Skocz do zawartości
Araspn

Prosze o szybkie doradzenie zaniedbana kostka 30l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam z powodu braku checi i mojej nieobecnosci itd domownicy dolewali do awkarium przez 2 tygodnie przegotowana wode .W akwarium spustoszenie 70% zycia na skale wymarlo algi wapienne blade piasek z zielonym nalotem i czerwonymi plamami glebiej . Co robic ?

Duza podmiana ? plus bakterie i wegiel ?

Restart zbiornika na nowej wodzie ?

Co z piaskiem ?

Prosze o jak najszybsze doradztwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek pierwsza opcja, czyli duża podmiana, węgiel i zrób testy. Potem zobaczysz co się dzieje, restart zawsze zdążysz zrobić. A jak pozostałe życie?

Naloty piasku odciągnij przy podmianie

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byla xenia i slimak tylko , slimak zyje . Xenia zmalala widac ze jest slaba , opada .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byla xenia i slimak tylko , slimak zyje . Xenia zmalala widac ze jest slaba , opada .

Robiac Restart pozbede sie z wody zanieszczyszczen tylko co wtedy z piaskiem ktory byl w tej wodzie i skala

Jak ślimak żyje to nie jest tragicznie, a zasolenie sprawdzałeś?

Tak jest 1.022 /1023

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób testy, bo może tylko przez dolewanie kranówy nieco rozjechały się parametry. Jakbyś tam miał jakąś truciznę, związki miedzi itp. to ślimak by padł. Zielony nalot mógł sie pojawić przez dostarczenie fosforanów, a to czerwone plamy to pewnie cyjano, które wyskoczyło przez nagłą zmianę parametrów. Algi wapienne zbledły przez nagłe obniżenie KH. Krótko mówiąc woda zrobiła się bardzo żyzna dla glonów i innych plag.

Wg mnie duża 80% podmiana, restart jeszcze zdażysz zrobić jeśli będzie konieczność. A jakie duże akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób testy, bo może tylko przez dolewanie kranówy nieco rozjechały się parametry. Jakbyś tam miał jakąś truciznę, związki miedzi itp. to ślimak by padł. Zielony nalot mógł sie pojawić przez dostarczenie fosforanów, a to czerwone plamy to pewnie cyjano, które wyskoczyło przez nagłą zmianę parametrów. Algi wapienne zbledły przez nagłe obniżenie KH. Krótko mówiąc woda zrobiła się bardzo żyzna dla glonów i innych plag.

Wg mnie duża 80% podmiana, restart jeszcze zdażysz zrobić jeśli będzie konieczność. A jakie duże akwarium?

30l jest w tytule

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym zrobil restart moglbym zmienic ułozenie skaly o czym juz myslalem pare razy , tylko co wtedy z piaskiem ? i czy slimak to przezyje ?

A generalnie podmiana 25 litrow i pozniej regularnie co tydzien 5 plus wegiel w kaskadzie powinny chyba doprowadzic szybko parametry do normy . Czy przy tej podmianie moglbym rozbic skale na mniejszy kawal i ulozyc inaczej czy niewskazane ? wtedy proces dojrzewania by sie zaczal chyba od nowa jesli sie nie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie często przy jakimkolwiek przekładaniu skały sypało okrzemkami, ale to nie jest groźne dla ślimaka :) Jestem za opcją duża podmiana i bakterie, jak się troszkę poprawi, to dopiero rąbać i przekładac skałę. Nie wszystko na raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie natomiast po dołożeniu skały nic się nie zmieniło - dalej zielono jak na grzbiecie jednego z teletubisiów

Opisałem Ci już pokrótce wszystko na PW. Moim zdaniem (zdaniem początkującego) popełniłeś wiele błędów i nie przygotowałeś się odpowiednio do solniczki. Jednak to nie powód do jakiś załamań. Wszystko do nadrobienia, ale będzie potrzeba czasu i cierpliwości.

Z pewnością woda jest kichowata ale nie wiem czy jest powód by robić od razu tak wielkie podmiany. Lepiej najpierw zbadać parametry. Zasolenie nią wstępie za małe. Czym je mierzysz ? Warto upewnić się czy Twój pomiar jest zgodny z prawdą. Bo u mnie np. zamówiłem hydrometr który niby był sprawdzony a zasoliłem wodę do 1,030.

Restart - czyli wyjęcie wszystkiego z baniaka zalanie nową świeża solanka i ponowne włożenie nie wiem czy w czymś pomoże. Jeżeli stan wody doprowadził do śmierci tego co jest w skale to i tak po wyciągnięciu i włożeniu skała dalej będzie to oddawać do wody.

Nie rozumiem też, w czym może pomóc w takiej sytuacji węgiel. Ja byłbym raczej za czymś typu Purigen czy Phosguard.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Nie rozumiem też, w czym może pomóc w takiej sytuacji węgiel. Ja byłbym raczej za czymś typu Purigen czy Phosguard.

ano po to,

http://tylkowoda.pl/...wegiel-aktywny/

kolega dolał do malutkiego akwarium dużo kranówy, trzeba więc włożyć coś co wyciągnie te "złe" składniki. Phosgaurd czy Pirugen również nie zaszkodzą. Z Phosguardem nalezy uważać jeśli mamy niskie PH (poniżej 8)

U mnie natomiast po dołożeniu skały nic się nie zmieniło - dalej zielono jak na grzbiecie jednego z teletubisiów

....

Skoro było cały czas zielono (przed włożeniem nowej dodatkowej skały i po włożeniu nowej skały) to albo nie skończyło się dojrzewanie albo musisz przemyśleć sposób prowadzenia akwarium

....

Z pewnością woda jest kichowata ale nie wiem czy jest powód by robić od razu tak wielkie podmiany.

...

Napisał, że po dolewaniu przez 2 tygodnie kranówki padło 80% życia, wszystko oprócz ślimaka i xeni, algi wapienne zbielały, mamy ewidentnie załamanie systemu. Co jeszcze potrzeba aby zrobić przynajmniej dużą podmianę?

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością woda jest kichowata ale nie wiem czy jest powód by robić od razu tak wielkie podmiany. Lepiej najpierw zbadać parametry. Zasolenie nią wstępie za małe. Czym je mierzysz ? Warto upewnić się czy Twój pomiar jest zgodny z prawdą. Bo u mnie np. zamówiłem hydrometr który niby był sprawdzony a zasoliłem wodę do 1,030.

Restart - czyli wyjęcie wszystkiego z baniaka zalanie nową świeża solanka i ponowne włożenie nie wiem czy w czymś pomoże. Jeżeli stan wody doprowadził do śmierci tego co jest w skale to i tak po wyciągnięciu i włożeniu skała dalej będzie to oddawać do wody.

Woda bedzie zbadana w najblizszym czasie jutro zamawiam testy no3, po4 , kh mysle ze wystarcza .

Kupilem juz media filtracyjnne siporax , wegiel i bakterie Aqua forest Bio S .

Restart faktycznie nie ma sensu poniewaz skala i tak odda to co wchlonela wczesniej skonczy sie na duzej podmianie i przemeblowaniu zeby pozniej łap nie pchac. Piasek zbiore i przeplucze w RO/Di jak ktos wie gdzie kupie tanio FILTR RO/DI prosze o pw , mam tez dostep do wody laboratoryjnej z takiego urzadzenia :

https://www.witko.co..._I,element.html

Wersja Micro Pure UV jednak na tds pokazuje 0.100 moze pudelko mialem zanieczyszczone bo niby to jest woda ultraczysta, czy taka sie nadaje ?

Edytowane przez Araspn (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.