tedeus63 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Witam czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest na falowniku to ciemno bordowe i na narożniku skały jasno różowe to glony wapienne pra? ale te ciemniejsze plamy bordowe ? mam to również w niektórych miejscach na skałach . Zdjęcia fonem jak tylko umiałem sorki . pozdrawiam . Witam czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest na falowniku to ciemno bordowe i na narożniku skały jasno różowe to glony wapienne pra? ale te ciemniejsze plamy bordowe ? mam to również w niektórych miejscach na skałach . Zdjęcia fonem jak tylko umiałem sorki . pozdrawiam . Kolor na skałce taki sam jak na falowniku ,ciemno bordowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnap86 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Na falowniku glony wapienne. One maja rozne odcienie. Jasnorozowe, fioletowe/bordowe, sa tez zielone.... Na skalce ciezko powiedziec, zdjecie jest malo ostre i zamglone. Ale jezeli te biale punkty to nie sa babelki powietrza tylko jakies paprochy, kamyki czy co tam innego, to mozesz sprobowac to delikatnie ruszyc, jezeli odchodzi to raczej nie sa to glony wapienne tylko cyjano. Glony wapienne dosc ciezko usunac, cyjano natomiast sie powinno oderwac platem, albo zwinac... Cytuj http://nano-reef.pl/topic/79187-krakenowe-240l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Dzięki za pomoc i odpowiedz . pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Ja obstawiam niestety cyjano na tej skałce. Na 99,9%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Piotrek no to mnie zmartwiłeś, ale na skale bo zdjęcie nie wyrażne jest taki sam kolor jak na falowniku ,nic będę obserwował . spróbuję zrobić lepsze zdjęcie . Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez tedeus63 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin14 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Na drugim zdjęciu cyjano... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 weź rurkę i spróbuj odessać - glon wapienny nie zejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnap86 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Ewentualnie strzykawka bez igly, tylko o dosc malym czubku. Przy energicznym pociagnieciu powstaje wystarczajace podcisnienie zeby to zebrac (cyjano). Cytuj http://nano-reef.pl/topic/79187-krakenowe-240l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) No to mam chyba nockę z głowy dam jeszcze parę zdjęć dałem więcej białego światła. mam tego dość sporo na skałach . nigdzie nie ma żadnych bąbli powietrza. i mam to praktycznie od początku akwa . a ja głupi myślałem ze to fajny glon wapienny . Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez tedeus63 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 cyjano to taka "kolorowa galareta" to teraz na fotkach to raczej glony wapienne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) W/G mnie jest to twardy nalot, do konsystencji galaretki daleka droga.próbowałem teraz strzykawką nie zeszło ani kawałek. Parametry z soboty 20.08 temp 24,7 sól 1,0245 kh 9,6 no3 10 po4 0 do o,03 Ca 370 mg 1200 cały czas mam w sumpie wegiel zmieniany co 1 miesiąc rowe phos zmieniana co 1 miesiąc i purigen raz na pół roku Podmianka co tydzień 10% na soli IO. balinga po 50ml dziennie i raz w tygodniu bakterie microbe lift special blend . tds pokazuje 000. żywica i prefiltry wymienione 2 tygodnie temu . Cos poradzicie?? Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez tedeus63 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Jak nie zeszlo to nie cyjano. Cyjano odpadnie nawet jak machniesz na nie reka. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Cos poradzicie?? tak - węgiel wymieniaj co pół roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chruscik Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 To co masz na skale to na 100% glony wapienne, które świadczą o balansie w zbiorniku. Bez obaw! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Mnie na tej drugiej fotce nie podobały się bąble i to wskazuje na ewidentne cyjano, no ale jeśli autor twierdzi że jest twarde i nie schodzi... No cóż. Pożyjemy-zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi będę obserwował , co do bordowych nalotów to nawet ciężko zdrapać nożykiem . pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnap86 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Cyjano zachowuje sie jak.... moze dziwne porownanie.... ale kozuch na mleku. Jak dotkniesz albo dmuchniesz to sie sciaga cieniutka wartewka. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/79187-krakenowe-240l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Cyjano zachowuje sie jak.... moze dziwne porownanie.... ale kozuch na mleku. Jak dotkniesz albo dmuchniesz to sie sciaga cieniutka wartewka. Wiem, bo miałem. Początki wyglądały identycznie jak na fotce nr 2. Myśłałem że to algi, potem z czasem zrobiły się bardziej "puszyste" że się tak wyrażę, a na końcu gdy pojawiły się bąble to wiedziałem że jestem w czarnej d... i czeka mnie dużo pracy i dużo cierpliwości. Także- trzymam kciuki za to żeby to były algi i nic więcej. Daj znać kolego za jakiś czas jak to się rozwinęło. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Nie ma sprawy obserwacja i obserwacja dam znac co sie dzieje chociaz jak pisalem te bordowe naloty mam od prawie samego poczatku i caly czas twarde i bez babli 'sorki za literowki ale pisze z fona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tenshuchiyu Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Kupiłem jakis czas temu skałke z tym samym. Mam też aktualnie u siebie najazd cyjano i z pewnością moge powiedziec, że to nie to samo. Nie wiem czym jest ten bordowy nalot ale z pewnością różni się od cyjanobakteri. Cytuj W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie, których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty. Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je. Koniec jest ważny dla każdej rzeczy... Zapraszam do mojego tematu : http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie .... W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kesz Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2016 W jaki sposób próbujesz zwalczyć u siebie , bo u mnie zaczyna też wychodzić , staram się sie wyszukać jak najmniej inwazyjną dla korali metodę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach