Skocz do zawartości
keikan

Odpieniacz w Reef Master - jak obsługiwać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie odnośnie obsługi "fabrycznego" odpieniacza w Aquael Reef Master Led.

Nie wiem, czy robię to dobrze, a instrukcja obsługi jest lakoniczna (tylko schemat złożenia).

No więc tak:

- podczas pracy odpieniacza, piana sięga aż do przezroczystej pokrywki.

- po dniu lub dwóch, najwyżej położony pojemnik odpieniacza jest do połowy pełen wody

- wtedy wyłączam odpieniacz, zdejmuję przezroczystą pokrywkę, wyjmuję ten najwyższy pojemnik i wylewam z niego wodę (która nie zawiera żadnych zanieczyszczeń)

- następnie montuję wszystko jak na początku i włączam zasilanie.

- na początku piana nie ma siły wybić się poza rurkę odpieniacza. Po kliku godzinach już sięga pokrywki.

Czy wszystko tak właśnie ma działać? Czy w tym najwyższym pojemniku powinna w ogóle gromadzić się woda, czy tylko jakieś "brudy"?

Proszę o pomoc, bo może coś robię źle...

53a07a25181b861a64954654b6350a49u1416a1269.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 1,5 roku jadę na oryginalnym odpieniaczu w reefmaxie (a chyba reef master ma ten sam) i przez mniej więcej rok była to jedna wielka zagadka. Raz działał raz nie. Na początku pienił tak jak Twój , przezroczysta woda w dużej ilości , potem gdy zaczęło sie karmienie woda lekko żółta a no3 dobijało do 50 i już miałem zmieniać na inny (kupiłem już nawet Hydor slim ) kiedy po rozpoczęciu lania no3po4x , odpieniacz nagle zaczął całkiem dobrze pienić. Jest przewidywalny z możliwością regulacji a no3 na poziomie 1 lub mniej. To ,że piana sięga pokrywki to norma .Ja nawet mam podniesiony wylot do góry ok. 2-3 mm pod pokrywkę. Nie zdejmuję już górnej części do wylewania wody bo on strasznie nie lubi żadnych manewrów i przestaje wtedy pienić na kilka godzin. Wodę wyciągam strzykawką 20 ml. Obecnie wody wyrzuca znacznie mniej niż na początku i zawiera zdecydowanie sporo syfu. Co mniej więcej 3 podmiany wody czyszczę cały odpieniacz choć tej czynności nie lubię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację. Też zauważyłem, że po wyjęciu tego najwyżej położonego pojemnika celem wylania wody - później piany nie ma przez kilka godzin.

Fajny ten patent ze strzykawką ;) Będę go stosował.

Masz też rację, że wyjęcie całego odpieniacza do czyszczenia to katorga...Ja już na wstępie przy starcie akwarium zalałem kawałek podłogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciaganie urobku (niby)odpieniacza strzykawka,to podstawa. A inne powszechnie stosowane patenty w RM-ie,to przedluzenie wezyka zsysajacego powietrze na zewnatrz akwarium (znacznie lepsza regulacja) i przedluzenie "kominka",ja zrobilem to natykajac na niego zakretke od pasty do zebow z odcietym denkiem (znacznie poprawa wydajnosci (niby)odpieniacza).

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i przedluzenie "kominka",ja zrobilem to natykajac na niego zakretke od pasty do zebow z odcietym denkiem (znacznie poprawa wydajnosci (niby)odpieniacza).

baszurek nadaje mobilnie...

Mógłbyś kolego wstawić jakieś zdjęcie tego "patentu", bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, a chciałby spróbować to zrobić u siebie.

Generalnie chodzi o to, aby wylot "komina" był jak najbliżej tej przezroczystej pokrywki, ale jej nie dotykał? Tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.