Skocz do zawartości
marcin881

Krok po Kroku - zakładamy pierwsze akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Wywal przegrodę pomiędzy 1 a 2 komorą.

Tam spływ wody i odpieniacz.

Trzeciej komory właściwie nie ma to tylko przegrody.

W ostatniej pompa i inne pierdoły.Odpływ z odpieniacza do komory pompy

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

a opaski daj plastikowe zaciski do kabli - tzw. trytytki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BAU czyli generalnie pierwszą zostawić pustą , druga sam odpieniacz a w 4-ej główniej cała reszta ? ( siporax, matrix , grzałka, pelletki i obiegowa )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś usunąć szkło pomiędzy pierwszą a drugą tak żeby to była jedna komora. Inaczej możesz mieć problem z wyregulowaniem obiegu.

Temat jest w tym że komora która przyjmie wodę ze spływu jest mała, jeszcze musi dać wodę dla odpieniacza a obiegówka wyciągnie i może się zapowietrzać.

Zobacz jak mniej więcej wygląda normalny sump i pomyśl jak wykorzystać tego nieszczęsnego gotowca.

http://nano-reef.pl/topic/48898-sump-opis-i-projekty/

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może w 1ej komorze UV-KE wsadzić? Druga sam odpieniacz a w głównym siporax matrix pompa grzałka etc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po kiego dzwona UV?

Jeszcze raz piszę: Przerób sumpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem tak że z pierwszej komory wyrzuciłem wszystko, zarzuciłem tylko na start zbiornika skarpete żeby wyłapywała większe syfy, w drugiej komorze sam odpieniacz, a cała reszta w ostatniej wystarczy 1l siporaxu i 1 l matrixa ? bakterie biogro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pozmieniałem trochę w sumpie obecnie wygląda to tak:

1 komora - skarpeta 100 mikron

2. komora - grzałka i odpieniacz

3. przegroda przelewowa

4. komora ostatnia - 1l matrixa 1l siporaxu i cała reszta sprzętu. pompa główna, multireactor, uv ( w razie potrzeby) dolewka

Czy na start może zostać ??

PS. czy płukacie matrixa ? ja płukam już 5 raz w RODI w misce zostaje mnóstwo pyłu jakby cement , ciężko to wypłukać, woda mleko. hmm ??

50c6b614ca35b070med.jpg

029f89b5a26a41famed.jpg

990978ec1d775735med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mi sie dobrze wydaje czy w tym sumpie jak się przytka spływ w akwa to będzie jakies 50L które będzie miało pomiescić akwa... albo parkiet/panele na podłodze :ninja:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.