Skocz do zawartości
Nod85

Projekt sumpa, autodolewka, zbiornik na wode do podmian i odpływ wody do kanalizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie sumpa który wygląda jak na zdjęciu:

http://mcenter.linux...o/akwa/sump.jpg

Oprócz standarodowych 3 komór mam wydzieloną część na gromadzenie wody RODI do podmian.

Chcę zrealizować:

1) automatyczne uzupełnianie zbiornika wodą RODI aby czekała tam na podmianę (mam zestaw Tunze 8555)

2) odprowadzanie "brudnej" wody z podminany bezpośrednio do kanalizacji (odpływ do kanalizacji mam na wysokości górnej krawędzi sumpa)

3) autodolewke odparowanej wody

Nie wiem jak to najlepiej wykonać.

Pomysł 1:

do komory "na gromadzenie wody RODI" włożyć pływaki i podłączyć tam TUNZE 8555. Po uzupełnieniu, zasoleniu i wymieszaniu otwierałbym zawór z pompy głównej do tego zbiornika i woda zaczeła by się mieszać i uzupełniać, ale ona nie zejdzie do zera i trzeba by ją wypompować?

Co z odprowadzaniem brudnej wody do kanalizacji? skąd ją odprowadzić? musze za każdym razem wkładać węża do akwarium i ściągać?

Co z autodolewką? Dokupić TUNZE 3155

Edytowane przez Nod85 (wyświetl historię edycji)

a6d7d3e8311ae8fd266f71f8f699c233u1428a1280.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też tak myślałem. Ale jak wtedy będę uzupełniał zbiornik na podmiany? Da sie jakoś rozdzielić RODI? jeden wężyk do autodolewki a drugi do zbiornika na podmiany? tylko jak tym automatycznie sterować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tylko jak tym automatycznie sterować?

elektrozaworem albo zwykłym grawitacyjnym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nic nie rozumiem :( potrzebuje 1 osomoze rozdzielić na punkty dostawy wody:

1) Sump, uzupełnianie odparowanej

2) Zapasowy zbiornik gdzie gromadzić bede wode do podmian

Obecnie zrobiłem to tak:

dolewka.jpg

Woda z osmozy wpływa do zbiornika 1. Po napełnieniu go na full, przelewa się otworem 2 do komory pompy 3 (uzupełnianie odparowanej), gdzie są również czujniki sterujące elektrozaworem.

Problem zaczyna się gdy chce zrobić podmianę: wykorzystam całą wode ze zbiornika 1 i wtedy nie działa mi dzienne uzupełnianie wody odparowanej do komory 3 bo zbiornik 1 nie jest napełniony czyli nie przelewa się. To samo jest dzień przed podmianą, gdy posole wode w zbiorniku 1 bo chcę aby się dobrze wymieszała to przez ten czas uzupełniana jest woda odparowana wodą słoną, wiec źle.

Edytowane przez Nod85 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

załóż trójnik i w jednym zbiorniku daj takie coś

dolewka_grawitacyjna_wycieta_zmniejszona_15procent.jpg

czyli dolewkę grawitacyjną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.