiju pod cyrkulatorem a między skałami jest irytujące (zawsze coś przestawisz). Po drugie korale są zwykle sprzedawane na płaskich podstawkach - przy takim ustawieniu bez płaskich półek, po dodaniu kilku korali na szczyt braknie miejsca na nowe a dodawanie nowych wciąga i szybko zrobi się ciasno. Ja też popełniłem ten błąd i wiem , że lepsza jest "lżejsza" konstrukcja niż gruzowisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi Panowie.

Co do cyrkulacji - tak ja pisałem w pierwszym poście, mam: Koralię 1600 i Sicce 2000. Sam przy doborze sugerowałem innymi tematami tutaj i widziałem np. połączenie "dedykowany" Aquael 2600 + Tunze 6015 i to w bardzo fajnym Reksiu (baszurek :clap: ). Czy są za mocne - to ocenią korale, ale jak widać combo jeśli chodzi o wydajność sprawdzone.

Jeśli chodzi o ułożenie skał i czyszczenie - mam czyścik z JBLa z takim "języczkiem" w tej chwili dochodzi wszędzie, muszę tylko w dwóch miejscach uważać żeby nie robić tego zbyt szybko, bo faktycznie jest blisko. Dwa dni temu bez stresu oskrobałem nim wszystkie ściany.

Zaś co do walorów estetycznych, z tego co miałem, efekt podoba mi się bardzo, a też niewiele było innych opcji. Szczególnie ze skałą po lewej stronie która strasznie mi się podoba, ale przy próbach przeróbki pęka na małe kawałki, coś jak kalafior. Wydaje mi się, że za to zostawiłem całkiem dużo miejsca z przodu i będzie można sporo ustawić na piachu. Dodatkowo w porównaniu ze zdjęciem zdjąłem dwa małe fragmenty na lewo od środka i wszystko wygląda nieco lżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 10.

Zbiornik powoli dojrzewa. Kila dni temu się zaróżowiło, ale powiedziałbym, że zaczyna ustępować. Za to przedwczoraj zaczęło się robić brązowo, stan obecny na zdjęciu. I tu kontrolne pytanie jakoś reagować czy standardowo - węgiel dla mnie?

Z nowego wypatrzonego życie które wyszło ze skały:

- kilka ślimaczków z "płasko" zwiniętymi muszlami rozmiary 2-5mm

- ślimak ze stożkową muszlą (zdjęcie 2), na 99% to: http://pl.reeflex.ne...urella_sp01.htm

- jakieś wężowidło (zdjęcie 3), niestety póki co tylko czasem macki wystawi

- wieloszczet (zdjęcie 4), coś jakby ten: http://pl.reeflex.ne...rythoe_sp01.htm

- krabik, chowający się w skałach nie widziany w całości, ale wyglądający mniej więcej jak ten: http://pl.reeflex.ne...lathea_sp01.htm

Dotychczasowe rurówki mają się dobrze, jest też 3 inne ale całkiem malutkie, asteriny od dnia drugiego nie widziałem.

post-27097-0-49303900-1470040477_thumb.jpg

post-27097-0-64447200-1470040478_thumb.jpg

post-27097-0-32686900-1470040479_thumb.jpg

post-27097-0-97480100-1470040479_thumb.jpg

Edytowane przez GlupiRobal (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asterina pewnie się ukryła i dzieli się ;)

Ślimak ze zdjęcia to Tectus albo Trohus nie widać na fotce ale oba pożyteczne.

Wężowidła tak mają u mnie też widzę tylko macki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 18 i mały update:

było brązowo ale już jest lepiej, za to robi się zielono. Na górnej skale po prawej rośnie las zielonych "drzewek" a szyby trzeba co 3-4 dni oskrobać. Znaczy wszystko kręci się jak powinno.

Parametry mierzone dziś rano, NH4 I NO2 brak, NO3 I PO4, powoli spada ale wciąż w "strefie ostrzegawczej".

Póki co wniosek mam jeden - unikam jak mogę męczenia rąk i od razu zaczęło się lepiej dziać.

Z nowego życia wypatrzyłem tylko dwa mniejsze wielosczety. Za to być może końcem tygodnia zdecyduje się na pierwszych członków ekipy sprzątajacej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak No3 będzie na rozsądnym poziomie możesz powoli wpuszczać ślimore. Coś zacznie się ruszać o powoli czyścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegę z okolic :D

Swoje akwa zalałem 1 czerwca jednak na suchej skale więc czekam cierpliwie.

Co do sklepów jedyny godny polecenia to Iguana. W Galerii Rzeszowskiej w Sklepie Leopard jest morszczyzna , ale osobiście nie polecam (więcej info na priv).

Pozdrawiam i czekam na relacje z postępów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 29:

Kilka dni temu do baniaka trafili pierwsi mieszkańcy z zewnątrz:

3x Ślimak turbo:

z początku nieco nieśmiałe, a teraz wesoło pełzają po zakamarkach.

eBfCMWm.jpg

Lysmata amboinensis - nazwana "Sofia":

szybko znalazła sobie bazę wypadową, z boku skały na środku akwarium, żarłok jakich mało, po 3 dniach pobytu przeszła wylinkę

9m6Zr2s.jpg

Calcinus elegans - ochrzczony "Hektor":

trochę ryzykowny, ale do tej pory w poprzednim zbiorniku był grzeczny, u mnie póki co też, pierwszego wieczora próbował się wspinać w kąciku między szybami, ale następnego już królował na skałach, w 3 dni wykosił cały "las" glonowych "drzewek" z jednej skały, jestem z niego bardzo zadowolony

x72OIVr.jpg

no i na koniec ulubienica:

Valenciennea puellaris - o imieniu "Helka':

piękna babeczka i piękna koparka, jednocześnie nie ma w zwyczaju robić burz piaskowych, w półtora dnia przekopała całe akwarium, już pierwszej nocy znalazła sobie dom pod skałką w centrum akwarium, piękna i pożyteczna a widok jak przewala piach bezcenny

U6xkdRm.jpg

A poza tym standard: trochę zielono, trochę brązowo, codzienne dolewanie wody, dwa razy w tygodniu skrobanie szyb, raz w tygodniu testy wody. Starzy mieszkańcy mają się dobrze, udało mi się nawet uchwycić całe wężowidło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 58:

Po długim czasie spokoju w akwarium w tym tygodniu zaszło sporo zmian.

Po pierwsze wyleciał standardowy "odpieniacz", jego miejsce zajął Hydor Sliimskim Nano 135.35. Wylądował w miejscu seryjnego czyli w drugiej komorze, pompa od oryginalnego dostała rurkę którą wywala wodę do trzeciej komory poprzez podwyższoną przegrodę i robi za obieg, notabene dużo silniejszy niż gdy była podpięta pod odpieniacz. Nowy odpieniek z początku, przez 2 dni, wisiał na obu przyssawkach ale tylko jednym magnesie, niestety trochę buczał. Dlatego musiałem wyciąć ściankę boczną jedno z koszyków z pierwszej komory aby zmieścić przyssawkę z magnesem. Sytuacja od razu się poprawiła.Co do głośności to jego pompa jest minimalnie głośniejsza od standardowej ale cichsza od wiatraków Reef mastera. Czasami wpada w lekkie wibracje i słychać odpieniek trochę bardziej, ale zdarza się to coraz rzadziej - chyba kwestia dotarcia się. Dodatkowo nie słychać pyrczenia które wydobywało się ze starego odpieńka. Jeśli chodzi o pracę - po prostu nie ma co porównywać z oryginałem.

Kolejną zmianą jest automatyczna dolewka - Aqua Trend Milestone Levelautomatic. Cudowne urządzenie pompka trafiła do 10L baniak stojącego w szafie pod akwarium. Gdy szafa jest zamknięta nawet jej nie słychać. Swoje zadanie spełnia bardzo dobrze. Dla mnie - luksus, jedna nudna czynność z głowy. Kosztem zainstalowania czujników wyleciał jeden koszyk z pierwszej komory - żadna strata, były w nim tylko oryginalne biobale. Dodatkowo pod kable czujników i wężyk rozciąłem i odgiąłem kawałek tylnej ściany pokrywy nad pierwszą i drugą komorą. Po chwili kombinowania wypuściłem tamtędy wszystkie kable, więc niż już nie wychodzi bokiem przez "grzebień" na kable co też mnie cieszy - jest po prostu ładniej.

Z instalacją i przeróbkami zeszło mi dwa wieczory (musiałem jeszcze dołożyć gniazdek w szafie), ale było warto.

Ze zmian w życiu, pojawiło się pięciu nowych mieszkańców:

- dwa błazenki ampiprion ocellaris, klasycznie ubarwione, maluszki mające 3-3,5cm

- dwie szczepki zooanthusów, jedna 10 malutkich słoneczek, niebiesko-fioletowy środek i czerwono-pomarańczowe promyki, druga trzy spore polipy z fioletowym środkiem i zielonymi krawędziami

- szczepka zielonej sinularii, lekko fluo, niestety wciąż się focha, na szczęście nie zauważyłem, żeby marniała

Co do samej sytuacji w zbiorniku: przegapiłem spadek zasolenia, spadło do około 31 ppt, w ostatnim tygodniu wracałem powoli do 35, zmieniłem bakterie na Fauna Marin Marine Bakto Blend, akwarium nieco po tej zmianie jakby ożyło. NO3 niestety dalej wysoko, zaczęło już spadać ale po zmianie bakterii i moczeniu rąk przy zmianach w tym tygodniu wróciło do poziomu między 25 a 50, za to co mnie cieszy zaczęło spadać PO4, choć do celu jeszcze trochę. Wciąż mam dino i lekkie cyjano, ale występują tylko na wielkiej skale po lewej stronie. Nie walczę z nimi jakoś bardzo, czasem oskrobię, czasem trochę odessę ale generalnie akwarium jest jeszcze bardzo młode i daje im spokojnie czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.