Skocz do zawartości
pepedu

komin zewnętrzny - dołożenie do istniejącego akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj tez sa dobrze opisane przyklady:

Ogolnie polecam King of DIY, pomimo, ze on raczej bawi sie w slodkiej wodzie, ale gosc wie co robi, ma leb i ciekawe pomysly niedrogie w realizacji. BRStv jest mniej innowacyjne, ale za to dobrze i ciekawie omawiaja tematy.

Naprawde polecam poogladac, chociazby z ciekawosci, ich kanaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko przy małym kominie wewnętrznym i przewiertach od razu z rurami trochę obawiam się siorbania.

King of DIY - dobre, to mam zajęcia na następne wieczory, dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok stanęło na kominie zewnętrznym i podwyższeniu akwarium, dokładki szklane.

Teraz pytania:

1. Akwarium mam z 8mm szyb bez wzmocnień, czy podwyższenie i komin z 6mm szyb wystarczy?

Akwarium nie ma wzmocnień i czy podniesienie słupa wody o ok 5cm nie będzie problemem dla jego wytrzymałości?

2. Obecnie w pudełku mam 20mm powrót i 25mm rewizja, w kominie chciałem dać 2x25mm. Przy 25mm otwory pod śrubunki to ok. 35mm. Jak głęboki zrobić komin aby był dobry dostęp, 8cm wystarczy? Które śrubunki polecacie, czy VDL będą ok?

3. Tło, obecnie mam na całej tylnej ścianie naklejoną niebieską folię, po przyklejeniu komina chcę ją zmienić na czarną aby nie było tak bardzo widać klejenia. Jednak folia do środka komina już nie bardzo, spienione czarne PCV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kombinuję dalej z pudełkiem przelewowym .

Próbuję odsysać powietrze zgromadzone w pudełku przez rurkę wenturiego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Przelot (śrubunek) firmy VDL to dobry wybór

Super jakość PVC,nie cieknie po skręceniu,zero problemow z klejeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak oceniacie śrubunki AM? tańsze a firma też chyba dobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zrobić overflow, ja mam w przerobionym reefmaxie, bez panelu z sumpem, raz zalany i zero problemów,czasem pochlupie jak się powietrza nazbiera, potem poleci wszystko do sumpa i cisza jest. wzorowałem się na tym:

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-cena przelotu aquamedic przelewa się na ilość wykorzystanego materiału do produkcji

- przeloty AM podklejają tez silikonem podczas montażu w szkle

-w górna część przelotu mocząca się w kominie można wcisnąć rurki co daje nam możliwość łatwego demontażu i czyszczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzuciło mi się kiedyś w oczy:

http://www.reef2reef.com/threads/plumbing-help-overflow-is-loud.251576/

Bardzo fajnie wygląda to rozwiązanie ale nie wiem jak z praktycznym użytkowaniem. Może komuś się przyda - bo jak już wiercić w szkle to czemu tego ładnie nie wykończyć :).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owerflow - fajne rozwiązanie ale niestety nie załatwia obecnego problemu z pudełkiem przelewowym - zapowietrzania się.

Te przeloty AM trzeba kleić? W instrukcji podają że wystarczająca jest uszczelka? Czy jest aż taka duża różnica w eksploatacji AM i VDL. Z reguły nie lubię przepłacać. Obydwa przeloty mają możliwość instalacji rurek wewnątrz bez klejenia, tylko na wcisk.

Dzięki za przykłady, fajne rozwiązania, już się nad takimi zastanawiałem, jednak ponieważ prace muszę wykonać na pracującym zbiorniku to nie zaryzykuję wiercenia. Na chwilę obecną idę w stronę podwyższenia i doklejenia zewnętrznego komina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym i tak wiercil. To sie wydaje takie straszne... ale jak juz sie wezmie koronke i kawalek szkla... to sie okazuje, ze jakiejs wiekszej filozofii w tym nie ma.

Warto wziac VDL. Sa naprawde solidne. I rurki nie sa na wcisk. Jest tam uszczleka w ksztalcie stozka dociskana nakretka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.