Skocz do zawartości
JerzyB

Falownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od nie dawna stałem się posiadaczę falownika DFE-23-0? firmy Emotron. Podłączyłem go do pompy Marea10000.w celu przetestowania. Pompa startuje przy 25Hz.przy starcie trochę terkocze { bez falownika też}. Lecz od 30 do 50Hz. pracuje znakomicie . Częstotliwość regulowałem potencjometrem lecz myślę że uda się to zautomatyzować.Zaznaczam tylko że nie jest to falownik firmowy do pomp Marea chciałem was tylko poinformować że tak też można.

Pozdrawiam

JerzyB.

113-1.jpg113-2.jpg113-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich zakresach mocy moze pracowac ten falownik i ile kosztuje taka zabawka??

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może dałoby sie ja podkręcić na np 60-70Hz?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arcadio

Jeśli chodzi o moc to sam nie wiem jest napisane coś 9,4A.Ceny też nie wiem dostałem go okazyjnie .

BartY

Jest napisane od 0 - 200 lecz na potencjometrze nie da się myślę że należy go odpowiednio zaprogramować .Pompa przy 50 chodzi na maxsa nie wiem czy by się nie rozwaliła zwiększając jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Arcadio

Doczytałem się 370W. na wyściu z falownika.Dla akwa. to.. mega ..moc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest właśnie to - przemiennik częstotliwości małej mocy - zwany również falownikiem:D

Powinno sie dać zwiekszyć obroty wirnika pompy bez szkody dla samej pompy. To jest silnik synchroniczny wiec jego obroty zależą od częstotliwości prądu zasilającego i na bank można to tym cackiem zrobić.

Tyle że podejrzewam, że zysk bedzie mizerny bo dużo do powiedzenia bedą miały pewnie jakieś prawa hydrauliki na których sie nie znam ;( - a moze nie??

Jeżeli falownik ma wejście sterujące 1-10V (powinien mieć) to sterowanie tym z procka to banalna sprawa - sterowanie identyczne jak statecznikami "dimmable"

ILE to kosztuje - bo porywam sie na budowe takiego dynksa ale to diabelstwo skomplikowaną ma nature wiec nie wiem czy nie wyjdzie czasem taniej i pewniej kombinować takiego malucha fabrycznego jak ten który pokazałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze - złącze sterujące jest z przodu pod klapką na dole - taka zielona listwa ze śrubkami do podłaczenia kabli - tam na 100% jest wejście sterowania sygnałem 1-10V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na chłopski rozum to tyle ile podłączona pompa +X% gdzie X=sprawność urządzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwile pogooglałem i niestety żadnych cen nie znalazłem, jedynie ciekawa rzecz, to link do pdf'a ze specyfikacją

link

Jest kilka wersji, Ty masz chyba DFE23-02, natomiast jest jeszcze 01 o mocy 0.18 KW.

Pozatym potwierdza się to co podejrzewał Loccutus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus

Tak jest takie wejście ,domyślałem się tylko że jest możliwość sterowania elektronicznie. Poza tym falownik jest zajefajny bawiłem się nim b. długo i muszę stwierdzić że to jest to.Jeśli chodzi o cenę to nie wiem dostałem go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teoretycznie bedziesz mógł wykorzystać układ do stateczników którego testy pokazałem pare dni temu, a który mam nadzieje (jak jutro przyjdzie płytka) poskładam dla Ciebie :)

Wymagałoby to tylko odrobine innego oprogramowania niż to do sterowania statecznikiem - coś tu musze wymyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus

Jestem pewien, ze poradzilbys sobie ze zrobieniem falownika. Juz kiedys ciebie o to zaczepilem ale pisalem z pracy i nie mialem dostepu do mojego kompa. W nim natomiast czai sie cos takiego jak IR3101.

Wejdz na strone IRF. Wydaje mi sie, ze ten scalak zalatwia wiele.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam te scalaki, to sterowniki tranzystorów w mostku, załatwiają rzeczywiście sporo - ale nie wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek... postaraj sie... tak tylko troszeczke. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.