Marcin'ek Zgłoś Napisano 2 Września 2016 (edytowane) Witajcie przedstawiam swoją pierwszą solniczkę, jak się później dowiedziałem w rozmiarze bardzo popularnego zestawu Aquael'a zalane: 13.08.16r (start na wodzie z działającego zbiornika) zbiornik: - szkło Optiwhite 30x30x35 (gr. 6mm) -> 31,5l - pokrywa z "pleksy" - odpływ kolanko fi 32mm w tylnej ścianie - żywa skała 3kg filtracja: - sump 17l + 1kg LR + 3l ceramiki, pompa zaJebao DC-1200 z kontrolerem (moc ustawiona: 8/10) - cyrkulacja JVP-110 2000l/h oświetlenie: - DIY 25W na power ledach - 8kK,12kK, 450nm(Royal Blue), Niebieskie, 660nm(Deep Red), UV 395nm, UV 410 (z różnych ilościach) - DIY światło nocne na przydławionej niebieskiej diodzie zasilanej akumulatorkiem ładowanym baterią solarną (bateria ładowana przez oświetlenie główne, led zapala się bezzwłocznie po zgaszeniu się oświetlenia głównego i świeci całą noc aż w akwarium stanie się widno) powstała przyjemna lampka nocna inne: - sosnowa szafka DIY - na tylnej ścianie styropian 40mm (w tym też styropianie zabudowany osprzęt oświetlenia nocnego) - odpływ i dolot zaizolowane pianką ~10mm - grzałka 25W Aquael w sumpie życie: (na dzień 01.09) - Klyxum x1 - Xenia pulsująca x2 - Pseudogoegonia x1 - ślimak Trochus x1 - ślimak Turbo x1 wszelkie uwagi mile widziane ostatnie zdjęcia z dzisiaj Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Marcin'ek zmiana nazwy tematu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sadted1 Zgłoś Napisano 3 Września 2016 Witam ziomala , zapowiada się ciekawie , co będzie pływać w zbiorniku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 3 Września 2016 Fajny pomysł na nocne światło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 3 Września 2016 @sadted1, no przecież jest tylko jedna możliwość do pierwszej solniczki 2 błazenki + 1 krewetka (zapewne czyszcząca) @zielony mintaj, dziękuje obok solniczki stoi 2ga identyczna kostka tyle, że słodka (czeka aż zrobie jej identyczną szafke jak ma słona) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik25 Zgłoś Napisano 8 Września 2016 Ładny pogostemon, taki zieloniutki. Wrzucaj foty z rozwoju bańki bo ładnie wszystko się prezentuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 9 Września 2016 (edytowane) zbiornik ma 27 dni Wczoraj wieczorem doszły 2 błazenki i szczepka Clavularia viridis Fluo Xenia ładnie się przyrosła, faluje ale nadal nie pulsuje Klyxum de la brokuł wypłoszył się do zdjęcia, a tak to coraz bardziej przyrasta się do skały Clavularia viridis przybita do skały i siedzi tak od prawie doby zamknięta zrobiłem testy: NO3 - 0 _ zoolek zasolenie - 1,024 @26*C _ salimetr AquaMedic Edytowane 9 Września 2016 przez Marcin'ek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 9 Września 2016 Zapowiada się fajny baniaczek. Zostanie już tak bez piasku? Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 9 Września 2016 tak, nie zamierzam sypać piasku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sadted1 Zgłoś Napisano 11 Września 2016 jak rozwiązałeś problem z wierceniem otworów w akwarium ? , były gdy je kupiłeś , czy dawałeś do wiercenia ?? , myślę nad założeniem sumpa i muszę nawiercić otwory w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 11 Września 2016 jak rozwiązałeś problem z wierceniem otworów w akwarium ? wiertarką kpiłem wiertło i jakoś poszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 16 Września 2016 szczepka Clavularia viridis Fluo, niestety nie przeżyła... Xenia rozrasta się, ale wciąż nie pulsuje testy: NO2: ~0 NO3: ~0 PO4: ~0 w sumpie 4kg ceramiki i 1kg żywej skały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ranma11 Zgłoś Napisano 16 Września 2016 Nie chcę tu udawać znawcy którym zdecydowanie nie jestem ale kiedyś trafiłem na youtube na taki filmik o xenii: W skrócie twierdzą tu, że xenia pulsuje żeby poruszyć wodę wokół siebie*, a co za tym idzie gdy przepływ wody wokół niej jest dość duży pulsować nie musi. Może spróbuj ustawić ją w "mniej przewiewnym" miejscu? *- w sensie że nie po to żeby łapać pokarm (plankton) tylko żeby poruszyć wodę z której pochłania substancje odżywcze przez skórę Cytuj moje 30L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 17 Września 2016 @ranma11, ciekawe dziś ponownie zrobiłem testy, innym zestawem: NO2: ~0 NO3: ~0 GH: ~16*D KH: ~12*D PH: ~7,4 CL2: ~0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 17 Września 2016 Po co robisz testy na GH i chlor? Czy to testy JBL? Bo jesli tak, to malo precyzyjne, wierz mi, lepiej zmien na salifert. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 20 Września 2016 Ten ostatni pomiar to były jakieś paskowe testy tetry 6in1 które skądś dostałem, oczywiście w ich wyniki patrze z przymrużeniem oka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 24 Września 2016 Witajcie doszła dzisiaj skałka z zoa i krewetka czyszcząca mam kilka pytań: - Pseudogoegonia od 2ch dni siedzi skryta w sobie, zauważyłem dziś że obok niej wyrosła Aiptasia - czy to ona jest przyczyną? czy może Pseudogoegonia jest głodna albo coś? - Klyxum tak jakoś przechylił sie na bok, czy w wszystko z nim ok? - czy taka ilość glonów na skale jest ok w 6 tygodniowym zbiorniku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 15 Października 2016 Panowie i Panie pomocy! od kilku tygodni mam problem z glonami, teraz to już plaga, na dole ich zdjęcia testy pokazywały zawsze NO2 i NO3 równe 0 więc zakupiłem inne, firmy "Salifert", i dzisiejsze wyniki to: NO3 = 0 PO4 = 0 od wtorku fotoperiod zmieniłem z 12h na 10h i w nadchodzący wtorek zjadę do 8h Czy ktoś z was ma jakieś wskazówki, podejrzenia, co?, jak? gdzie? btw. w zbiorniku wyrosło kilka aiptasi więc zaprosiłem dwie krewetki Wunderwaffe, po paru dniach aiptasi brak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 19 Października 2016 up. NO3 = 0 PO4 = 0 pomoże ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarccom Zgłoś Napisano 19 Października 2016 super pomysł na sumpa masz wiecej fotek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ranma11 Zgłoś Napisano 19 Października 2016 pierwsze i najważniejsze: nie ufaj testom na fosfor! postaraj się żeby ktoś ci sprawdził na przykład małą hanką czy czymś podobnym (sklep lub inny najbliższy ci morszczak) po drugie: glony są w całym zbiorniku czy np. tylko na jednym konkretnym kawałku skały? po trzecie: skała była odgazowana czy prosto z frachtu? Cytuj moje 30L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 19 Października 2016 Po4 i no3 masz zerowe bo glony konsumują . Zmniejsz oświetlenie i świec tylko niebieskim. Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 21 Października 2016 glony są w całym zbiorniku - tzn wszędzie gdzie pada światło skała kupiona żywa, ze zbiornika z obiegiem wody @Gothmog, ok, naświetlanie już stopniowo obniżam i po 2ch tygodniach widzę ze glony zwolniły, obniżę więc bardziej czas naświetlania białym dziękuje za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Białe całkiem wyłącz, koralom jest niepotrzebne, tylko glony mają korzyść.. Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sadted1 Zgłoś Napisano 31 Października 2016 Witam - co słychać w zbiorniku ?? , uporałeś się z glonami ?? , daj nowe fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin'ek Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2017 Nic ciekawego się nie dzieje Plagę glonów pokonał zając wodny, świetny stworek dołożyłem odpieniacz, powiedzcie proszę czy tak ma to być? i co jest źle pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach